Faktaboks

Anette Faaborg
Født
13. februar 1942, København
Arbejdsliv
Direktør, rektor, pianist, pædagog og skoleleder
Familie

Forældre: redaktør Niels Laub F. (1911-81) og indkøbschef Annelise Faber (født 1917).

Gift 26. august 1967 med cellist Bertel Søeborg Ohlsen, født 6. november 1932 i København, s. af prosektor, læge Axel S. O. og fysioterapeut Elise Dorothea Heerup. Ægteskabet opløst 1995.

Børn: Caroline (1968), Charlotte (1970).

Anette Faaborg
Da hendes mand i 1968 blev ansat i det nyoprettede Vestjysk Kammerensemble, fra 1984 Esbjerg Ensemble, flyttede familien til Esbjerg, hvor Anette Faaborg kom til at undervise i hørelære på byens konservatorium og i 1969 blev docent. Som rektor i en periode med trusler om nedlæggelse af konservatoriet måtte hun på barrikaderne, men hun havde en god sag, og med argumentet om konservatoriets afgørende betydning for hele egnens musikliv, og også med støtte i Konservatoriernes Fællesråd, red institutionen stormen af. Foto fra 1992.
Anette Faaborg
Af /Ritzau Scanpix.

Anette Faaborg blev den første kvindelige konservatorierektor i Danmark. I perioden 1972-81, da hun beklædte stillingen ved Vestjysk Musikkonservatorium i Esbjerg, nåede dog også Anne-Karin Høgenhaven og Elisabeth Sigurdsson at blive rektorer for konservatorierne i København og Århus. Anette Faaborg blev født på Østerbro, og hun og hendes tre søstre gik i Ingrid Jespersens Skole. Her blev hendes musikundervisning hos pianisten og musikpædagogen Carl Maria Savery, der formåede at sætte musikken i centrum i skolemiljøet, af stor betydning for hendes musikalske udvikling. Efter sin musiksproglige studentereksamen kom hun ind på Musikkonservatoriet, hvor hun 1962-65 havde Georg Vásárhelyi som lærer i sit hovedfag, klaver. Derefter blev hun uddannet som hørelærepædagog hos komponisten Jørgen Jersild og tog eksamen i 1967.

Allerede i konservatorietiden fik Anette Faaborg job på Danmarks Radio, først som morgenspeaker på det nye P3 samt som producent af børneudsendelser, hvor hun læste højt, sang og spillede guitar, og fra 1963 som speaker i det unge tv-medie. Da hendes mand i 1968 blev ansat i det nyoprettede Vestjysk Kammerensemble, fra 1984 Esbjerg Ensemble, flyttede familien til Esbjerg, hvor Anette Faaborg kom til at undervise i hørelære på byens konservatorium og i 1969 blev docent. Som rektor i en periode med trusler om nedlæggelse af konservatoriet måtte hun på barrikaderne, men hun havde en god sag, og med argumentet om konservatoriets afgørende betydning for hele egnens musikliv, og også med støtte i Konservatoriernes Fællesråd, red institutionen stormen af. Efter rektortiden var hun i en seksårs periode delvis frikøbt fra sit docentur, fordi hun involverede sig i etableringen af et stort musikhus i Esbjerg; hun var således formand for støtteforeningen Musikhusets Venner og sad også i bestyrelsen for det aktieselskab, der byggede huset.

Da musikhuset med Anette Faaborg som konferencier blev indviet i 1997, havde hele processen med privatindsamling af 30 mio. kr. og realiseringen af byggeriet varet i 14 år, og Anette Faaborg var med fra start til slut. Hendes to døtre havde efter studier i Århus slået sig ned i København, og da Anette Faaborg blev skilt i 1995, rykkede hun teltpælene op og tog til hovedstaden på lykke og fromme. Den første tid fastholdt hun sin docentstilling og pendlede til Esbjerg, men efter et lille års tid blev hun tilbudt stillingen som konstitueret leder af Dansk Musikinformations Center (MIC), der blev oprettet 1979 og har til formål at informere om dansk musik og musikliv såvel inden som uden for landets grænser. Med sine rige administrative erfaringer og sit store netværk af professionelle kontakter fandt hun her sin ønskearbejdsplads. Efter et år som konstitueret blev hun 1997 ansat som leder, og hendes energi og evner for personalepleje har efter en økonomisk oprydningsperiode bl.a. udmøntet sig i oprettelsen af en imponerende homepage med stadig opdaterede oplysninger, der såvel nationalt som internationalt kan danne en solid indgang til information om dansk musikliv i hele dets bredde. Anette Faaborg var medlem af TV2’s bestyrelse i tv-stationens første otte år. Hun blev udnævnt som Årets Esbjergenser i 1985 og modtog Ingrid Jespersens Legat i 1987.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig