Faktaboks

Emma Gamél
Emma Johanne Emilie Gamél
Født
24. juni 1852, København
Død
29. februar 1924, København
Arbejdsliv
Filantrop
Familie

Forældre: jernstøber Johannes Henrik Hellerung (1818-93) og Johanne Marie Nielsen (1821-93).

Gift 15. november 1876 med grosserer Augustin Cyrille Victor Vilhelm G., født 10. marts 1839 i København, død 16. juni 1904 samme sted, s. af urtekræmmer Antoine Cyrille Frederik G. og Maria Dijmphna Ververs.

Børn: Marie Dijmphana Johanne Emma (1877), Antoine Cyrille Johannes (1879), Marguerita Isabella (1880).

Da Emma Gamél i 1876 giftede sig med den nyrige pengearistokrat Augustin G., kom hun ind i en slægt med stærke filantropiske traditioner. Hun befæstede svigerfamiliens særlige tilknytning til Frederik VIs Asyl, der var et af byens ældste fra 1840, og drog siden en datter og sin svigerdatter med ind i asylets damekreds. Her som ved andre asyler var netop damekredse involveret i at skaffe pengedonationer eller naturalier til disse privatdrevne foretagender, der frem for alt tog sig af “hæderværdige” fattiges førskolebørn. Emma Gaméls filantropiske interesse fik endnu et råderum, da hun 1887-88 medvirkede til oprettelsen af Dronning Louises Asylselskab. Selskabet ville etablere flere førskoleinstitutioner på Nørrebro og andre hovedstadsforstæder og ønskede også at starte fortsættelsesasyler som en slags fritidshjem for skolebørn.

Emma Gamél kom ind i hovedkomitéen for Kvindernes Udstilling, der blev afholdt i 1895. Sammen med komitémedlemmerne brugte Emma Gamél overskuddet fra udstillingen til i 1899 at lancere Kvindernes Køkken (KK). KK, der kom til at ligge i Vimmelskaftet, skulle tilgodese enlige og erhvervsaktive kvinders behov for at indtage billig restaurationsmad. Betjeningen var kvindelig og uden drikkepenge, og mænd blev kun budt indenfor i ledsagelse med en kvindelig gæst. Emma Gamél var ikke at finde i kvindesagens rækker. Hun identificerede sig helt med filantropien. 1906-24 blev hun et trofast bestyrelsesmedlem af Louiseforeningens kbh.ske moderafdeling under Mimi Carstensens auspicier. Foreningen var oprettet til hjælp for enlige kvinder af kategorien “pauvres honteuses”. Ægteparret G. dyrkede både den diskrete og den spektakulære filantropi. Augustin G. sikrede Hellig Kors Kirkens opførelse på Nørrebro og finansierede 1888 nordmanden Fridtjof Nansens dristige skifærd over Grønlands indlandsis.

Med sin skønhed, elegance og sine favorable formueforhold var Emma Gamél et plus for den kbh.ske velgørenhed, der var i skarp konkurrence om opmærksomhed. Hendes mange filantropiske aktiviteter var desuden en personlig og familiemæssig statusmarkering, tidstypisk for mange kvinder i socialt opadstræbende og nyrige familier. I den Gamélske slægt var det en tradition, at firmajubilæer, kongehusbegivenheder eller bryllup i familien udløste filantropiske donationer til benefice for fattiglemmer i de kommunale stiftelser. Ægteskabet med den bryske og vittige partner endte tragisk på grund af hans uhelbredelige sindssyge, der overskyggede samlivet i flere af hans sidste leveår.

Beskrivelser og portrætter af Emma Gamél

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Helga Schwede: Dronning Louises Asyl 100 År, 1988. Louiseforeningens Blad 3/1924. Medlemsblad for Louiseforeningen 5/1916.
  • Privatarkiv sammen med ægtefællen.

Tilknytning til organisationer

  • Frederik VI's Asyl
  • Dronning Louises Asylselskab
  • Kvindernes Udstilling
  • Kvindernes Køkken
  • Louiseforeningen

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig