Faktaboks

Ruth Nörthen
Født
14. februar 1928, København
Død
2. maj 1990, Skodsborg, Vedbæk sogn
Arbejdsliv
Journalist og redaktør
Familie

Forældre: beregner Franz Friederich Wilhelm N. (1903-74) og Inga Johanne Petersen (1903-59).

Gift 30. januar 1954 med direktør Jørgen Ole Bartholin Lassen, født 4. november 1926 i København, s. af tandlæge Einar L. og Inger Adolph.

Børn: Peter Stig (1955), Sanne Birgitte (1958).

Ruth Nörthen blev student fra Akademisk Kursus i 1946 og begyndte at studere statsvidenskab ved Københavns Universitet samme år. Hun tog første del af studiet i 1949 efter at være blevet ansat som journalist ved Social-Demokraten 1946. Hun forblev trofast ved dette blad til sin død henover navneskiftet til Aktuelt i 1959 og reorganiseringen som Det Fri Aktuelt i 1987. Ved hendes ansættelse var Social-Demokraten endnu et stort blad og led i en landsdækkende kæde af dagblade; ved hendes død var stort set alle provinsbladene nedlagt, og oplaget for Aktuelt, der nu skulle dække hele landet, var vigende. Som følge af sit engagement lod hun sig imidlertid ikke friste til at søge andetsteds hen, selv efter at hun et halvt års tid før sin død blev syg af kræft, fortsatte hun med at levere bidrag til bladet og med store dele af sit øvrige arbejde.

Ruth Nörthens journalistiske indsats var især rettet mod forbruger- og lægestoffet, hvor hun skrev under adskillige mærker, bl.a. run, ruth, bit, bitten og -th. På begge felter opbyggede hun et vidtforgrenet kontaktnet og en omfattende viden, og med stort engagement varetog hun henholdsvis forbrugernes og patienternes interesser. Således var hun pioner med hensyn til aids-stoffet, hvor hun aktivt bidrog til en afmytologisering af sygdommen. I direkte forlængelse af sit journalistiske virke engagerede hun sig i en lang række humanitære organisationer. I henseende til at forene aktivisme og journalistik videreførte hun den socialt engagerede side af partipressens og især den socialdemokratiske presses traditioner. Ved siden af og i forlængelse af sit arbejde på Aktuelt udgav hun i 1966 et par bøger om forbrugerspørgsmål, ligesom hun 1975-78 var redaktør af bladet Kræftens Bekæmpelse.

Ruth Nörthen besad en imponerende række af tillidshverv i organisationer, der stod hendes hjerte nær, bl.a. som medlem af styrelsen for Danske Kvinders Nationalråd fra 1966, beskikket medlem af Den Sociale Ankestyrelse 1973-81, supplerende medlem af Ligestillingsrådet 1978-81 og medlem af regeringens Sikkerheds- og Nedrustningspolitiske Udvalg 1981-84. På det internationale felt var hun i perioden 1965-87 gentagne gange medlem af den danske delegation til FNs generalforsamling, medlem af regeringens forberedende komité til FNs internationale kvindekonference i København 1980 og Nairobi 1985 og delegationsmedlem til begge konferencer. Også til den alternative kvindekonference i København 1980 bidrog hun med sin store erfaring og sikre situationsfornemmelse. 1971-82 var hun medlem af forretningsudvalget for UNICEFs nationalkomité, 1973-78 som næstformand. Karakteristisk for Ruth Nörthen benyttede hun opsparet ferie til udførelse af de internationale hverv, der førte hende væk fra København

Ruth Nörthens faglige engagement rakte også indad til kolleger og fagfæller. Således var hun i lange perioder formand for journalistgruppen ved Aktuelt, medlem af A-pressens bestyrelse 1972-74 og 1989. Hun sad i hovedbestyrelsen for Dansk Journalistforbund 1975-79, og var i optagelsesnævnet ved Danmarks Journalisthøjskole, hvor hun også fungerede som censor i samfundsfag. I direkte forlængelse af disse tillidshverv var hun 1980-84 medlem af Mediekommissionen. Ruth Nörthen modtog flere legater og udmærkelser, bl.a. Aktuelts læserpris 1984. I 1988 var hun den første modtager af Dansk Journalistforbunds Carsten Nielsens Legat, og i 1989 blev hun tildelt Aids-Fondets Pris.

Beskrivelser og portrætter af Ruth Nörthen

  • Det Fri Aktuelt 3. maj 1990.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig