Faktaboks

Erna Sonne Friis
Erna Margrethe Sonne Friis
Født
5. april 1902, Knuthenborg Avlsgård, Hunseby sogn
Død
19. november 1990, Tølløse sogn
Arbejdsliv
Akademiker
Familie

Forældre: landmand, politiker Ole Christian Saxtorph Sonne (1859-1941) og Sophie Caroline Amalie Göttig (1859-1929).

Gift 11. april 1927 med viceherredshøvding Carl Eric Nyberg, født 31. juli 1899 i Åbo, Finland, død 3. februar 1940 i Finland, s. af veterinær Carl Alfred N. og Hedvig Lindblom. Ægteskabet opløst 1935.

Gift 16. august 1939 (b.v.) med skovrider Otto Brønniche Friis, født 28. august 1890 i Barrit sogn, død 22. april 1981 i Tølløse sogn, s. af skovrider Gerhardt Peter F. og Anna Christine Brønniche.

Børn: Heidi (1928).

Erna Sonne Friis

Erna Sonne Friis var uddannet på Landbohøjskolens havebrugsinstitut og tog supplerende kurser i England. Hun er kendt for sin dybtgående indsigt i planter, deres sammensætning og farveklange og skabte bl.a. sammen med slotsgartner Ingwer Ingwersen det kendte løgtæppe af violette, blå og hvide krokus i Kongens Have i København. Foto uden år.

Erna Sonne Friis
Af .
Erna Sonne Friis i haven til Lellinge Skovridergård

Haven i forbindelse med Erna Sonne Friis’ bolig på Lellinge Skovridergård ved Køge var et ideelt arbejdsgrundlag for hende. Her kunne hun udvikle sine på én gang poetiske og raffinerede plantekompositioner. Foto fra planche fra 1948.

Erna Sonne Friis i haven til Lellinge Skovridergård
Af .

Erna Sonne Friis voksede op på Lolland, hvor faderen forpagtede først Knuthenborg Avlsgård, senere Rosenlund ved Sakskøbing. Tidlige oplevelser med især vilde blomster fik varig betydning for hendes nære forhold til planteverdenen. 17 år gammel kom hun i 1919 på en jordomsejling med sin fader og blev betaget af japansk og kinesisk havekunst. Ved hjemkomsten gik hun på N. Zahles Skoles sociale kursus efterfulgt af tre dannelsesår i udlandet, bl.a. USA. I Schweiz vaktes hendes livslange kærlighed til Alperne og den højalpine flora. 1927 blev hun gift med den finske viceherredshøvding Carl Eric Nyberg og flyttede til Finland. Under sit otteårige ophold i landet begyndte hun at arbejde med planter og skabe frodige, smukke blomsterbede og harmoniske farveklange i det barske klima. Da hun i 1935 vendte tilbage til Danmark som fraskilt og skulle finde en forsørgelsesmulighed for sig selv og datteren Heidi, var hun ikke i tvivl om, at hun ville være beplantningsekspert. Med hjælp fra professor Georg Georgsen fik hun sammenstykket en uddannelse ved Landbohøjskolens havebrugsinstitut, som hun kombinerede med et studieophold i England. Georg Georgsen opfordrede hende til at blive en dansk udgave af den kendte engelske havearkitekt Gertrude Jekyll med hensyn til at sammensætte planter og farveklange, og det svarede helt til Erna Sonne Friis' egne ønsker og evner.

I 1939 blev Erna Sonne Friis gift med skovrider Otto Friis. Haven i forbindelse med boligen på Lellinge Skovridergård ved Køge blev nu et ideelt arbejdsgrundlag for hende, idet hun her kunne udvikle sine på én gang poetiske og raffinerede plantekompositioner. Lellingehaven blev kendt viden om og bl.a. vist på International Exhibition of Landscape Architecture i London 1948. Tidligt fandt hun frem til planteskoleejer Aksel Olsen i Kolding, hvis sans for orientalske planters skønhed og dybtgående indsigt i planternes væsen hun lærte af, så længe han levede. Fra 1938 skrev Erna Sonne Friis artikler til fagblade som Dansk Havetidende, Haven, Anlægsgartneren og Havekunst. Først skrev hun om landbohaver, senere især om anvendelse og farvesammensætning af stauder, roser og georginer. Hun lancerede blandede bede, hvor roser blev kombineret med liljer og stauder, navnlig grå, hvide og mørkviolette som afløsning af de gængse stive rosenbede. Gennem redaktøren af det svenske tidsskrift Hem i Sverige Ulla Molin og havearkitekten S. Hermelin fra tidsskriftet Trädgårdskonst blev hendes nye idéer, ikke mindst om farver, udbredt i Sverige. Ligeledes fik hendes måde at arbejde med planter på stor indflydelse på en hel generation af danske landskabsarkitekter, især Agnete Muusfeldt. Ud over enkelte foredrag underviste Erna Sonne Friis ikke, og hun arbejdede normalt alene på sin tegnestue. Til anlægs- og beplantningsopgaver havde hun faste skov- eller landarbejdere, som hun oplærte og begejstrede, og de fulgte med hende rundt på hendes efterhånden ret omfattende virksomhed som konsulent på sjællandske og fynske herregårde, fx Holmegård, Hørbygård og Petersgård samt talrige villahaver omkring København Sammen med slotsgartner ved Rosenborg Slot Ingwer Ingwersen komponerede hun det kendte løgtæppe af violette, blå og hvide krokus i Kongens Have og den cirkulære, forsænkede rosenhave ved herregården Egeskov. Fra 1949 og i mere end 20 år sad hun i Det kgl. danske Haveselskabs bestyrelse og skabte til selskabets have på Frbg. sektioner som Den grå have, Forårshaven, Flammehaven og til jubilæumsudstillingen i 1955 Lys- og skyggehaven. I 1950’erne og 1960’erne var hun medlem af foreningen Zonta for selverhvervende kvinder i København

Efter en tiårs periode som ejer af Ødemark Hovedgård ved Sorø, hvis have gav nye udfordringer, fortsatte Erna Sonne Friis som ældre sine planteeksperimenter i en have ved Tølløse, hvor hun fra slutningen af 1960’erne med ildhu og uudslukkeligt engagement komponerede nye blomsterbede og eksperimenterede med plantesammensætninger under forskellige vækstforhold.

Beskrivelser og portrætter af Erna Sonne Friis

  • Landskab 2/1988.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig