Faktaboks

Franziska Carlsen
Franziska Antoinette Hilleborg Carlsen
Født
13. november 1817, Gammel Køgegård, Køge
Død
28. februar 1876, Vallø, Valløby sogn
Familie

Forældre: godsejer Christen Rasmus C. (1777-1818) og Else Margrethe Nyhuus (1792-1857).

Titel
Adelig

Franziska Carlsen var yngre søster til stamhusbesidder H. C., Gammel Køgegård, og til Marie Toft, der var J.F.S. Grundtvigs anden hustru og ejer af Rønnebæksholm. Som voksen opholdt hun sig dels på de to nævnte gårde, dels på Vallø, hvor hun var stiftsdame. Hun levede i et mere end almindeligt stimulerende herregårdsmiljø, hvor man aktivt og åbent for tidens nye strømninger i politik og religion engagerede sig personligt. Fra ungdommen var hun historisk interesseret og begyndte tidligt at samle materiale til sin hjemegns historie. I 1861 udsendte hun Noget om og fra Rønnebæk Sogn med Rønnebæksholm, der er et pionerarbejde i den topografiske litteratur med dets kombination af traditionelt statistisk-topografisk stof og et omfattende traditionsmateriale, især folkeviser og sagn samt festtraditioner, som hun selv havde indsamlet.

Franziska Carlsen nåede ikke at fuldende Efterretninger om Gammelkjøgegaard og Omegn, der er bygget på mere dybtgående studier i litteraturen og godsarkivet, mens det folkloristiske stof her er placeret i et særligt afsnit. Første del forelå trykt ved hendes død i 1876, mens den næsten færdige anden del udkom to år senere. Bogen om Gammel Køgegård er i forhold til forgængeren mere faghistorisk og lagt tæt op ad tidens godshistoriske monografier. Hun publicerede desuden enkelte lokalhistoriske undersøgelser vedrørende Køges historie. Franziska Carlsens godshistorier hævder sig smukt i deres genre. Hun var en udmærket kildekritiker, en god og levende fremstiller. I hendes optagethed af landbefolkningens daglig- og festliv kan man antagelig se en kvindelig tilgang til emnet, dels udsprunget af tidens folkeligt- litterære normer, dels af hendes aktive deltagelse i kirkeliv og politik.

Beskrivelser og portrætter af Franziska Carlsen

  • Mal. fra ca. 1834 af L. Aumont i Gammel Køgegård.
  • Årbog for Historisk Samfund for Præstø Amt, 1932.
  • Privatarkiv i Gammel Køgegaard.

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig