Faktaboks

Benedicte Wilhjelm
Født
19. november 1895, København
Død
29. juli 1987, Gentofte sogn
Arbejdsliv
Generalsekretær og sekretær
Familie

Forældre: kontorchef Mathias Hamborg W. (1865-1937) og Bodil Kirstine Zahrtmann (1866-1941).

Benedicte Wilhjelm var en af de få danske kvinder, som fik en international organisationskarriere i Mellemkrigstiden. Hun var født og opvokset i København og blev student fra N. Zahles Skole i 1915. Året efter tog hun filosofikum fra Københavns Universitet, hvorefter hun i nogle år arbejdede som lærerinde. Det blev dog KFUK (Kristelig Forening for Unge Kvinder) der kom til at danne rammen om hendes internationale karriere. Vejen hertil blev banet i 1925, da hun som menigt KFUK- medlem deltog i et internationalt lederkursus på Hindsgavl Slot. Her kom hun i kontakt med ledelsen af verdensorganisationen WYWCA (World Young Women’s Christian Association) og søgte allerede 1925 ind på den britiske sekretærskole WYWCA Training College ved Birmingham. KFUK rådede hende dog forinden til at samle erfaring i Danmark, bl.a. på den danske sekretærskole Marthabo.

1926-30 arbejdede Benedicte Wilhjelm som sekretær for ungdomsafdelingen i KFUKs Hovedforening i København Men de internationale ambitioner havde hun stadig, og 1930-33 var hun sekretær ved det nationale WYWCAs ungdomsarbejde på Ceylon, det nuværende Sri Lanka. Efter rejser i Kina og i USA i 1933 vendte hun atter tilbage til Ceylon, hvor hun 1934-38 fungerede som generalsekretær. Herefter blev hun engageret som sekretær i WYWCAs hovedkontor i Genève, hvor hun arbejdede 1939-49. Under Anden Verdenskrig blev hovedkvarteret flyttet til Washington, men Benedicte Wilhjelm forblev knyttet til kontoret i Genève, der i disse år kørte på nedsat aktivitet. I krigsårene involverede de nationale WYWCA-afdelinger sig i flygtningearbejde. Som følge af de politiske forhold i Tyskland, der umuliggjorde den tyske afdelings arbejde, blev Benedicte Wilhjelm udstationeret i Berlin 1940-42 som repræsentant for verdensforbundet. I 1943 arbejdede hun i Sverige. Efter krigen var hun med til at reetablere WYWCAs hovedkvarter i Genève. En af hendes sidste store indsatser var den administrative ledelse af verdensforbundets rådsmøde i Kina 1947. Omkring 1950 vendte Benedicte Wilhjelm tilbage til Danmark, hvor hun i de følgende år bestred mange og meget forskellige tillidshverv. Ud over at være formand for KFUKs kredsforbund i København 1950-60 var hun medlem af executivkomitéen for WYWCA 1951-55. Desuden blev der trukket på hendes brede internationale og økumeniske erfaringer i bestyrelsen for Den Internationale Højskole i Helsingør 1950-68, i Det Økumeniske Fællesråd 1951-54 og i Det Mellemkirkelige Råd 1954-65. Endelig sad hun 1953-65 i styrelsen for Danske Kvinders Nationalråd, ligesom hun var medlem af tillidsrådet ved kolonien Filadelfia 1951-57.

Benedicte Wilhjelm var ikke som mange af tidens andre ledende skikkelser inden for KFUK opvokset i et hjem med tilknytning til Indre Mission. Det betød, at ledelsen i starten stillede sig skeptisk til hende og hendes internationale ambitioner. Men hendes dygtige arbejde både herhjemme og på Ceylon betød, at respekten for hende voksede, og at hun kom til at nyde stor tillid både i Danmark og i udlandet, bl.a. blev hun nævnt som formandsemne, da Karen Ræder gik af i 1941. Hertil kom, at hun formidlede sin enestående viden og erfaring på foredragsrejser både i og uden for Danmark. Hendes ansættelse i WYWCA betød, at forholdet mellem KFUK og verdensorganisationen blev tættere og mere afslappet, ligesom den var med til at bryde med den angloamerikanske dominans i både ledelse og administration.

Beskrivelser og portrætter af Benedicte Wilhjelm

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig