Faktaboks

Cathrine Horsbøl
Cathrine Mathilde Horsbøl
Født
10. juni 1872, Ribe
Død
4. maj 1947, København
Arbejdsliv
Snedkermester
Familie

Forældre: lærer Jens Christian H. (1828-1904) og Cathrine Mathilde Müller (1834-76).

Cathrine Horsbøl fik allerede som barn lyst til at lære snedkerhåndværket, og 15 år gammel fik hun plads som lærling i fødebyen Ribe. Uddannelsen blev suppleret på Axel Mikkelsens Sløjdskole i København, og senere fik hun arbejde hos snedkermester J.P. Mørck på Vesterbro. Under sin læretid modtog hun støtte fra Marie Rovsings Mindelegat. I 1893 blev hun svend og opnåede broncemedalje for sit svendestykke. Efter en tid at have arbejdet som svend på møbelfabrikant C.B. Hansens snedkerier rejste hun på valsen til udlandet og arbejdede omkring et halvt år i Berlin, før hun fortsatte til Paris for at lære fransk snedkeri at kende. Da det endnu var meget usædvanligt, at kvinder rejste på valsen, lykkedes det hende ikke at få arbejde hos en fransk mester. Cathrine Horsbøl udstillede på Kvindernes Udstilling 1895, og dette bidrog til at gøre hende kendt. Kort derefter nedsatte hun sig som selvstændig mester, et for datiden meget usædvanligt skridt. Det blev derfor bemærket, at København dette år fik hele to kvindelige snedkermestre, idet Sophy A. Christensen kort forinden havde etableret sig.

I de første år havde Cathrine Horsbøl sit værksted i Valdemarsgade i en ejendom, hvor hun også selv boede, men hun flyttede derefter til Bredgade, hvor hun kom op på at have 30 ansatte. Hendes udstillingsvinduer vakte megen opsigt. Møblerne, der til dels var blevet til på grundlag af hendes egne tegninger, var karakteristiske ved ret tunge former og megen anvendelse af dekorative elementer. Da økonomien tillod det, erhvervede hun et natursted med adgang ned til Bure Sø. Her trivedes hun i sine ridebukser og med stor cigar, og her boede hun i sommerperioden. Ofte cyklede hun frem og tilbage mellem sommerhus og forretning i sine elskede bukser. Hendes glæde over naturen kom til udtryk gennem en række artikler i dagspressen. Cathrine Horsbøl var umådelig energisk. Det er sagt, at hun sjældent holdt fri. Det var hende, der skaffede ordrer og førte regnskaberne, samtidig med at hun deltog i produktionen af de møbler, der blev fremstillet. I 1919 solgte Cathrine Horsbøl sin forretning for at vie sin tid til andre opgaver. Hun flyttede på landet, hvor hun også fik lejlighed til at dyrke sin interesse for snedkerfaget på ikke-kommerciel basis.

Cathrine Horsbøl var aktiv i Dansk Kvindesamfund og medlem af Indenrigsministeriets Patentkommission omkring århundredskiftet. Hendes interesse for patenter var bl.a. foranlediget af, at hun selv erhvervede et sådant i 1901. Hun havde udviklet et særligt “materiale til sæder og andet brug”, som det hed. Det, hun fik anmeldt, var i virkeligheden et materiale, der kunne bruges som underlag for sæder i møbler. Det var to lag finer med et mellemliggende lag sejldug, lærred eller lignende vævet stof. De tre lag var forbundet med hinanden ved hjælp af almindelig snedkerlim. Materialet kunne udskæres i strimler, af hvilke der kunne flettes sæder til stole og andre møbler.

Beskrivelser og portrætter af Cathrine Horsbøl

  • Buste af Augusta Finne. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Inger Wiene: En historie om kvindelige håndværkere i 200 år, 1991. Verden og Vi 12/1913. Husmoderens Blad 50/1900.

Tilknytning til organisationer

  • Indenrigsministeriets Patentkommission

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig