Faktaboks

Anna Knudstrup
Anna Maria Knudstrup
Født
22. marts 1884, Frederikshavn
Død
25. oktober 1959, Frederikshavn
Arbejdsliv
Fotograf
Familie

Forældre: købmand, fotograf Martin Johannes K. (1854-1940) og Anna Marie Waarst (født 1856).

Gift 29. juli 1917 med fotograf Thorvald Andreas Rasmus Andresen, født 11. november 1892 på Gastrupgård, Hjerting sogn, død 23. januar 1988 i Horne sogn, Svendborg amt, s. af musikdirektør, gårdejer Christian A. og Anne Marie Rasmussen. Ægteskabet opløst 1938.

Anna Knudstrup voksede op i Frederikshavn og kom i lære som fotograf hos faderen. Allerede som 24-årig underviste hun sammen med fotograf Rosa Metz Parsberg på Teknologisk Institut i København i ædeltryksteknikkerne, kul- og gummitryk, der var tidens førende kunstfotografiske udtryksform. Også siden kom undervisning og kunstnerisk arbejde til at gå hånd i hånd hos Anna Knudstrup, der var den mest udtalt pictorialistiske kvindefotograf i Danmark med det diffuse omrids som det karakteristiske udtryk. I 1913 deltog hun i et kursus i Stockholm hos Nicola Perscheid, en førende tysk kunstfotograf, der var kendt for sine portrætter. I 1919 underviste hun selv 11 fotografer fra hele landet i ædeltryksteknikker. Sideløbende udstillede hun og modtog mange priser, især fra de øvrige skandinaviske lande.

Anna Knudstrup var portrætfotograf og havde det som levevej i mere end 20 år. Først startede hun atelier i Skørping i 1907, dernæst 1917-22 i Frederikshavn sammen med ægtefællen Th. Andresen under navnet Knudstrup Andresen. I 1922 åbnede ægteparret atelier på Uraniavej på Frbg. I løbet af ganske få år havde de opnået en position blandt de mest avancerede og moderne portrætfotografer i byen, og de betragtede åbent deres portrætter som kunst og ikke kunsthåndværk. Som de første fotografer med professionelt atelier udstillede de i 1925 på Den frie Udstilling og blev på denne måde forbilleder for deres efterfølgere og elever gennem mange år. I firmaet kæmpede de for det pictorialistiske synspunkt, at fotografer hørte til blandt andre kunstnere og derfor burde deltage i udstillinger. Men i Danmark var denne holdning overvejende udbredt blandt de udøvende amatørfotografer og ikke blandt de professionelle.

I 1920 udsendte ægteparret en bog i folioformat Anna Knudstrup Andresen Th. Andresen, Kunstnerisk udførte Portrætfotografier. Karakteristisk for arbejdsfordelingen ægtefællerne imellem stod Anna Knudstrups navn først på publikationen. Allerede i 1915 havde hun optaget en række portrætter af maleren Anna Ancher i hendes atelier på Skagen. Her arbejdede hun med atelierets dagslys og fokuserede på malerens ansigt og hænder, der viser kunstnerens ro, men også intensitet og sårbarhed. Billederne af Ancher er nogle af de fineste kunstnerportrætter, der er optaget i Danmark, og de blev gengivet i fototidsskrifter i hele Norden. Fra samme periode eksisterer der en række fine portrætter fra maleren L. Tuxens hjem i Skagen. I 1920 udstillede Anna Knudstrup i Stockholm en række Vesterhavsbilleder og kvindeportrætter.

Anna Knudstrup blev skilt fra sin ægtefælle i 1938, men allerede i 1933 var ægteskabet blevet opløst ved separation, og atelieret i København lukkede. Anna Knudstrup, den drivende kunstneriske kraft, var væk. Hun flyttede tilbage til sit udgangspunkt i Nordjylland, og der blev stille omkring hende. Den pictorialistiske stil var ikke længere tidens fremherskende udtryk, og for Anna Knudstrup var et liv som professionel fotograf uden den skabende, kunstneriske proces ikke ønskværdig.

Beskrivelser og portrætter af Anna Knudstrup

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Tove Hansen (red.): Sølv og salte, 1990. Bjørn Ochsner: Fotografer i og fra Danmark til og med år 1920, 1986. Vore Damer 22/1925. Dansk Fotografisk Tidsskrift 8/1916.

Tilknytning til organisationer

  • Knudstrup Andresen

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig