Faktaboks

Ellen Margrethe Basse
Født
26. november 1948, Taulov sogn
Arbejdsliv
Doktor, forsker, professor og akademiker
Familie

Forældre: direktør, møller Johannes Ladegaard Andersen (1919-90) og Ruth Lili Hilda Holm (født 1921) .

Gift 30. april 1983 (b.v.) med direktør Knud Kristensen, født 1. maj 1953 i Frederikshavn, s. af havnearbejder Vilhelm K. og Ella Svendsen.

Børn: Poul (1971), Jeppe (1973), Malene (1983).

Ellen Margrethe Basse
I 1991 blev Ellen Margrethe Basse udnævnt til professor ved juridisk fakultet på Århus Universitet. Her blev hun den bærende kraft i opbygningen af miljøret som fag i Danmark, og i 1995 udnævntes hun som den første til professor i miljøret. Billede fra 1996.
Ellen Margrethe Basse
Af /Ritzau Scanpix.

Ellen Margrethe Basse voksede op som det midterste barn i en flok på tre. Faderen var møller og moderen, der var uddannet sygeplejerske, passede børn og hjem. I familien var der ingen tradition for akademisk uddannelse, så da Ellen Margrethe Basse efter studentereksamen 1968 fra Fredericia Gymnasium tog juridisk embedseksamen fra Århus Universitet i 1974, blev hun førstegenerations akademiker. Hun satsede på en forskerkarriere og blev straks efter eksamen ansat på det juridiske fakultet.

I 1987 blev Ellen Margrethe Basse den første kvindelige dr.jur. fra Århus Universitet med disputatsen Miljøankenævnet, der var en analyse af nævnets organisation, arbejdsgrundlag og funktionsmåde ud fra retlige og andre samfundsvidenskabelige synsvinkler. I disputatsen, som også var den første miljøretlige afhandling i Danmark, påviste hun efter en gennemgang af 3.000 afgørelser i ankenævnet, at erhvervslivet havde vundet de fleste sager på bekostning af miljøet. Efter en kort afstikker som fuldmægtig og partner i et advokatfirma, hvor hun beskæftigede sig med miljøret, herunder arbejdsmiljø, blev hun i 1991 udnævnt til professor ved juridisk fakultet på Århus Universitet. Her blev hun den bærende kraft i opbygningen af miljøret som fag i Danmark, og 1995 udnævntes hun som den første til professor i miljøret. Ellen Margrethe Basse har en stor produktion bag sig, bl.a. bøgerne Introduktion til miljøretten, 1987, Forurenet jord, 1992, Affaldslovgivningen, 1995, og Miljøret, 1999.

Ellen Margrethe Basse har været stærkt engageret i forskningssamarbejde, forskeruddannelse og forskningspolitik. Hun var bl.a. aktiv i oprettelsen af Center for Samfundsvidenskabelig Miljøforskning i 1992, som hun siden har været leder af. 1985-92 var hun medlem af Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråd, hvor hun bl.a. ledede forskningsrådsinitiativet Regulering og Styring. Siden 1996 har hun været medlem af Danmarks Forskningsråd. Ellen Margrethe Basse har som ekspert siddet i mange udvalg og komitéer, fx var hun formand for bestyrelsen for Danmarks Miljøundersøgelser 1989-95 og medlem af Konkurrencelovsudvalget 1993-95. I 1994 blev hun tildelt Århus Universitets 50-års Jubilæumsfonds Hæderspris, og året efter blev hun medlem af Videnskabernes Selskab. Hun indgår nu i flere forskellige internationale miljøretlige forsknings- og uddannelsessamarbejder. I 1998 var hun rådgiver for EUs miljøkommissær Ritt Bjerregaard.

Gennem hele sin karriere har Ellen Margrethe Basse tydeligt demonstreret, at hun er optaget af juraen som en del af det politiske beslutningssystem, men også at hun ser sig selv som en sagkyndig, der er frit stillet i forhold til partier, bevægelser og andre interessegrupper. I løbet af sin studietid fødte hun to børn, og mens hun skrev disputats, fik hun sit tredje barn. Ellen Margrethe Basse tilhører den generation af kvinder, der “vil det hele”, og som har haft viljen til at arbejde hårdt for at kombinere et frodigt familieliv med en udfordrende karriere.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig