Faktaboks

Anna Sarauw
Anna Elisabeth Sarauw
Født
14. november 1839, Serampore, Indien
Død
11. september 1919, Vissenbjerg sogn
Arbejdsliv
Tegner, brodøse og butiksindehaver
Familie

Forældre: herredsfoged Frederik Emil Elberling (1804-80) og Harriet Anna Fjellerup (1821-59).

Gift 23. oktober 1870 med godsforvalter Carl Harald S., født 10. maj 1839 i Frederikssted, St. Croix, død 23. april 1909 i Sorø, s. af politimester Carl Frederik Vilhelm S. og Anny Elisabeth Brown.

Børn: Eigil (1871), Gunnar (1875), Ragnhild (1876), Inger (1880).

Anna Sarauw var den ældste af 12 børn. Hun blev født i Indien, hvor faderen var udstationeret som embedsmand til 1846. 1848-51 var familien i Vestindien, og her kunne hun, allerede inden hun var fyldt ti år, hjælpe med at sy en pragtkjole i engelsk broderi til moderens første guvernementsbal. Fint broderi var en del af Anna Sarauws borgerlige pigeopdragelse, og tegneundervisning kan hun have fået af en af kredsens kunstnervenner. Efter moderens tidlige død overtog hun i 1859 husførelsen og blev boende hjemme, til hun i 1870 ægtede juristen Carl Harald S., med hvem hun fik fem børn, hvoraf en døde allerede ved fødslen.

Brodøsen Anna Sarauw

Som brodøse blev Anna Sarauw kendt for sin lette hånd og sine evner for mønstertegning. Hun havde sin gang hos maleren Constantin Hansen og døtrene Elise og Kristiane Konstantin-Hansen i familiens villa på Amalievej. Blandt kunstnerkredsens damer blev Anna Sarauw en af dem, der udnyttede sine evner erhvervsmæssigt.

I 1873, da Kristiane Konstantin-Hansen og Johanne Bindesbøll åbnede en broderihandel i Købmagergade, blev hun af den gamle maler, der leverede hovedparten af forlæggene, opfordret til at være med, fordi hun “jo broderede saa smukt”. På det tidspunkt var hun imidlertid syg af tuberkulose og måtte i vinteren 1873-74 tage på rekreationsrejse til Korsika og Italien, hvor hun bl.a. studerede kunsten i Pompeji og fastholdt den i skitser og akvareller.

Butiksindehaver

Efter hjemkomsten fik hun sit tredje barn, Gunnar, der døde i 1876, samme år som hun blev medindehaver af Den Konstantin Hansen-Bindesbøllske Broderiforretning. Hendes speciale blev borter, ofte med klassisk inspiration og sikkert og professionelt udført. Hele kredsen af kunstnere omkring forretningen bidrog med forlæg, og det kan i dag være vanskeligt at afgøre, hvem der tegnede hvad. Men bevarede skitsebøger viser, at Anna Sarauw fra sine rejser hjembragte adskillige af de siden så anvendte borter med klassisk inspiration.

Anna Sarauws mønstre

Hendes mønstre vekslede mellem naturalistiske studier og stiliserede figurer efter egyptiske, indiske og pompejianske forlæg til geometriske borter og spiralornamenter samt rosetter og liljer. Alle udført med fin sans for fladevirkningen. I 1878 fik hun statsstøtte til som forretningens repræsentant at deltage i verdensudstillingen i Paris.

Da Anna Sarauw i 1881 flyttede med sin mand til Sorø, udtrådte hun af den daglige ledelse, men vedblev at arbejde for forretningen med forlæg og overføring til stof og broderi. I 1888 deltog hun sammen med broderihandelen i Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling, hvor hun blev tildelt en medalje for en broderet æske.

I familiens eje er i dag omkring 1.500 broderier, tegninger og prikmønstre fra Anna Sarauws hånd, og de viser hende som en sikker tegner og kunstbroderer. Hun har arbejdet myreflittigt og samtidig haft øje for og opmuntret yngre talenter.

Tilknytning til organisationer

  • Den Konstantin Hansen-Bindesbøllske Broderiforretning

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig