Faktaboks

Else Printz
Født
19. juni 1907, Frederiksberg
Død
20. januar 1996, Søllerød sogn
Arbejdsliv
Pædagog og lærer
Familie

Forældre: elektroinstallatør Sophus Printz-Christensen (1882-1939) og bogholder Grethe Thorsøe Olsen (1883-1953).

Adoptivbørn: Annette Ingrid (1945)

Else Printz var en af de mest fremtrædende af de privatpraktiserende musikpædagoger, der indtog en central position i perioden fra statsautorisationen af musikpædagogisk eksamen i 1940 og frem til den store fremvækst af kommunale musikskoler i Danmark fra 1970’erne. Hendes virke blev bestemt af et mangesidet kreativt og organisatorisk talent, og hun blev kendt som den musikpædagog, der integrerede musikforståelse og musikhistorie i instrumentalundervisningen.

Else Printz gik på Musikkonservatoriet med klaver som hovedfag 1924-28. Som klaverlærere havde hun Anna Thorup og Dagmar Bendix. Efter konservatorietiden studerede hun bl.a. tonika-do hørelære hos Ida Löppenthien i Frankfurt an der Oder. Hun bidrog til tidens diskussion om skærpelsen af kravene til den musikpædagogiske fagprøve og fik indflydelse på klaverlæreren Olaf Jacobsens tanker om begynderpædagogik. 1934 udgav hun selv, sammen med Christy Bentzon og Anna Veibel, en begynderklaverskole, ... så begynder vi, endvidere i 1946 en Klaverskole sammen med Knud Leopold Nielsen. Her tager forfatterne udgangspunkt i, at eleverne skal synge, før de kan spille, fordi deres rytme- og fraseringsfornemmelse derved skærpes. Klaverskolen inspirerer også til begyndende formlære og musikhistorie. Else Printz, der komponerede til undervisningsbrug og børnekor, lod også sine elever komponere selv og skrev en artikel i Dansk Musiktidsskrift om, hvordan hun systematiserede denne form for undervisning.

Else Printz havde en litterær åre og skrev sangtekster, causerier, sketches m.m. til Danmarks Radio, Politiken og Tidens Kvinder. I 1942 skrev hun en pigebog Billet mrk. Sommerferie, der blev rost for sin humor og ukrukkethed. Fra 1947 blev hun fast knyttet til det nystartede ugeblad Alt for damerne og var i en periode medredaktør af bladet. I en årrække skrev hun causerier under rubrikken Bettina funderer og redigerede brevkassen Betro Dem til fru Nini! De indtægter, hun fik som skribent, samt hendes overtagelse i 1947 af forældrenes villa på Zeuthens Allé 5 i Hellerup satte hende i stand til at arbejde hen mod sit musikpædagogiske mål: En musikskole, hvor eleverne ikke alene lærte at spille klaver eller et andet instrument, men også blev opdraget til at blive gode lyttere ved at få en mere bevidst forståelse af musikkens former og historie. Hun underviste både børn, unge og voksne og instruerede også musiklærere i begynderundervisning, tonika-do hørelære, børnepsykologi, undervisningsmaterialer m.m. I 1953 fik Else Printz anledning til at lave en udsendelsesrække Lyt til musikken! i Danmarks Radio. Her gennemgik hun musikalske elementer som fx dynamik, rytme og melodi for voksne begyndere og illustrerede begreberne med musikeksempler. Med sin pædagogiske sans og improvisationsevne skabte hun her en levende undervisningssituation, der også appellerede til et stort antal radiolyttere.

Else Printz mente, at det vigtigste musikpædagogiske mål var at uddanne gode musiklyttere, og ca. 2.000 elever, børn og voksne, heriblandt tronfølgeren, den senere Margrethe 2., fik beriget deres forhold til musik på hendes private musikskole.

Beskrivelser og portrætter af Else Printz

  • Modus 7/1993

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig