Faktaboks

Alexandra
Alexandra Christina
Født
30. juni 1964, Hongkong
Arbejdsliv
Protektor
Familie

Forældre: Richard Nigel Manley og Christa Maria Nowotny.

Gift 18. november 1995 med prins Joachim, født 7. juni 1969 i København, s. af prins Henrik og dronning Margrethe 2.

Børn: Nikolai (1999).

Titel
Prinsesse

Alexandra er vokset op i den tidligere britiske kronkoloni Hongkong. Hendes fader Richard Manley er født i Shanghai som søn af en asiatisk moder og en engelsk fader, og hendes moder stammer fra Østrig. Alexandra, der er den ældste af tre søstre, har efter engelsk skolegang i Hongkong i årene 1969-82 fået en international teoretisk og praktisk uddannelse i handel og økonomi. Hun studerede således i Wien 1983-84, Tokyo 1984-86, London 1989-90 og arbejdede praktisk inden for erhvervslivet 1986-89. Hun afsluttede sin karriere som vicedirektør i GT Management Ltd. med salg og marketing 1993-95. Hendes forlovelse med prins Joachim kom uventet for den danske offentlighed, som imidlertid tog imod den vordende prinsesse med stor åbenhed og varme, og brylluppet i 1995 blev en overvældende national mediebegivenhed. Alexandra tilhørte oprindelig den anglikanske kirke og behøvede derfor ikke at konvertere til den evangelisk-lutherske, men gik direkte over til folkekirken. Hun blev dog efter undervisning i den evangelisk-lutherske tro konfirmeret af kgl. konfessionarius inden brylluppet. Som medlem af kongehuset kan Alexandra ikke længere varetage forretningsmæssige hverv. Til gengæld har hun påtaget sig en række protektorater, som omfatter institutioner for børn og unge, herunder Menighedernes Daginstitutioner, Danmarks Radios Pigekor og Ungdommens Røde Kors. Også organisationer vedrørende enlige mødre, handicappede og torturofre samt dyr og natur nyder godt af hendes interesse. En særlig glæde har hun ved Alexandra-Skolen for skrædderi og konfektion, som har fået lov til at designe tøj til hende. Med sit smukke ydre og sympatiske væsen, sin situationsfornemmelse og positive indstilling og i øvrigt godt hjulpet af en imponerende hurtig tilegnelse af dansk sprog og kultur bidrager Alexandra i væsentlig grad til at profilere den unge generation i det danske kongehus.

Beskrivelser og portrætter af Alexandra

  • Mal. fra 1995 af Dmitry Zhilinsky på Schackenborg. Mal. fra 1997 af Kurt Trampedach på Amalienborg.
  • Merete Wilkenschildt: Kongeligt leksikon, 1998.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig