Faktaboks

Ingeborg Tolderlund
Anna Ingeborg Caroline Tolderlund
Født
21. januar 1848, Nykøbing F
Død
17. januar 1935, Thisted
Arbejdsliv
Kvindesagsforkæmper og foredragsholder
Familie

Forældre: forvalter Lorents Conrad Møller (1807-66) og Johanne Marie Elisabeth Schrader (født 1812).

Gift 26. juni 1874 med læge Lorentz Conrad Møller, født 16. oktober 1846 i Barmer, Sebber sogn, død 17. juni 1882 i Thisted, s. af provst Hans Peter M. og Thora Cecilie Henriette Lange.

Gift 19. oktober 1883 med læge Julius Christopher T., født 9. maj 1846 på St. Thomas, Vestindien, død 18. september 1933 i Thisted, s. af sognepræst Julius Ferdinand T. og Thora Alvilda Sigrid Reumert.

Som fireårig flyttede Ingeborg Tolderlund med sin moder, fader og en ti år ældre søster til København, hvor hun kom i kontakt med et frodigt kulturelt og politisk liv. Ved sit ægteskab med fætteren Conrad Lorentz Møller i 1874 flyttede hun som lægefrue til Thisted, dengang en afsides og tilbagestående afkrog af landet. Efter hans tidlige død giftede hun sig for anden gang med en læge, Julius T., og blev boende i byen. Hun forblev barnløs i begge ægteskaber og brugte i stedet sin vitalitet og åndelige energi på kulturelle og politiske aktiviteter. I hendes hjem samledes byens førende skikkelser, og her grundlagdes forskellige foreninger og arrangeredes koncerter og møder. Især kvinders selvstændiggørelse og oplysning lå hende på sinde, og hun holdt oplæsningsaftener i hjemmet, hvor hun bl.a. læste Dickens højt for unge piger. Hun optrådte også offentligt med foredrag om litteratur og historiske kvinder, og fx hendes foredrag om Leonora Christina samlede let flere hundrede tilhørere.

Ingeborg Tolderlund var stærkt engageret i oprettelsen af Thisted Musikforening i 1901. Hun stemte dørklokker sammen med fem andre damer for at tegne medlemmer og blev valgt ind i den første bestyrelse som sekretær. I 1907 overtog hun formandsposten og styrede foreningen med fast hånd indtil 1926. Hendes mål var at bringe den bedste kunst til byen og hele befolkningen, ikke kun de mest velstillede. Hun var en habil pianist, der selv trådte til, hvis en programsat kunstner svigtede.

Allerede før århundredskiftet havde hun stiftet bekendtskab med kvindesagen, og efter opfordring fra Dansk Kvindesamfunds (DK) ledelse tog hun i 1906 initiativ til at stifte DKs Thistedkreds. Hun talte selv ved talrige, velbesøgte agitationsmøder og var formand til 1927. Det første mål var kvinders stemmeret og valgbarhed. Da sejren kom i 1915, plantede hun Kvindernes Eg ved Sjørring Vold. Hun blev medlem af DKs fællesstyrelse fra 1909 og var en central person i den vanskelige etablering af kredse i det nordjyske distrikt. Ingeborg Tolderlund tog også del i politisk oplysningsvirksomhed. Som medlem af den konservative vælgerforening var hun en efterspurgt taler og kandiderede selv ved folketingsvalget i 1918, men uden held. Sønderjysk Forening og talrige andre foreninger nød ligeledes godt af hendes engagement og energi.

Med sin milde og vindende personlighed havde Ingeborg Tolderlund let ved at komme i kontakt med folk og overbevise dem om sin sags vigtighed. Ingeborg Tolderlund, der ved sin 80-års fødselsdag i 1928 blev hyldet som DKs alderspræsident og “Kvindesagens gamle Kæmpe norden for Limfjorden”, var en pioner for kvindesagens udbredelse i det nordjyske område. Tillige ydede hun gennem sit lange liv en utrættelig indsats for at bringe kulturens værdier til alle uanset køn.

Beskrivelser og portrætter af Ingeborg Tolderlund

  • Foto i Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune.
  • Jette Thagaard Jacobsen: Musik i Thisted, 1984. Kvinden og Samfundet 1/1923, 1/1928, 2/1935.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig