Faktaboks

Christa Nielsen
Christa Caroline Mariane Nielsen
Født
11. marts 1882, København
Død
20. januar 1971, København
Arbejdsliv
Lærer, inspektør og fagkonsulent
Familie

Forældre: driftsbestyrer, snedkermester Christian N. og Laurine Sofie Mariane Mortensen.

Christa Nielsen tog lærerindeeksamen fra N. Zahles Seminarium som 31-årig og uddannede sig herefter til skolekøkkenlærerinde på Danmarks Lærerhøjskole 1914-15. Efter en periode som vikar ved Københavns. kommunale skolevæsen blev hun timelærer ved Sundbyvester Skole og var 1919-33 fast ansat samme sted. Som lærer havde hun en naturlig myndighed og venlighed, som gjorde hende afholdt og respekteret. Hun havde fra starten en stærk interesse for skolekøkkenfaget, og i 1928 blev hun tillige udnævnt til tilsynsførende ved kommunens fortsættelseskursus i husholdning og madlavning. I 1933 efterfulgte hun Sofie Rasmussen som skolekøkkeninspektør i København og bestred denne post til 1952. Perioden var præget af stor fremgang for kommunens husholdningsundervisning både inden og uden for Folkeskolen, og Christa Nielsen var primus motor i det store udbygningsarbejde, der fulgte med.

En af tidens store opgaver var at videreføre Sofie Rasmussens arbejde med at få ombygget kommuneskolernes gamle køkkener, så de var egnede til den nye såkaldte laboratorieundervisning, som Karen Blicher havde introduceret herhjemme. En anden opgave var at tilrettelægge skolekøkkenundervisningen for drenge, som var blevet indført i København i 1945 under stor diskussion. Christa Nielsen var tilhænger af projektet, men modstander af de betingelser, undervisningen havde i starten. Drengene fik kun et halvt år i husgerning, og timerne blev taget fra pigernes undervisningstid. Alligevel gik Christa Nielsen med stor iver i gang med tilrettelæggelsen og forsvarede konsekvent idéen, også over for modvillige skolekøkkenlærerinder med store og besværlige drengeklasser.

Christa Nielsen var god til at fremlægge sit fags problemer set fra alle sider og evnede at være objektiv i sine bedømmelser, hvad der gjorde hende til en dygtig leder. Hun var også en stor støtte for skolekøkkenlærerinderne, som hun holdt god kontakt med gennem både møder og uformelle besøg. Hun kæmpede til stadighed for at forbedre sine kollegers uddannelses- og arbejdsvilkår, og hun var aktiv i Danmarks Skolekøkkenlærinde-Forening, som hun var med til at starte i 1942. Ti år efter blev hun hædret som Københavns-kredsens første æresmedlem. Også ved 50-års jubilæet i Pædagogisk Forening for Husholdnings- og Skolekøkkenlærerinder i 1956 blev hun udnævnt til æresmedlem. Ud over sit fagpolitiske arbejde havde Christa Nielsen gennem årene også andre hverv. 1938-39 var hun medlem af Statsministeriets Husholdningskommission, og 1939-40 sad hun som eneste kvindelige medlem i Undervisningsministeriets ungdomsudvalg, hvor hun særligt arbejdede for oprettelsen af ungdomsskoler for byungdom. Sammen med sin gode veninde Martha Jacobsen stod hun i årene 1939-53 for en række reviderede udgaver af den uundværlige grundbog Lærebog for Huslig Økonomi. Desuden var hun censor ved husholdningslærerindeeksamen.

Christa Nielsen var en solid organisator og evnede at få opbygget og udvidet et administrationsapparat på sit felt. Med sin indsats for drengenes skolekøkkenundervisning var hun tillige med til at bane vejen for et tidligt skridt for ligestilling mellem kønnene på husholdningens område. Samtidig var hun en central forkæmper for skolekøkkenfaget og dets lærerinder.

Beskrivelser og portrætter af Christa Nielsen

  • Skolekøkkenet 3/1952.

Tilknytning til organisationer

  • Københavns Kommunale Skolevæsen
  • Danmarks Skolekøkkenlærerindeforening
  • Husholdningskommissionen af 1938
  • Københavns Kommune

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig