Faktaboks

Aase Bredsdorff
Aase Dilling Bredsdorff
Født
20. januar 1919, Hillerød
Død
2017
Arbejdsliv
Bibliotekar og fagkonsulent
Familie

Forældre: vognmand Hjalmar Dilling Larsen (1892-1972) og Jessie Petra Marie Thomsen (1893-1987).

Gift 20. marts 1940 (b.v.) med lektor Viggo Vilhelm B., født 24. februar 1918 i København, s. af lektor Kaj Christian Bramhelft B. og Gønna Erhard-Frederiksen.

Børn: Nils (1946), Anders (1948).

Året efter studentereksamen i 1937 fra Frederiksborg Statsskole blev Aase Bredsdorff bibliotekarelev ved Københavns Kommunes Biblioteker, fra 1940 såkaldt ekstraordinær elev, og efter endt uddannelse ansat som bibliotekar 1944. Under Besættelsen tog hun aktivt del i modstandsbevægelsen og var medlem af Frit Danmarks bibliotekargruppe. Hendes særlige interesseområde blev tidligt børnebiblioteksarbejdet, hvilket var oplagt, da hun i det kbh.ske bibliotekssystem arbejdede sammen med den fremragende formidler af litteratur til børn Helga Mollerup. Aase Bredsdorff videreuddannede sig inden for børnebiblioteksområdet og blev i 1948 souschef ved Københavns Kommunes Biblioteker. Hun deltog meget aktivt i organisatorisk arbejde, bl.a. var hun 1954-64 formand for Danmarks Biblioteksforenings Børnebogsudvalg, ligesom hun 1956 og 1961 sad i udvalget vedrørende Børnebogsugen, som hun også var formand for 1966 og 1971. Her som alle andre steder, hvor hun havde mulighed for at tale både børnebøgernes og børnebibliotekernes sag, ydede hun en stor indsats.

Gennem mange år kom man, når det drejede sig om børnebiblioteksarbejde, ikke uden om Aase Bredsdorff, idet hun var inde i den mindste krog af arbejdet. Det var derfor fuldt rimeligt, at hun i 1957 blev ansat i Statens Bibliotekstilsyn som bibliotekskonsulent med børnebiblioteksarbejdet som særligt område. I denne stilling beviste hun, at hun besad et fornemt organisatorisk talent. I 1965 avancerede hun til biblioteksinspektør, en af de centrale og indflydelsesrige stillinger i bibliotekssystemet, som indtil da havde været forbeholdt mænd. Denne stilling bestred hun frem til 1981. I samme lange tidsrum underviste hun i børnebiblioteksarbejde på Danmarks Biblioteksskole, dels på grunduddannelsen, dels på de særlige videreuddannelseskurser for børnebibliotekarer. Hun sad desuden i en lang række af de nævn og udvalg, som behandlede og belyste problemer vedrørende børns læsning og biblioteksforhold. Aase Bredsdorff spillede også med på den internationale scene. Hun blev tidligt aktiv i den internationale biblioteksorganisation International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) og i International Board on Books for Young People, hvor det ikke er det biblioteksorganisatoriske, men bøgerne, det drejer sig om. Her arrangerede hun møder og bidrog til organisationernes forskellige tidsskrifter, bl.a. Library Service to Children og IFLA Journal. Gennem sin lange karriere tog hun på et utal af områder en lang række initiativer, hvorfor hun havde en selvfølgelig plads i alle komitéer, der arbejdede med at forbedre biblioteksbetjeningen for børn.

Aase Bredsdorffs udstråling var stor, og ingen i hendes nærhed kunne derfor være i mindste tvivl hverken om hendes engagement og kærlighed til bøgerne og børnene eller hendes vilje til at føre sine idéer igennem. Hun har udgivet Lærebog i biblioteksteknik, 1959. I 1940 blev hun gift med kollegaen Viggo B., med hvem hun fik to sønner. Som pensionist har hun sammen med sin mand udført et værdifuldt frivilligt arbejde for Amnesty International. Ved sin afsked 1981 modtog hun hædersprisen Danmarks Skolebiblioteksforenings Boghylde og festsskriftet Børn, bøger, biblioteker.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig