Faktaboks

Caroline Herding
Caroline Marie Hansen Herding
Født
20. oktober 1854, København
Død
31. januar 1940, Skodsborg sogn
Arbejdsliv
Butiksindehaver, revisor og grosserer
Familie

Forældre: murermester Edvard Hannibal Hansen (1822-1898) og Sophie Frederikke Hansen (1827-1906).

Navneforandring til Herding 1902.

Som forretningskvinde, endda med grossererborgerskab, tjente Caroline Herding den unge kvindebevægelse som mønstereksempel i en periode, hvor bevægelsen særlig stræbte efter at skaffe kvinderne bedre mulighed for at uddanne sig til at indtræde i erhvervslivet. Caroline Herding var selv aktiv i kvindebevægelsen og fungerede efter 1900 i en lang årrække som revisor for Dansk Kvindesamfunds Københavns-kreds. Tillige blev hun revisor for Danske Kvinders Nationalråd og for Politisk Kvindeforening. 1899 kom hun i repræsentantskabet for Kvindernes Bygning. Fotografier af hende viser en glad, rund kvinde. Hun havde ord for at være hjælpsom.

Caroline Herding havde gennemgået handelskursus og blev efter dette ansat i firmaet Menck og Co., hvor hun gennem næsten 12 år fik alsidig oplæring i engros- og detailhandel. I 1887 tog hun borgerskab som detailhandler og oprettede egen forretning C.M. Hansen & Co. på adressen Pilestræde 43. Hun handlede med husholdningsartikler af alle slags og blev især kendt for tændstikker og julepynt. Allerede året efter tog hun næringsbrev på engroshandel og blev dermed Københavns anden kvindelige grosserer efter Wilhelmine Rerup. 1890 oprettede Caroline Herding firmaet Københavns Bestillingskontor for Tændstikker samt økonomiske Husholdningsartikler, dengang og siden vistnok den eneste forretning af denne art i hovedstaden. I 1904 købte hun ejendommen Pilestræde 50 og flyttede forretning og hjem dertil.

Sammen med de yngre søstre Julie og Emma C. H. deltog Caroline Herding i 1894 i stiftelsen af en lille sæbefabrik E.C. Hansens Fabrik Melando. Den lå i Nikolajgade. Med undtagelse af Julie fik søstrene en erhvervsuddannelse; Emma blev gymnastiklærerinde, og en fjerde søster Anna H. blev tandlæge. Det var en familie med sammenhold. I en årrække efter faderens død dannede de fire selverhvervende søstre bofællesskab sammen med moderen og broderen Julius H., der var cand.theol. og blev kredschef i Københavns kommune. Hele familien tog navneforandring i 1902. Julius flyttede hjemmefra ved indgåelse af ægteskab; også Emma og Anna etablerede med tiden egne hjem. Men Caroline Herding boede sammen med søsteren Julie til sin død, indtil 1925 i en lejlighed i forretningsejendommen i Pilestræde og derefter i en strandvejsvilla Herdinghus i Skodsborg. Efter hendes død rykkede søsteren Anna ind til Julie i Herdinghus.

Tilknytning til organisationer

  • C.M. Hansen & Co.
  • E.C. Hansens Fabrik Melando
  • Københavns Bestillingskontor for Tændstikker samt økonomiske Husholdningsartikler

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig