Faktaboks

Grethe Rostbøll
Grethe Fogh Rostbøll
Født
30. maj 1941, Aarhus
Død
28. juli 2021
Arbejdsliv
Lærer, minister, akademiker, folketingsmedlem, kommunalpolitiker, forstander og anmelder
Familie

Forældre: gårdejer Gustav Fogh (1907-76) og Ellen Marie Brandt (1913-83).

Gift 27. december 1961 med højskoleforstander Torben R., født 28. august 1929 i Århus, s. af overlærer Harald Erik R. og Edith Jensen. Ægteskabet opløst 1996.

Børn: Martin (1964), Solveig (1966), Benedikte (1968), Christian (1971).

Grethe Rostbøll
Grethe Rostbøll
Af /Ritzau Scanpix.

Grethe Rostbøll voksede op på en gård ved Hadsten. I gymnasiet i Randers blev hun på trods af sine grundtvigianske rødder medlem af Konservativ Ungdom, og dette politiske tilhørsforhold har hun holdt fast ved. Hun blev student i 1960, studerede til bygningsingeniør på Danmarks Tekniske Højskole et par år, søgte herefter ind på seminariet og tog lærereksamen i 1965 fra Odense Seminarium. I 1961 giftede hun sig med Torben R., og året efter blev de sammen forstandere for Ryslinge Højskole. Grethe Rostbøll havde stor interesse for litteratur og kunst, og efter sin lærereksamen valgte hun at læse litteraturvidenskab på Odense Universitet, dog afbrudt af fire børnefødsler i perioden 1964-72. Der blev også tid til et medlemskab af Ryslinge kommunalbestyrelse 1966-70. I 1978 blev hun mag.art. på en afhandling om Karen Blixen, som hun også siden har beskæftiget sig med, bl.a. i bogen Længslens vingeslag, 1996.

Med baggrund i højskolearbejdet og egne erfaringer udgav Grethe Rostbøll i 1986 den kulturkritiske debatbog Familien og fremtiden. Heri belyste hun børnefamiliernes vanskelige stilling i det moderne samfund og slog til lyd for, at forældrene skulle prioritere deres børn højere ved at gå mere ind i opdragelsen af dem. Ved siden af højskolejobbet var hun teater- og litteraturanmelder på Jyllands-Posten fra 1978 samt kommentator og klummeskribent på Berlingske Tidende fra 1987, desuden var hun formand for Modersmål-Selskabet 1984-90. Da de radikale gik ud af regeringen efter valget i 1990, hentede statsminister Poul Schlüter Grethe Rostbøll ind som afløser for kulturminister Ole Vig Jensen. Hun blev indtil regeringens fald i 1993 en meget aktiv og udadvendt minister med et omfattende kendskab til kunst og kulturliv. Hun blev beskyldt for at fokusere på elitens kultur, men gav selv udtryk for den opfattelse, at det var vigtigt at udtrykke respekt for talentet og for den danske kulturarv, og at elite og bredde skulle ses som forbundne kar. Som kulturminister tog hun fat på en omstrukturering og modernisering af selve Kulturministeriet, men også af nogle af de store kulturinstitutioner. Det var i hendes ministertid, at Det Kgl. Teaters ledelsesstruktur blev ændret, og der blev udpeget en bestyrelse for teatret. Desuden fik hun sit navn under arkivloven. Hun stillede op til folketingsvalget i 1990 og 1994, men blev ikke valgt, hun indtrådte dog som suppleant i Folketinget 1996-98. I 1993 blev hun medlem af Frbg. kommunalbestyrelse.

Efter ministertiden gennemførte Grethe Rostbøll et studium i teologi som privatist. I 1994 udgav hun bogen Værdier i krise. Heri argumenterede hun for, at en politisk stillingtagen omkring årtusindskiftet kræver et bredere og dybere kendskab til de sammenhænge uden for det egentlige politiske liv, som repræsenteres af vor kristne og humanistiske europæiske arv. Hun blev kommandør af Dannebrogordenen i 1991.

Beskrivelser og portrætter af Grethe Rostbøll

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek, Folketinget.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig