Faktaboks

Agnete Warming
Agnete Christine Warming
Født
20. april 1878, København
Død
11. april 1960, København
Arbejdsliv
Lærer
Familie

Forældre: overretsprokurator Ferdinand Emil Torné Tvermose (1828-1912) og Ida Wilhelmine Buchwald (1844-1932).

Gift 27. marts 1903 med overingeniør Kai W., født 6. juli 1875 i København, død 25. juni 1965 samme sted, s. af læge Peter Henrik W. og Gerda Regisse Paulsen.

Børn: Peter Andreas (1906), Ausa (1909).

Agnete Warming blev uddannet på Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder, hvor hun bl.a. lærte guldbroderi, som hun senere videreuddannede sig i hos Elisabeth Schmedes. Efter at hun havde giftet sig 1903 med civilingeniør Kai W., tilbragte ægteparret nogle år i Paris, senere i Norge. I 1921 blev Agnete Warming bestyrelsesmedlem i Dansk Kunstflidsforening (DKF), stiftet 1900 af Emma Gad med det formål at skabe mulighed for kvinders selverhverv gennem uddannelse af unge piger i finere håndarbejde. 1929-43 var Agnete Warming foreningens energiske formand, der forstod at omformulere det filantropiske udgangspunkt til et mere målrettet og moderne undervisningsprogram for håndarbejde. Hendes faglige baggrund var i orden, og som en dygtig organisator stod hun i spidsen for udstillinger og pressekampagner, alt med det formål at forbedre foreningens økonomi og renomme. Hun inddrog provinsen i DKFs arbejde ved at afholde udstillinger og kurser i bl.a. Ålborg og Århus og var overalt en slagfærdig og god fortaler for foreningens virke.

I 1934 udvidede DKF rammerne ved at oprette et lærerindekursus i beskæftigelsesterapi for patienter, og i 1935 kunne det første hold afslutte et fireugers kursus. Dette arbejde, der var inspireret af udenlandske erfaringer, vandt stor genklang i det danske behandlingssystem. Formålet var at bedre både mandlige og kvindelige patienters tilstand ved at hjælpe dem i gang med egne håndarbejder. I udviklingen af det nye fag havde Agnete Warming ikke blot visioner for de beskæftigelsesmuligheder, det kunne give kvinder med håndarbejdsuddannelse, hun viste sig også at være god til at skaffe økonomiske midler via presseomtale og legater. I 1937 indførtes terapeuteksamen for DKFs elever, og året efter nedsattes et udvalg, der skulle skabe bedre basis for beskæftigelsesterapien. Skolen for Beskæftigelsesterapeuter, som den blev kaldt, flyttede i 1952 fra en treværelsers lejlighed på Nikolaj Plads til egen villa i Hellerup. 1953 blev kurset treårigt og samtidig anerkendt som uddannelsessted af Den Almindelige Danske Lægeforening, og året efter blev skolen en selvejende institution under Indenrigsministeriet. Skolen, der i 1967 skiftede navn til Ergoterapeutskolen, eksisterer stadig. Foruden sit store arbejde for DKF var Agnete Warming endvidere medlem af bestyrelsen for Damekredsen for Tønderkniplinger samt i bestyrelsen for Københavns- og Frbg.-kredsen for Kræftens Bekæmpelse. For sin indsats modtog hun i 1943 Den Kgl. Belønningsmedaille i guld.

Beskrivelser og portrætter af Agnete Warming

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • DKFs arkiv i Nat.mus. Skolen for Ergoterapeuters arkiv i Rigsarkivet (København).

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig