Faktaboks

Hanna Kobylinski
Født
4. august 1907, Berlin
Død
24. juli 1999, Frederiksberg
Arbejdsliv
Forsker, akademiker og doktor
Familie

Forældre: apoteker Sigismund K. (1872-1944) og Else Hanff (1881-1946).

Gift 24. februar 1949 (b.v.) med professor Stefan Rozental, født 13. august 1903 i Lodz, Polen, død 2. august 1994 på Frbg., s. af direktør Adolf R. og matematiklærer Helena Rosenblat.

Hanna Kobylinski er en af de mange emigranter fra det nazistiske Tyskland, som har ydet en væsentlig indsats i dansk kulturliv. Hun blev født i en jødisk familie, og barndomshjemmet i Berlin var præget af forældrenes intellektuelle og kunstneriske omgangskreds. Efter gymnasietiden valgte hun at studere historie ved universitetet i Berlin, hvor hun bl.a. havde Friedrich Meinecke, en af de mest betydningsfulde europæiske idehistorikere, som lærer. I 1933 disputerede hun på afhandlingen Die französische Revolution als Problem in Deutschland 1840 bis 1848. Under indtryk af de politiske begivenheder i Tyskland rejste hun samme år til København Her skaffede historieprofessoren Aage Friis, der var formand for Den danske Komité for landflygtige Aandsarbejdere, hende opholds- og arbejdstilladelse.

I de følgende år ernærede Hanna Kobylinski sig dels som oversætter, dels ved registreringsarbejde for Friis i Kommissionen for fælles nordisk Udforskning af de russiske Statsarkiver. I 1939 blev hun knyttet til Institut for Historie og Samfundsøkonomi, hvor hun samarbejdede med nationaløkonomen Isi Grünbaum om bogen Kina og Stormagterne, der udkom i 1942 og blev indgangen til hendes senere studier af de østasiatiske landes historiske udvikling. Kort før jødeforfølgelserne satte ind i efteråret 1943 flygtede hun sammen med sin senere ægtefælle, fysikeren Stefan Rozental, til Sverige, hvor hun kom til at arbejde på Socialvetenskapliga Institutet i Stockholm. Tilbage i Danmark efter Besættelsen bidrog hun til Gyldendals værk Krigen 1939-45, 1948, med afsnittet Krigsudbrud og krigsårsager i Stillehavet. På et studieophold ved Royal Institute of International Affairs i London for stipendiemidler fra Kvindelige Akademikere indsamlede hun yderligere materiale vedrørende Stillehavslandene. I 1964 fik hun et UNESCO-stipendium til en studierejse til Japan og Kina, og i 1968 udkom hendes korte oversigt Japan. I 1976 fulgte endelig hovedværket Kinas historie indtil 1840, den første grundige fremstilling på dansk.

Hanna Kobylinski og Rozental blev gift i 1949, og deres hjem var i mange år et inspirerende samlingssted for en stor bekendtskabskreds. Stifteren af Folkevirke Bodil Koch var blandt vennerne, hvad der resulterede i, at Hanna Kobylinski i begyndelsen af 1950’erne var knyttet til den tværpolitiske organisation som kursusleder og foredragsholder. Hendes stærke personlige udstråling blev demonstreret ved hendes medvirken i et tv-program foråret 1999 om mennesker, der havde gennemlevet det 20. århundrede.

Beskrivelser og portrætter af Hanna Kobylinski

  • Steffen Steffensen: På flugt fra nazismen, 1987.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig