Faktaboks

Gudrun Franck
Født
12. september 1906, Frederiksberg
Død
9. april 1956, Frederiksberg
Arbejdsliv
Bibliotekar
Familie

Forældre: skoledirektør Sofus Johan Christian F. (1873-1945) og Magna Jensine Antonia Schou (1873-1964).

Gift 9. juli 1938 (b.v.) med biblioteksdirektør Erik Allerslev Jensen, født 22. maj 1911 i Holstebro, død 10. juni 1994 på Frbg., s. af overlærer Sigurd J. og Meta Kirstine Hansen.

Børn: Lisbeth (1940), Rikke (1949).

Gudrun Franck var gennem faderen Sofus F., der var kendt for sine nye initiativer inden for skoleområdet og medstifter af Skolebiblioteksforeningen af 1917, fortrolig med tidens skoletanker og optaget af at forbedre børns vilkår. Efter studentereksamen 1925 fra Nørre Gymnasium og filosofikum 1927 fra Københavns Universitet var hun elev ved Frbg. Kommunes Biblioteker og tog eksamen fra Statens Biblioteksskole 1930. Afbrudt af nogle måneders studieophold ved Stockholms stadsbibliotek var hun hele livet ansat på Frbg., fra 1937 og til sin død som den første leder af Frbg. Kommunes Børnebiblioteker. I 1938 giftede hun sig med sin kollega Erik Allerslev Jensen, og sammen var de under Anden Verdenskrig aktive i modstandskampen. Under krigen deltog Gudrun Franck i hjælpearbejdet med forsendelse af pakker med fornødenheder til Norge.

Gudrun Francks chef, stadsbibliotekar G. Krogh-Jensen, var ophavsmand til de nye idéer om samarbejde mellem bibliotek og skole, som blev til den såkaldte Frbg.-ordning. Den tog udgangspunkt i et udstrakt samarbejde mellem folke- og skolebiblioteker især om valg og indkøb af bøger. De to bibliotekstyper skulle have hver sit bibliotek med hver sit personale, men med en fælles overbygning af litteratur, der kunne rekvireres af begge parter. Gudrun Franck blev leder af dette pionerarbejde med først at opbygge det kommunale børnebibliotek og dernæst i samarbejde med lærerne at opbygge skolebibliotekerne. Projektet skabte stor respekt i Danmark og i de nordiske lande. Desuden gjorde hun en betydelig indsats for børnebibliotekarernes specialuddannelse, der var et supplement til grunduddannelsen ved Statens Biblioteksskole, og var lærer ved de første børnebibliotekarkurser i 1942 og 1946. Hun tog initiativ til, at svenske og norske kolleger kunne deltage i de danske børnebibliotekarkurser, og under et nordisk biblioteksmøde 1947 i København samlede hun en kreds af børnebibliotekarer, der dannede en kontaktgruppe med børnebibliotekar Helga Mollerup som leder. Det blev starten på Børnebibliotekarernes Faggruppe, der fik stor betydning for senere tiders børnebiblioteksarbejde. Gudrun Franck var formand for foreningen 1950-55.

Gudrun Franck var aktiv på mange felter. 1939-48 sad hun i bestyrelsen for Skolebiblioteksforeningen af 1917, og i nogle år var hun desuden hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Skolebiblioteksforening. Hun var medarbejder ved 2. udg. af Lærebog i Biblioteksteknik og dansk Biblioteksvæsen, 1945. I 1950 var hun medstifter af tidsskriftet Børn og Bøger, et tidsskrift for skole- og børnebiblioteker. Da Gudrun Franck havde forståelse for børnebiblioteksarbejdets betydning såvel socialt som pædagogisk, havde hun kontakt til skolepsykologer, læsepædagoger og forældrekredse. Hun holdt foredrag og skrev artikler og arbejdede for at indføre børneteater på bibliotekerne. 1945-52 sad hun i Statens Ungdomskommission, og i 1955 blev hun valgt ind i Undervisningsministeriets udvalg vedrørende underlødig litteratur. Som forlagskonsulent arbejdede hun desuden for at fremme udgivelse af god litteratur til børn og var 1951-56 medudgiver af værket Mit skatkammer. I 1956 var hun med til at starte den årlige børnebogsuge med uddeling af en pris til forfatteren af årets bedste børnebog. Gudrun Franck var en stærk og myndig personlighed, som nogen endda var lidt bange for. Samtidig var hun dybt respekteret for sin dygtighed, sin erfaring og sine høje idealer.

Beskrivelser og portrætter af Gudrun Franck

  • Børn og Bøger 1-2/1956.

Tilknytning til organisationer

  • Frederiksberg Kommunes Børnebiblioteker
  • Børnebibliotekarernes Faggruppe
  • Skolebiblioteksforeningen af 1917
  • Danmarks Skolebiblioteksforening
  • Statens Ungdomskommission

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig