Faktaboks

Asta Mollerup
Asta Malthea Mollerup
Født
22. maj 1881, København
Død
25. september 1945, København
Arbejdsliv
Lærer og skoleleder
Familie

Forældre: museumsdirektør Arthur Julius William M. (1846-1917) og Caroline Susanne Ewald Rothe (1853-1938).

Asta Mollerup var en af de første til at bringe den tidlige moderne dans til Danmark med inspiration fra bl.a. den amerikanske danser Isadora Duncan og den tyske koreograf Mary Wigman. I sin private undervisning forenede hun inspirationen fra Centraleuropa med Dalcrozerytmik og klassisk ballet. Selv fik hun sin indledende uddannelse hos en russisk balletmester i Oslo, hvorfra hun vendte tilbage i 1914 for at starte en ballet- og rytmikskole for børn og unge i København Samtidig underviste hun 1915-25 i gymnastik og dans på Marie Mørchs Skole i Hillerød og på Ingwersen og Ellbrechts Skole i København Ind imellem sin undervisning videreuddannede hun sig i Paris hos forbilledet Duncan samt den russiske danser Ljubov Egorova og i Dresden hos Wigman. Stærkt påvirket af de nye strømninger i dansekunsten blev Asta Mollerups undervisning udvidet fra et rent klassisk balletgrundlag til at indeholde et bredere udsnit af koreografiske udtryksmidler. Den klassiske balletteknik vedblev at være grundlaget for uddannelsen, mens inspirationen fra den moderne dans’ anvendelse af mere ekspressive udtryk kom til at præge mange af hendes dansekompositioner.

I 1927 oprettede Asta Mollerup Danserindeskolen, som var noget ganske særligt, idet den som den eneste danseskole bortset fra Det Kgl. Teaters balletskole også indeholdt en læseskole. Ud over den daglige dansetræning fik de vordende danserinder undervisning i anatomi, Mensendieckgymnastik, dansens historie, musik, kostumer og scenografi, ligesom almene skolefag såsom dansk, tysk, fransk, engelsk, regning og geografi samt kulturhistorie stod på programmet. Danserindeskolen afholdt hvert andet år en elevopvisning, og skolens ensembler havde jævnligt engagementer ved scener i København og i provinsen. Som anerkendelse for sine elevers hyppige optrædener i den franske sprog- og kulturforening Alliance française modtog hun den franske orden Les Palmes Académiques. Skolens hastigt voksende elevgrundlag medvirkede i 1933 til, at undervisningen fra forskellige kbh.ske lokaliteter blev samlet i et nyopført hus efter tegninger af arkitekt Tyge Mollerup. Med Martha Rechnitzer som økonomisk forvalter og lærer i de obligatoriske fag gik skolen ind i en stabil arbejdsperiode. Huset, der kom til at fungere som et inspirerende og kreativt kulturcenter, lå på Solvænget på Østerbro. Det havde en sjælden atmosfære og bankede fra morgen til aften af energi, rytmer og stemmer. Som følge af de mange udadvendte aktiviteter blev der stillet høje krav til de nyuddannede danserinder, der fik sceneerfaring i et afvekslende repertoire af danse, som de ofte selv havde medvirket til at skabe. Blandt de talentfulde danserinder og koreografer, der udgik fra Asta Mollerups skole kan nævnes: Lillian Ellis, Bodil Genkel, Else Knipschildt, Nini Theilade og Lisa Weyde. Også Mette Mollerup dimitteredes fra skolen. Efter Asta Mollerups død i 1945 blev Danserindeskolen opløst, mens den øvrige balletskole blev videreført i Charlottenlund af Edith Dam.

Beskrivelser og portrætter af Asta Mollerup

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

  • Marie Mørchs Skole
  • Danserindeskolen

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig