Faktaboks

Tine A. Brøndum
Tine Aurvig Brøndum
Født
17. april 1963, Helsingør
Arbejdsliv
Pædagogmedhjælper og fagforeningsformand
Familie

Forældre: tømrer Ole Jørgensen (født 1941) og økonoma Kirsten Aurvig (født 1941).

Børn: Daniel (1989).

Da Tine A. Brøndum som den første kvinde og som den hidtil yngste i 1996 blev valgt til næstformand i LO, var det i mange henseender en utraditionel fagforeningspolitiker, der dermed kom ind i organisationens øverste ledelse. Hun er født i Helsingør som den ældste af fire søskende og voksede op i Østjylland. Hendes moder var eneforsørger, og familien måtte flytte rundt i landet, alt efter hvor moderen dengang kunne få arbejde som køkkenassistent. Tine A. Brøndum nåede at skifte skole ti gange, før hun som 14-årig kom ind på Tvindskolen i Ulfborg. Efter i et par år at have arbejdet som rengøringsassistent, fabriksarbejder og hjemmehjælp fik hun i 1984 arbejde som pædagogmedhjælper. Kun kort tid efter sin ansættelse valgtes hun til tillidsrepræsentant, fordi “ingen andre gad”, som hun har selv har udtrykt det, og hun i øvrigt “kæftede op” om pædagogmedhjælpernes urimelige forhold. Det blev starten på hendes faglige karriere i det venstreorienterede Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF). Selv var hun på dette tidspunkt medlem af Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). Herefter gik det stærkt, og allerede i 1986 blev hun formand for PMFs afdeling på Frbg.

Fra 1992 lagde Tine A. Brøndum imidlertid sine kræfter i LO, idet hun blev formand for LO-Storkbh., sammenslutningen af kbh.ske fagforeninger, hvor hun bl.a. gjorde en stor indsats for at bilægge striden mellem den venstreorienterede og den socialdemokratiske del af fagbevægelsen. DKP-medlemskabet var i 1988 opgivet og blev tre år senere erstattet med en socialdemokratisk partibog. 1995 blev hun ansat som LO-sekretær med ansvar for arbejdsmiljø, ydre miljø, social-, ligestillings- og familiepolitik, forskning og teknologi samt for ungdomsarbejdet. Da hun året efter stillede op til næstformandsposten i LO, blev valget imødeset med stor spænding. Ville det lykkes den rapkæftede unge kvinde, der ikke kom fra et af de gamle LO-forbund, men fra den offentlige sektor, og som ikke havde lagt skjul på sine venstreorienterede sympatier, at vinde denne høje LO-post? Med støtte fra kvinderne, ikke mindst Kvindeligt Arbejderforbund, men også fra det stærke Dansk Metalarbejderforbund, blev hun valgt med et sikkert flertal og slog sin modkandidat, den garvede LO-sekretær Ib Wistisen. Dermed blev der skrevet LO-historie. Hun er gået ind i ledelsen med den opfattelse, at fagbevægelsen har brug for ny inspiration, der skal komme fra andre end de traditionelle fagforeningsfolk, og at organisationen derfor skal være mere lydhør, især over for de unge, der ikke blot vil have mere i lønningsposen, men stiller andre krav, bl.a. om tid til familie og børn. Tine A. Brøndum repræsenterer en ny stil i LO, som hun vil gøre mindre pæn og mere farlig.

Beskrivelser og portrætter af Tine A. Brøndum

  • Foto i Arbejdermuseet og Arbejderbevægelsen Bibliotek og Arkiv.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig