Faktaboks

Gudrun Howden-Rønnenkamp
Ida Mariane Clara Gudrun Howden-Rønnenkamp
Født
16. september 1869, Ravnstrup, Herlufmagle sogn
Død
31. januar 1948, Sorø
Arbejdsliv
Hesteopdrætter
Familie

Forældre: godsejer Johan Georg Røebye Grüner (1817-90) og Clara Gudrun Simonsen (1850-81).

Gift 28. september 1886 med godsejer Peter Christian H.-R., født 2. maj 1854 på Flensborggård, Glumsø sogn, død 26. december 1930 på Næsbyholm, Næsby sogn, s. af proprietær Peter Friederich Müller og Agnes Dorothea Hedde.

Børn: Jessy (1887), Gerda (1888), Ellen (1889), Clara (1890), Alice (1893), Gudrun (1896).

Gudrun Howden-Rønnenkamp blev født på godset Ravnstrup ved Glumsø. I 1886 giftede hun sig med P. Christian H.-R., der også var født på egnen. Han havde i 1881 arvet godserne Næsbyholm og Bavelse efter sin farmoders broder Christian Rønnenkamp, der ikke selv havde arvinger. Allerede fra begyndelsen af sit ægteskab var Gudrun Howden-Rønnenkamp engageret i socialt arbejde, idet de tidligere ejere af godserne havde opført forskellige stiftelser i lokalområdet, som skulle føres videre, herunder den Rønnenkampske Stiftelse i Næsby, der husede tidligere godsarbejdere, samt Kristiansdals Kloster, hvor 24 enlige damer af det bedre borgerskab kunne opnå bolig. Klosteret eksisterer stadig i 1990’erne, idet det dog nu er tilladt også for mænd at få ophold der.

I 1901 var Gudrun Howden-Rønnenkamp aktiv i oprettelsen af Dameafdelingen for Dansk Røde Kors for Glumsø. Her var hun formand til sin død i 1948. Afdelingen var meget aktiv og kom til at omfatte mere end 700 medlemmer. Fra 1917 blev hun desuden medlem af hovedbestyrelsen for Dansk Røde Kors (DRK), hvor hun kom til at arbejde sammen med Olga Schulin og Cecilie Lütken. Her søgte hun bl.a. gennem 1930’erne uden held at få organisationen til at købe hendes barndomshjem Ravnstrup, således at det kunne blive en sjællandsk pendant til det rekreationshjem, DRK havde etableret på Hald Ege i Jylland. Ravnstrup kom i en periode til at fungere som lejrskole, men på lejebasis. Gudrun Howden-Rønnenkamp modtog DRKs Hæderstegn og arbejdede for organisationen indtil sin død i 1948. Derudover var hun engageret i bekæmpelsen af reumatiske sygdomme, hvilket betød, at hun fra 1939 havde plads i forretningsudvalget for Rigsforeningen til Bekæmpelse af Reumatiske Sygdomme.

Livet igennem havde Gudrun Howden-Rønnenkamp en stor interesse for fuldblodsheste og galopsport. Det betød, at hun på Næsbyholm, hvor hendes mand havde opført nye moderne stalde, tegnet af arkitekt H.C. Glahn, gennemførte et fuldblodsopdræt med henblik på galop. Allerede tidligt i århundredet havde hun heste på banen ved Eremitagen, og da Klampenborg Galopbane i 1910 blev etableret, fik hun træningsstald der. I 1916 blev hun som den første kvinde den mest vindende opdrætter. Den samlede præmiesum udgjorde i alt 14.313 kr. Sin største succes opnåede hun i 1923, da hendes hest, hoppen Danish Princess, vandt Dansk Derby. Efter løbet blev hoppen flyttet til Næsbyholm, og Gudrun Howden-Rønnenkamp lod den gå ind i avlen, hvor den dog ikke havde samme held. Ved ægtefællens død i 1930 overtog den ældste datter Jessy Holck begge godser, mens Gudrun Howden-Rønnenkamp købte et mindre hus ved Sorø, så hun kunne blive boende på egnen til sin død.

Beskrivelser og portrætter af Gudrun Howden-Rønnenkamp

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

  • Dameafdelingen for Dansk Røde Kors for Glumsø
  • Dansk Røde Kors
  • Rigsforeningen til Bekæmpelse af Reumatiske Sygdomme

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig