Faktaboks

Eva Fjellerup
Eva Fjellerup Beck
Født
30. april 1962, København
Arbejdsliv
Femkæmper og konsulent
Familie

Forældre: kontorchef Mogens F. (1926-91) og beskæftigelsesvejleder Lis Jonna Deleuran (født 1932).

Gift 26. august 1995 med konsulent Carsten Beck, født 1. oktober 1959 i Malmø, Sverige, s. af civilingeniør Ole B. og sygeplejerske Astrid Frandsen.

Børn: Cecilia (1998).

Eva Fjellerup

Eva Fjellerup har høstet en lang række triumfer i moderne femkamp, der består af disciplinerne kårdefægtning, crawlsvømning, pistolskydning, terrænløb og ridebanespringning. Hun vandt sit første verdensmesterskab i 1990 og stod også øverst på sejrsskamlen i 1991, 1993 og 1994. Foruden VM har hun vundet en lang række andre internationale, nordiske og danske titler. Foto fra 1994.

Eva Fjellerup
Af /Ritzau Scanpix.

Eva Fjellerup voksede op i Blovstrød nord for København Som femårig begyndte hun at svømme og blev i den første tid undervist af 1930’ernes stjerne Ragnhild Hveger, der spåede hende en fremtid som olympisk svømmer. Men Eva Fjellerup skiftede til moderne femkamp. Denne meget hårde idrætsdisciplin er en moderniseret udgave af tidligere tiders militære strabadser udtrykt i disciplinerne kårdefægtning, crawlsvømning, pistolskydning, terrænløb og ridebanespringning. Femkamp var en ny idræt for kvinder, men den havde været på det olympiske program for mænd siden 1912.

Eva Fjellerup blev student fra Holte Gymnasium 1981 og tog højere handelseksamen på Lyngby Statsskole 1983. Som 16-årig debuterede hun på det danske kvindelandshold i 1978, men stod i en årrække i skyggen af en anden femkæmper Pernille Svarre. I 1987 flyttede Eva Fjellerup til Stockholm, hvor hun gennemgik en treårig uddannelse som idrætskonsulent. Under opholdet i Sverige, som blev støttet af eliteidrætsorganisationen Team Danmark, gjorde hun store sportslige fremskridt, idet hun blev trænet af den ungarske fægtemester og svenske landholdstræner B. Rerrich. Sit første verdensmesterskab (VM) vandt hun 1990, og med tre efterfølgende VM-titler i 1991, 1993 og 1994 blev hun verdens mest vindende udøver af moderne femkamp. Hun vandt World Cup-turneringen 1994 og 1996, VM for Masters i 1997 og en lang række danske og nordiske mesterskaber. I lyset af denne succes udviklede hun sig fra en tilbageholdende person, som havde det bedst med at komme listende fra baglinien, til en målbevidst, velforberedt og ambitiøs vinder. Hun blev i medierne fremstillet som en superkvinde; smuk, sportslig, velformuleret og med overskud til både sport og arbejde.

Eva Fjellerup har engagereret sig i kampen for at opnå bedre arbejdsforhold for eliteidrætsudøvere og været udøverrepræsentant i det nationale og internationale forbund for moderne femkamp, medlem af Team Danmarks Aktivkomité og bestyrelsesmedlem i Sportsudøverforeningen. Hun har bl.a. kæmpet for at få femkamp på det olympiske program for kvinder. Det lykkedes ikke i forbindelse med De Olympiske Lege i Atlanta 1996, til gengæld kvalificerede hun sig til at deltage i sin favoritdisciplin fægtning. Hun har desuden været talsmand for, at danske eliteidrætsfolk bør have bedre økonomiske vilkår. Team Danmark dækker kun dele af de udgifter, der er forbundet med idrætsudøvelsen, og beløbene modsvarer fx ikke tabt arbejdsfortjeneste. Selv var Eva Fjellerup trods støtten fra Team Danmark nødt til at have erhvervsarbejde, som kunne kombineres med hendes idrætsliv. Hun har bl.a. arbejdet i en børnehave, som reklamesælger og som studievært i Danmarks Radios B&U Sport. Efter afslutningen af sin professionelle idrætskarriere er hun blevet konsulent i afdeling for personlig udvikling af erhvervs- og idrætsfolk i virksomheden Cultivator Denmark.

Tilknytning til organisationer

  • Sportsudøverforeningen
  • Cultivator Denmark

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig