Faktaboks

Emilie Sannom
Emilie Kirstine Valborg Sannom
Født
29. september 1886, København
Død
30. august 1931, Grenå
Arbejdsliv
Skuespiller og artist
Familie

Forældre: styrmand Fritz Emil Sofus S. (1854-1935) og Johanne Kamilla Hansen (1861-1936).

Børn: Grete (1912).

Emilie Sannom

“Danmarks Vovehals Nummer ét”, skuespilleren og stuntkvinden Emilie Sannom, medvirke i ca. 85 film. Det begyndte med farcer hos Nordisk Film i 1908 og sluttede med den italienske film Luftens Herskerinde i 1922. Hun blev især berømt for sine halsbrækkende stunts, som hun udførte selv i bil, på motorcykel og i fly. Foto fra ca. 1915.

På skuespillerinden Emilie Sannoms dåbsattest står, at hun blev født den 26. september 1892, men årstallet er falsk og klodset rettet. Hun havde selv forfalsket dåbsattesten for at gøre sig seks år yngre. Det skete næppe af forfængelighed, men sandsynligvis for at opnå myndighedernes tilladelse til at foretage faldskærmsudspring i en alder af 43 år.

Opvækst

Emilie Sannom voksede op i en farverig Nørrebrofamilie. Fristet af håbet om hurtigt tjente penge i Amerika emigrerede familien til Florida, da hun var 11 måneder gammel. Men eksperimentet endte i fiasko, og familien vendte tilbage efter syv år.

Senere i livet sagde hun ved flere lejligheder, at hun kom fra en teaterfamilie, men det var kun rigtigt i den forstand, at hendes hjertevarme moder havde en drøm om at se sine døtre på tidens teaterscener. Det lykkedes også. Foruden Emilie Sannom blev storesøsteren Charlotte og lillesøstrene Thora og Ragnhild skuespillerinder.

Debut på Dagmarteatret

Ifølge egne oplysninger debuterede Emilie Sannom som otteårig på Dagmarteatret, hvor også den fem år ældre Asta Nielsen var engageret. “På teatret gik vi unge for lud og koldt vand,” fortalte Asta Nielsen senere i sine erindringer Den tiende muse, 1966. De to skuespillerinder fulgtes ad i de følgende år, bl.a. under en teaterturné i de nordiske lande. I aviser fra perioden kan man læse, at “den blonde Gazelle Emilie Sannom” ofte høstede større anerkendelse end den mørke, “mystiske” Asta.

Det nye filmmedie

De blev grebet af den nye filmfeber og medvirkede begge i den skelsættende Afgrunden, 1910. Derefter skiltes deres veje. Emilie Sannom blev i Danmark og boede hele sit liv hos familien i Stefansgade på Nørrebro, og først i begyndelsen af 1920’erne tog hun mod et par af de talrige udenlandske tilbud og medvirkede i et par tyske og italienske film, mens Asta Nielsen fortsatte sin karriere som international stjerne i tysk film.

Emilie Sannom kom til at medvirke i omkring 85 film. Det startede med primitive farcer hos Nordisk Film i 1908 og sluttede med den italienske film Luftens Herskerinde i 1922.

I Nordisk Films storhedstid spillede hun ofte den forførende letsindige fristerinde i melodramaer fra de højere samfundslag.

"Danmarks Vovehals Nummer ét"

Biografreklame
Reklame for filmen Panopta 3 i Biografen på Hotel Prinsen, hvor "Vovehalsen Frk. Sannom udfører en Masse halsbrækkende Handlinger". Udklip fra 17. juni 1919.
Af /Roskilde Avis.

Det var dog dramatiske sensationsfilm med titler som Dødsridtet, 1912, og Ballon-Eksplosionen, 1913, fra de farverige filmselskaber Skandinavisk-Russisk Handelshus og Filmfabrikken Danmark, der for alvor gjorde hende berømt.

I disse film spillede hun den ekstremt modige kvinde, der var mændene langt overlegen i vilde bil- og motorcykelkørsler, balanceakter over dybe afgrunde og på brændende møllevinger. Og det var uden stand-in! Filmene gav hende tilnavnet “Danmarks Vovehals Nummer ét”.

Selv sagde hun, at “Denne Spænding – om man nu slipper godt fra det – er dejlig! De Film, hvor man bare er Tyvetøs, er ret saa kedelige.” Hendes største succes, også i udlandet, var formentlig som detektiv i seriefilmene Panopta, 1918-19, hendes sidste film i Danmark.

Luftakrobatik

Emilie Sannom

I Emilie Sannoms sidste film Luftens Herskerinde boltrede hun sig i luftakrobatik under en flyvemaskine på en så dristig og livsfarlig måde, at noget lignende aldrig tidligere var set eller senere er blevet efterlignet. I 1931 gik en af hendes opvisninger imidlertid galt, da en faldskærmen ikke blev udløst, og hun hvirvlede mod jorden og blev dræbt. Foto fra et af hendes stunt i 1925.

Af /Det Danske Filminstitut.
Licens: CCC 1.0

Flyvning blev en lidenskab for Emilie Sannom. Hun begyndte at tage flyveundervisning i 1918, men fik aldrig certifikat. Det forhindrede hende dog ikke i at flyve i datidens spinkle maskiner, når lejligheden bød sig.

I hendes sidste film Luftens Herskerinde boltrede hun sig i luftakrobatik under en flyvemaskine på en så dristig og livsfarlig måde, at noget lignende aldrig tidligere var set eller senere blev efterlignet. Ved talefilmens gennembrud og under den svindende interesse for de gamle sensationsfilm vendte hun tilbage til teatret, hvor hun især medvirkede i revyer og varietéer.

Derefter kastede hun sig over luftakrobatik og gav opvisninger rundt om i Danmark. Hendes numre sluttede med, at hun kastede sig ud med faldskærm iført badedragt. Faldskærmen blev først udløst i sidste øjeblik.

Ulykken i 1931

Men i 1931 gik det galt under en opvisning ved Grenå. Hun havde fået en ny faldskærm med en anden, mere lukket udløsningsmekanisme end den, hun var vant til. Faldskærmen blev ikke udløst, og hun hvirvlede mod jorden og blev dræbt. Det var kort før hendes 45-års fødselsdag. På hendes gravsten kom til at stå nogle linier fra et digt, Tom Kristensen havde skrevet til hende: “Frygten for Døden var ikke saa stor, større var Frygten for Livet paa Jord.”

Emilie Sannom forblev ugift. Hun havde utallige beundrere og mange tilbedere, “men den rigtige er ikke dukket op,” som hun sagde i et interview. Hun var et ukueligt menneske og elsket af alle, der lærte hende at kende. I 1912 fik hun datteren Grete og lagde ikke skjul på, at faderen var kollegaen Axel Schultz, Pantomimeteatrets Kassander, som hun betragtede som en god kammerat for en ugift moder.

Beskrivelser og portrætter af Emilie Sannom

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Erik Nørgaard: Mille – mændenes overmand, 1992.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig