Faktaboks

Birte Stenbak
Født
10. februar 1938, Roskilde
Arbejdsliv
Guldsmed
Familie

Forældre: antikvitetshandler Arnold Jensen (1911-87) og antikvitetshandler Henny Marie Bøgeholdt Jensen (født 1907).

Gift 19. august 1960 (b.v.) med lærer Erik S. Pedersen, født 27. maj 1936 i Roskilde, s. af mejerist Henry P. og Inger Pedersen. Ægteskabet opløst 1972.

Bofælle fra 1993: gårdejer John Karl Ovesen, født 12. oktober 1927 i København

Børn: Jesper (1964).

Birte Stenbak har altid været vild og har gennem det meste af sin tilværelse opsøgt udfordringer, både fysiske og kunstneriske. Som ung kørte hun sammen med sin broder og ægtefælle racerløb, senere drog hun på bjergvandringer i Himalaya og Indien. Som kunstner har hun bestandig afsøgt grænserne for det mulige og det acceptable.

Efter Birte Stenbaks læretid som guldsmed 1954-59 hos sølvsmeden Poul Bang, hvor hendes svendestykke belønnedes med Den Massmanske sølvmedalje, arbejdede hun som juveler på Bent Stålgårds værksted indtil 1972. Herpå fulgte en toårig eksperimentel designuddannelse på Guldsmedehøjskolen 1973-75. I samme periode var hun medstifter af den kreative gruppe May Be, som udstillede på Galleri Gammel Strand. 1975 etablerede hun sammen med guldsmed Birthe Jørgensen værksted og butik under navnet B & B i Gothersgade vis-a-vis Rosenborg Have. Selvom de to guldsmede arbejdede ret forskelligt, supplerede de hinanden glimrende. Mens Birthe Jørgensens arbejder fulgte lidt mere traditionelle og enkle linier, skabte Birte Stenbak en lang række smykker, der udstrålede en frodig og utraditionel fantasi. I mange tilfælde blev smykkesten komponeret sammen med guld og andre materialer i naturinspirerede, ofte næsten psykedeliske former, alt præget af en virtuos håndværksmæssig kunnen og kvalitet. Samarbejdet ophørte i 1983, da Birthe Jørgensen indgik i sin families hotelvirksomhed, mens Birte Stenbak videreførte sin Aladdinshule af en butik og værksted indtil 1996. Siden begyndelsen af 1980’erne har hun haft et kongenialt samarbejde med blomsterkunstneren Tage Andersen. I 1983, 1986 og 1988 var hans butik ved Kongens Nytorv rammen om udstillinger af Birte Stenbaks arbejder, og sammen skabte de bl.a. en fantastisk borddekoration til Rosenborg Slot i forbindelse med en udstilling om Christian 4. i 1988.

Med de originale og ofte ganske komplicerede værker Birte Stenbak har skabt, har hun været en ener inden for sit fag. Hendes sprudlende fantasi har fostret usædvanlige former og materialesammenstillinger, der tit har vakt opmærksomhed, skønt hun ikke selv bevidst har søgt det sensationelle. Hun har blot haft mod og evne til at følge sine indskydelser og sin natur. Ved flere lejligheder har hun støttet gode formål, fx udførte og skænkede hun den pris, som skuespilleren Anne Marie Helger fik ved et arrangement til fordel for aids-ramte i 1992. Fra 1996 har Birte Stenbak haft værksted i sin bolig i Nordsjælland, hvor hun har fortsat sin virksomhed for en eksklusiv kreds af kunder og beundrere. Hun har deltaget i en lang række udstillinger i Danmark og udlandet, bl. a. Danske smykker i Tokyo 1976, Charlottenborgs Forårsudstilling 1977 og Charlottenborgs Efterårsudstilling 1978 samt i smykkeudstillingen Mit træ på Kunstindustrimuseet 1998. Birte Stenbak er bl.a. blevet præmieret i Guldsmedefagets Fællesråds konkurrence 1960 og modtog 1976 Poul Frigasts rejselegat, 1986 Statens Kunstfonds rejselegat.

Beskrivelser og portrætter af Birte Stenbak

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Mobilia 248/1976.

Tilknytning til organisationer

  • May Be

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig