Faktaboks

Birgitte Wilbek
Født
28. november 1928, Hørsholm sogn
Arbejdsliv
Basketballspiller, håndboldspiller, lærer, landstræner, skoleinspektør, skoleleder og træner
Familie

Forældre: redaktør Eskild Harms (1894-1986) og fysioterapeut Mary Sofie Sørensen (1889-1967).

Gift 21. april 1955 med fuldmægtig Erik W., født 20. januar 1920 i København, død 26. december 1986 i Sorgenfri, Virum sogn, s. af repræsentant Jens Hansen W. og Alfrida Teresia Augusta Johansson. Ægteskabet opløst 1977.

Gift 4. juli 1983 (b.v.) med landsretssagfører Svend Oluf Hansen, født 1. september 1925 i Hillerød, død 27. august 1983 i Kalundborg, s. af slagteridirektør Hans Otte H. og Else Svendsen.

Børn: Ulrik (1958).

Birgitte Wilbek voksede op på Frbg. Hun gik i skole på Falkonergårdens Gymnasium, blev student fra Akademisk Kursus i 1948 og lærer fra Blågård Seminarium i 1953. Hendes fader var idrætsinteresseret, hvilket betød, at hun i 1943 blev indmeldt i Frbg. Idræts Forening (FIF) for at dyrke atletik. Dengang var det ikke almindeligt, at man dyrkede atletik hele året, hvorfor hun om vinteren begyndte at spille håndbold i FIF. Det blev da også de to idrætsgrene, som hun på forskellig vis siden kom til at sætte sit stærke præg på. Hun var endvidere med til at oprette en basketballafdeling for kvinder i FIF, efter at basketball i 1946 blev indført i Danmark. For Birgitte Wilbek hang idræt og konkurrence sammen, og det lykkedes hende at blive blandt de bedste i begge boldspil. Hun blev udtaget til basketballlandsholdet 14 gange og deltog i to Europamesterskaber. I håndbold spillede hun samtlige 32 landskampe i perioden 1949-57 og afsluttede karrieren, efter at det første verdensmesterskab var afholdt i 1957. Den store interesse for idræt betød også, at hun allerede i skolen begyndte at træne ungdomshold i håndbold. Siden blev hun seniortræner i FIF og formand for Dansk Håndbold Forbunds udtagelseskomité for damelandsholdet. Endvidere medvirkede hun til den første danske Europacupdeltagelse for kvindelige håndboldspillere 1965, og hun var sammen med en anden storspiller Else Birkmose i en periode fra 1963 landstræner for kvindelandsholdet, en post, som hendes søn Ulrik W. med stor succes tog op i 1990’erne.

Efter at Birgitte Wilbek havde afsluttet læreruddannelsen, blev hun ansat på Trongårdsskolen i Lyngby-Tårbæk kommune, hvor hun i 1979 blev udnævnt til skoleinspektør. Gennem årene havde hun været formand for kommunens fælleslærerråd og medlem af skolekommissionen. Hun forsøgte også via sit job at skabe interesse for idræt, og da det ikke var muligt at få de atletikglade piger på skolen optaget i de omkringliggende atletikklubber, oprettede hun en skoleidrætsklub Trongårdsskolens Idrætsforening, som senere blev til Trongårdens Idrætsforening, hvor hun var formand 1964-82. Hendes stærke engagement førte også tidligt til ledende poster i idrættens organisationer, således har hun været medlem af bestyrelsen og idrætsudvalget samt formand for ungdomsudvalget i Dansk Atletik Forbund i årene 1970-74. Hun var formand for Københavns Håndbold Forbund og medlem af Dansk Håndbold Forbunds bestyrelse i begyndelsen af 1960’erne, ligesom hun var medlem af bestyrelsen for Dansk Idræts-Forbund (DIF) 1962-65 og med i DIFs første ungdomsudvalg. Ud over at sætte spørgsmålstegn ved kvaliteten i ungdomsarbejdet markerede Birgitte Wilbek sig ved at påpege den svage kvinderepræsentation i idrættens topledelse. På spørgsmål om, hvad det betød for hende at blive valgt ind i DIFs bestyrelse, svarede hun, at man egentlig ikke havde indflydelse på noget, men det udvidede ens horisont, og man fik nye netværk, som man senere kunne trække på. Hun blev i 1985 den første formand for eliteidrætsinstitutionen Team Danmarks repræsentantskab, en post, hun besad indtil 1991, hvor hun valgtes ind i bestyrelsen. Da hun i 1995 forlod bestyrelsen, fortsatte hun i idrætsudvalget frem til 1998, og hun har i disse 13 år bidraget til at sikre kontinuiteten i Team Danmark.

Birgitte Wilbek har været en af idrættens markante personligheder, der med stort engagement har interesseret sig for udvikling af idrætten med fokus på børn, unge og kvinder. Konkurrenceidrætten har altid stået hende nær, og hun har kæmpet for at kvalificere idrætten teknisk, strukturelt og ledelsesmæssigt. I kraft af nytænkning og idérigdom har hun været en problemknuser, især i forbindelse med praktisk tilrettelæggelse af arbejde og arrangementer. Blandt de hædersbevisninger, Birgitte Wilbek har fået, er Dansk Atletik Forbunds guldnål, DIFs ærestegn og Lyngby-Tårbæk kommunes idrætslederpris.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig