Faktaboks

Martha Jacobsen
Martha Hansine Catherine Jacobsen
Født
23. juli 1890, København
Død
15. januar 1954, København
Arbejdsliv
Lærer og fagkonsulent
Familie

Forældre: skræddermester Hans Christian J. (1862-1904) og Ane Cathrine Andersen (1860-1957).

Martha Jacobsen tog lærerindeeksamen fra N. Zahles Seminarium 1916 og året efter eksamen som skolekøkkenlærerinde fra Danmarks Lærerhøjskole (DLH). I 1918 blev hun ansat ved Københavns kommunale skolevæsen og arbejdede herefter som lærer i nogle år. I 1925-38 var hun vejleder i undervisningsfærdighed ved skolekøkkenafdelingen på DLH, og 1926-33 var hun tillige assistent for kommunens skolekøkkensinspektør Sofie Rasmussen og havde som sådan ansvar for at føre tilsyn med de kommunale aftenkurser i husgerning. I 1938 døde Thyra Hansen, der var inspektør for DLHs skolekøkkenafdeling, og Martha Jacobsen, der i perioder havde vikarieret for hende, overtog nu hendes stilling og bestred den frem til sin død i 1954. Samtidig med udnævnelsen til inspektør blev hun tilsynsførende ved skolekøkkenundervisningen i købstæderne og virkede som sådan indtil 1942.Husgerning blev ved loven af 1937 et obligatorisk fag for piger i folkeskolen i hele landet. Den følgende periode var præget af en udbygning af faget og stillede store krav til skolekøkkenlærerindeuddannelsen, som fra 1938 også blev udbudt ved Ribe Seminarium og senere desuden på N. Zahles Seminarium. Som medlem af den danske nationalkomité for husholdningsundervisning fra 1939 og Undervisningsministeriets Husholdningsudvalg af 1942 var Martha Jacobsen med til at præge denne udvikling. Også på andre felter var hun aktiv i skolekøkkenlærerindernes faglige uddannelse og organisering. I 1942 var hun med til at igangsætte korte efteruddannelseskurser for sine kolleger, og samme år var hun initiativtager til oprettelsen af Danmarks Skolekøkkenlærerindeforening. 1936-54 var hun formand for Pædagogisk Forening for Husholdnings- og Skolekøkkenlærerinder. Hun var tillige medlem af repræsentantskabet for Specialkursus i Husholdning ved Århus Universitet, formodentlig i omtrent samme periode.Årene 1940-50 bød på vanskelige ydre betingelser. Under Besættelsen var arbejdet besværliggjort af rationeringer, men ved en uhyre arbejdsindsats fra Martha Jacobsens side blev DLHs undervisning hvert år gennemført, også i 1945 da skolens bygning blev overtaget af tyskerne, og skolekøkkenafdelingen måtte finde andre lokaler. DLH flyttede i 1949 til Emdrupborg, hvor Martha Jacobsen gjorde et dygtigt arbejde for at indrette tidssvarende lokaler med plads til såvel klasseundervisning, gruppeundervisning som demonstrationer foruden laboratoriefaciliteter i et vist omfang. Hun indtog en central position inden for husholdningsfaget i en periode, da det var inde i en ny udviklingsfase. I takt med udbygningen af faget i folkeskolen, nye uddannelsesforhold og ændrede arbejdsbetingelser stod hun for en faglig oprustning, både når det gjaldt uddannelsesniveauet og kollegernes organisering.

Beskrivelser og portrætter af Dorte Olesen

  • Ernst Larsen: Danmarks Lærerhøjskole 1856-1956, 1956.
  • Nordiskt samarbete för hushållsundervisning, 1959. Hjemkundskab 6/1989.

Tilknytning til organisationer

  • Danmarks Lærerhøjskole
  • Den danske nationalkomité for husholdningsundervisning
  • Husholdningsudvalget 1942
  • Danmarks Skolekøkkenlærerindeforening
  • Pædagogisk Forening for Husholdnings- og Skolekøkkenlærerinder

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig