Faktaboks

Else Birkmose
Else Birkmose-Pedersen
Født
3. januar 1931, København
Død
28. september 1998, Ålsgårde, Hellebæk sogn
Arbejdsliv
Træner, håndboldspiller og landstræner
Familie

Forældre: kontorfuldmægtig Frederik Ingvard Birkmose-Pedersen (1889-1951) og Marie Lauritsen (1891-1984).

Gift 4. november 1960 med redaktør Grimur Gunnarsson, født 19. juni 1929 i Birkerød sogn, død 12. november 1998 i Ålsgårde, Hellebæk sogn, s. af forfatter Gunnar G. og Ruth Lange.

Else Birkmose blev i årene omkring 1960 betragtet som verdens bedste kvindelige håndboldspiller og var ikke mindst anerkendt for sin store tekniske kunnen og for sit taktiske overblik. Hun var sammen med landstræner Jørgen Absalonsen den drivende kraft bag den udvikling af dansk kvindehåndbold fra motionsspil til en egentlig sport på et højt teknisk, fysisk og taktisk niveau, som fandt sted i slutningen af 1950’erne.

Else Birkmose blev introduceret til håndboldspillet i 1944-45, da håndboldspillerne fra Handelstandens Gymnastikforening (HG) trænede på hendes skole på Amager. HG var i 1950’erne og 1960’erne det dominerende hold i dansk kvindehåndbold sammen med FIF fra Frbg., og Else Birkmose debuterede i 1947 på HGs førstehold. Med HG vandt Else Birkmose en lang række danske mesterskaber i perioden 1951-65, og i årene fra slutningen af 1950’erne deltog HGs kvinder i turneringer i Østeuropa. Erfaringen herfra var baggrunden for foreningens internationale satsning, hvor man takket være en garantisum fra seniorafdelingen samt overskuddet fra bankospil i sæsonen 1964-65 kunne tilmelde foreningens kvindehold til Europacupturneringen. Else Birkmose var nøglespilleren, da HG ved at besejre Spartacus, Budapest, i finalen som det første danske kvindehåndboldhold vandt en Europacup. Også det følgende år spillede HG sig frem til finalen, der dog endte med et nederlag mod det østtyske hold SC Leipzig. Else Birkmose debuterede på landsholdet i 1948 og spillede i de følgende 14 år 63 landskampe og scorede 109 mål. Hun udviklede sig til at blive den centrale spiller også på landsholdsplan og var bl.a. med til at vinde det nordiske mesterskab fem gange. Ved det første verdensmesterskab i håndbold for kvinder i Jugoslavien 1957 blev det til en femteplads, 1962 i Rumænien fik Danmark sølvmedaljer. Herefter indstillede Else Birkmose sin aktive landsholdskarriere, men overtog året efter som den første kvinde i samarbejde med Birgitte Wilbek posten som landstræner og varetog dette arbejde indtil 1965. Desuden fungerede hun i en årrække som holdleder for HGs bedste kvindehold.

Else Birkmose deltog i ledelsesarbejde i Københavns Håndbold Forbund 1954-62, bl.a. som bestyrelsesmedlem 1957-58. I 1959 modtog hun Dansk Håndbold Forbunds guldnål og blev dermed den første aktive spiller, som opnåede denne udmærkelse. Samtidig tildeltes hun B.T. s guldmedalje for den største danske idrætspræstation i 1958 på baggrund af sin indsats i landskampen mod verdensmestrene fra Tjekkoslovakiet. I sit civile liv var Else Birkmose sekretær, uddannet og til 1965 ansat i forsikringsselskabet Nye Danske. Herefter flyttede hun til dagbladet Aktuelt, hvor hendes mand Grimur Gunnarsson var sportsredaktør, og arbejdede her til sin pensionering i midten af 1990’erne.

Beskrivelser og portrætter af Else Birkmose

  • Dansk Håndbold Forbund 1935-1985, 1985. Knud Lundberg: Deres bedste kamp, 1962.

Tilknytning til organisationer

  • Handelstandens Gymnastikforening
  • Københavns Håndbold Forbund

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig