Faktaboks

Gudrun Hansen
Gudrun Kirstine Sofie Hansen
Født
21. juni 1911, Frederiksberg
Død
17. oktober 1997, Frederiksberg
Arbejdsliv
Lærer, fagkonsulent og inspektør
Familie

Forældre: bryggeriarbejder Carl Vilhelm H. og Johanne Marie Petersen (født 1882).

Gudrun Hansen blev lærer i 1933 fra Femmers Kvindeseminarium, og hun tog faglærereksamen i håndarbejde i 1941. Sideløbende med at hun var folkeskolelærer i Hvidovre fra 1933, blev hun lærer på Statens Håndarbejdskurser og på Blågård og Frbg. seminarier, ligesom hun var censor i håndarbejde og biologi ved mellem- og realeksamen. I 1942 blev hun beskikket som en af de l2 medhjælpere for håndarbejdsinspektør Birgitte Buhelt, og hun overtog Gerda Bohn-Jespersens hidtidige ansvarsområde i Københavns og Frederiksborg amter. Senere fik hun også Maribo amt, hvilket betød mange rejser, der i 1946 lettedes af, at hun fik lov til at benytte egen bil. Ved de uanmeldte besøg hos skolernes håndarbejdslærere dannede Gudrun Hansen sig et indtryk af undervisningens indhold og form, og det blev grundlaget for en efterfølgende samtale. Lærerinderne kunne hos faginspektøren bestille stof og mønster til nye modeller, som Gudrun Hansen selv klippede og udsendte. Ønsker om instruktionskurser kunne resultere i amtskurser, der især var efterspurgte i forbindelse med materialemangel under og efter Anden Verdenskrig.

Efter 14 år som medhjælper og ti års undervisning på lærernes efteruddannelseskurser blev Gudrun Hansen i 1956 beskikket som håndarbejdsinspektør for folkeskolen over hele landet, ligesom hun fik en opgave som vejleder ved ansættelse af nye håndarbejdslærere på seminarierne, hvis tal i hendes embedsperiode steg fra 18 til 29. I 1950’erne var det især Gudrun Hansens fortjeneste, at der blev indrettet faglokaler til håndarbejde på de mange nye centralskoler, der byggedes på landet, og bl.a. indkøbt elektriske symaskiner. Hun tilrettelagde eksamensopgaver, og hun var censor både i folkeskolen og på seminarier og var således indflydelsesrig på alle planer af håndarbejdsundervisningen. I et og alt var hun ministeriets loyale embedsmand, der tilså, at love og forordninger blev overholdt, og hun var flittig og tro mod håndarbejdsfagets tradition, der foreskrev indlæring af bestemte teknikker til brug for pigerne som voksne kvinder.

Gudrun Hansen havde en givtig dialog med både seminarielærernes og folkeskolelærernes faglige foreninger, Foreningen af Seminariernes Håndarbejdslærere og Foreningen af Danske Håndarbejdslærere, der stiftedes i henholdsvis 1962 og 1965. Hun mødte troligt op på generalforsamlingerne, ligesom hun var flittig i nordisk sammenhæng, men hun deltog ikke nævneværdigt i diskussioner uden for håndarbejdsfaget, ligesom hun heller ikke var meget skrivende. Efter 25 år som inspektør faldt Gudrun Hansen i 1981 for aldersgrænsen. Hun blev i 1968 ridder af Dannebrogordenen.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig