Faktaboks

Charlotte Dalmark
Charlotte Camilla Alvilda Dalmark
Født
5. marts 1877, København
Død
26. marts 1959, Gentofte sogn
Arbejdsliv
Akademiker og læge
Familie

Forældre: murermester Rasmus Peder Nielsen (1854-1927) og Anna Marie Petersen (1853-1932).

Gift 12. maj 1905 med læge Peder Christian Jensen D., født 3. oktober 1877 i Manne, Tise sogn, død 13. november 1961 i Gentofte sogn, s. af gårdejer Jens Lausen Nielsen og Christiane Pedersen.

Børn: Gunni (1911).

Charlotte Dalmark voksede op i et københavnsk borgermiljø, hvor faderen var murermester. Hun blev student i 1897, tog medicinsk embedseksamen ved Københavns Universitet i 1905 og blev samme år gift med studiekammeraten Peder D., kaldet Wappe. Han havde året før købt en lægepraksis i Sorø, hvor Charlotte Dalmark også fik arbejde, men det blev hurtigt andre områder, der optog den aktive og socialt bevidste unge læge.

Allerede i 1905 blev Charlotte Dalmark knyttet til Sorø Husholdningsskole som timelærer i barnepleje, sundhedslære og hygiejne og var samtidig skolens læge. Denne virksomhed kom til at vare i 40 år frem til 1945. Fra 1920 underviste hun også på Ankerhus Husholdningsseminarium i fagene anatomi, fysiologi og hygiejne. Hendes omfattende undervisningsvirksomhed medførte, at hun også blev en flittigt benyttet foredragsholder rundt om i hele landet i såvel husholdningsorganisationer som andre foreninger med sundhed og hygiejne som interesseområde. Hun var en meget engageret og opfindsom underviser, der altid benyttede en elev som “offer” i sine lektioner og havde aktuelle historier til at underbygge sine hygiejneregler med. Ofte var det Wappe og sønnen Gunni, der måtte holde for i disse historier. Hun støttede Ankerhus’ forstander Magdalene Lauridsens forsøg på at introducere et husøkonomisk-politisk program ved Folketingsvalget i 1929 og holdt på et vælgermøde et indlæg om “Mændene der forstaar saa frygtelig lidt af det, som Kvinderne har med at gøre.” Gennem radioforedrag i serien Humørhygiejne blev hun landskendt, ligesom hendes efterhånden omfattende forfatterskab gjorde hende kendt i vide kredse. Hendes hjerte brændte for sundhedslære og førstehjælp, og det førte til et langt samarbejde med Dansk Røde Kors (DRK), hvor hun blev den første kvindelige læge i ledelsen. Hun startede som lokalformand for Sorøafdelingen i 1917 og bestred denne post til 1938. I 1927 blev hun medlem af hovedbestyrelsen og i 1934 tillige af forretningsudvalget. I en periode var hun endvidere formand for organisationens ungdomsudvalg. Under den finske vinterkrig 1939-40 deltog hun i samarbejde med svensk Røde Kors i et storstilet hjælpearbejde for krigens ofre.

Charlotte Dalmarks forfatterskab omfattede lærebøger om spædbørnspasning, sundhedslære og nødhjælp, udgivet gennem DRK. Salgssuccesen Humør-Hygiejne udkom i første oplag 1932. Hun var medarbejder på Dansk Husmoderleksikon, 1948-49, og skrev afsnittet om kvindelige lægers historie i Kvinden i Danmark, 1942, hvori hun også fortalte om sin egen karriere. Hun tildeltes i 1947 Den Kgl. Belønningsmedaille i guld, ligesom hun modtog en række danske og nordiske hæderbevisninger for sin indsats i Røde Kors.

Beskrivelser og portrætter af Charlotte Dalmark

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Sorø Husholdningsskole 1895-1970, 1970. Aarsskrift for Foreningen Ankerhus, 1945.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig