Faktaboks

Caroline Wroblewsky
Caroline Marie Albertine Wroblewsky
Født
7. november 1792, København
Død
9. marts 1875, København
Arbejdsliv
Skolebestyrer, skoleleder og lærer
Familie

Forældre: orgelbygger Daniel W. (1744-1818) og Johanne Charlotte Salicath (1745-97).

Caroline Wroblewskys fader var indvandrer fra det nuværende Polen, en dygtig, velstillet instrumentmager. Imidlertid mistede han sin formue på grund af Københavns brand i 1795 og englændernes bombardement i 1807. For at kunne underholde sig selv og en ældre tante søgte Caroline Wroblewsky efter faderens død i 1818 om tilladelse til at oprette en “Dannelses Anstalt”. Muligheden forelå, efter at Skoleanordningen af 1814 havde indført undervisningspligt for begge køn. Hendes anbefalinger fra anerkendte borgere viser, at hun var veloplært, i besiddelse af de fornødne kundskaber og havde undervisningserfaring. Hun bestod den lovbefalede prøve for skolekommissionen med ros, men opnåede i første omgang ikke tilladelse til skolehold i det indre København, hvor der var tilstrækkeligt med skoler. Efter fornyet ansøgning fik hun imidlertid på sin 26-års fødselsdag ret til at oprette en skole for “conditionerede Familier” på Nørrebro, dengang en forstad uden for Københavns volde. Sammen med sin broder, kontorchef i Rentekammeret Johan Daniel W., som hun var nært knyttet til, flyttede hun til Nørrebrogade 49, hvor hun i 1818 åbnede en skole for små piger. I de første seks år var elevtallet lille, og hun underviste alene kun bistået af sin broder.

Caroline Wroblewsky må imidlertid både have vundet tillid i sin forældrekreds og følt sig kvalificeret til andet og mere end at undervise småbørn, for i 1824 indstillede hun sig til en mere krævende prøve. Efter ansøgning fik hun tilladelse til at holde skole for pigebørn op til 16 år. Selvom Nørrebro på det tidspunkt var et nybyggerkvarter, var befolkningstallet stigende og dermed også behovet for skoler. Elevtallet voksede efterhånden til ca. 60 elever, hun fik en lærerstab på syv lærere og to lærerinder og myndighederne skønnede, at hun arbejdede med “særdeles Held” og “fortjente Opmuntring”. Caroline Wroblewsky og hendes skole var blevet en faktor af betydning i en ny bydel.

Bortset fra kontakten til broderen levede Caroline Wroblewsky i en kvindeverden. Hun havde en større husholdning, hvor der altid boede elever som pensionærer. En af disse var hendes efterfølger Emilie Løbner, der var kommet i huset hos hende som syvårig, og som hun overlod skolen til i 1858. Da havde Caroline Wroblewsky styret sin skole i 40 år og grundlagt en tradition, der skulle vise sig særdeles levedygtig. Skolen eksisterer endnu i dag og er landets ældste eksisterende pigeskole, videreført som gymnasium, nu Nørre Gymnasium, udflyttet til Mørkhøj 1971. Caroline Wroblewsky levede og underviste på sin skole til sin død i 1875. Hun havde da i et halvt århundrede udført et vellykket pionerarbejde inden for opbygningen af det danske pigeskolevæsen.

Beskrivelser og portrætter af Caroline Wroblewsky

  • Foto i Nørre Gymnasium.
  • Uffe Nielsen (red.): Nørre G 1818-1993, 1993. Knud V. Rosenstand: Karen Kjærs Skole 1818-1918, 1918.

Tilknytning til organisationer

  • Caroline Wroblewskys Skole (se Emilie Løbners Skole og Karen Kjærs Skole og Nørre Gymnasium)

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig