Faktaboks

Anne Marie Helger
Født
12. februar 1946, Charlottenlund, Gentofte sogn
Arbejdsliv
Skuespiller
Familie

Forældre: stadsbibliotekar Jørgen Erik H. (1910-1987) og Anna-Mary Fog (født 1916).

Gift 1990 med overlæge Jeppe Helweg, født 10. august 1942 i Stockholm, s. af arkitekt Ole H. og Suzanne Lind

Børn: Johanne Emilie (1971).

Anne Marie Helger

Anne Marie Helger har været sin tids mest grovkornet humoristiske førstedame. På teater og film og især i sine egne shows har hun ikke skånet nogen på sin vej i formidlingen af sit “socialistisk, anarkistisk, feministisk, samfundskritisk realromantiske grundsyn med humanistiske tilbøjeligheder”. På billedet ses hun som fru skibsreder Plask Flaskenskjold med guldhornene i sit Neo nar zistiske show, 1995, på Nationalmuseet i København.

Anne Marie Helger
Af /Ritzau Scanpix.

Kunst og politik har altid været forbundne kar for Anne Marie Helger. Hun startede som elev på Ålborg Teaters elevskole, men fuldførte ikke uddannelsen. Som autodidakt debuterede hun i 1966 i Ann Jellicoes Min skøre mors hobby. Da gruppeteaterbevægelsen dukkede op i slutningen af 1960’erne, sluttede hun sig til den og blev medlem af gadeteatergruppen Solvognen. Senere i 1970’erne var hun et stærkt engageret medlem af debatteatret og spillede på bl.a. Fiolteatret og Jomfru Ane Teatret. Samtidig udviklede hun gradvist sit store komiske potentiale, der har placeret hende som sin tids mest grovkornet humoristiske førstedame. Det fik man klart bevis for i slutningen af 1970’erne, hvor hun i revyshowet Dameattraktioner optrådte sammen med Helle Ryslinge. Der blev svælget i provokationer, hvor dellerne blev vendt og hængebrysterne kommenteret. Her blev gjort massivt grin med borgermusikken, samtidig med at rødstrømperne fik læst den lektie, der handler om selvironi. Forestillingen blev efterfølgende filmatiseret af Chr. Braad Thomsen under titlen Koks i kulissen, 1983. I 1980’erne medvirkede hun i flere af Bellevue Teatrets musicals Frit fald, Berlin 84 og Under de gule måner.

Anne Marie Helger har kun optrådt få gange på de mere etablerede scener. På Gladsaxe Teater var hun med i Peter Langdals grotesk-vittige Plys & plastik, og samme sted havde hun i 1988 den altdominerende rolle i Dario Fo-komedien Francescas rov. I 1990 viste hun i R. Athaydes monolog Frk. Marguerite på Aveny Teatret, at hun kunne andet og mere end at være højtråbende, og hun gentog siden denne præstation på tv. Helt afdæmpet var hun som Bella i Det Danske Teaters N. Simon-forestilling Farmor og os, 1994. Ellers har hun været sit eget nummer i en række ordekvilibristiske indslag, hvor hun har optrådt i fantasifulde rober som fru skibsreder Plask Plaskenskjold og mere ydmygt som Connie Knudsen. Med skarp satire og hårdtpumpet komik har hun udleveret den velfriserede borgerlighed til latteren, og hun har ikke skånet nogen på sin vej i formidlingen af sit “socialistisk, anarkistisk, feministisk, samfundskritisk realromantiske grundsyn med humanistiske tilbøjeligheder”. Sammen med skuespilleren Peter Larsen har hun præsenteret en række “discount dramaer”, der er rablende vanvittige, bl.a. Telefonbogen, 1994, der var en dramatisering af telefonbogen. Alene har hun turneret med bl.a. sine Neo nar zisistisk show, 1994, og Neo nazio nalistisk show, 1995, ofte til fordel for Aids-Fondet. Desuden er det blevet til en række optrædener i tv, bl.a. i kvindetalkshowet Status Q og i et motionsprogram sammen med gymnastikpædagogen Helle Gotved.

Tilknytning til organisationer

  • Solvognen

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig