Faktaboks

Rachel Rastenni
Anna Rachel Rastenni
Født
21. august 1915, København
Død
17. august 1998, København
Arbejdsliv
Sanger
Familie

Forældre: skrædder Salomon Wolff Rastén (1889-1939) og syerske Elka Elkanowitz (1886-1972).

Gift 23. juni 1940 med repræsentant Harry Hirsch Rothstein, født 13. februar 1914 i København, s. af kasketmager Leib R. og Matel Liebe Salzmann. Ægteskabet opløst 1946.

Gift 26. april 1948 med kreditforeningsdirektør Vagn Aage Terpager, født 13. september 1917 i Middelfart, død 25. maj 1996 i Gentofte sogn, s. af trafikkontrollør Niels Sørensen T. og Anna Marie Andersen. Ægteskabet opløst.

Børn: Charlotte (1963).

Med sange som Heksedansen, Hele ugen alene og Her i vores hus sang Rachel Rastenni sig ind i de danske hjerter og var gennem årtier en af landets populæreste refrænsangerinder. Hun formidlede de lyse, humørfyldte sange med en menneskelighed og varme, der gav hende tilnavnet Danmarks glade stemme. Rachel Rastennis forældre, der begge var russiske jøder, flygtede uafhængigt af hinanden til Danmark i 1906. Her blev faderen skræddermester, mens moderen blev ansat som syerske på hans systue. Rachel Rastenni voksede op sammen med storebroderen Adolf Rastén, der senere blev journalist, og sin tvillingesøster Lea, der slog sig ned i Sverige.

Som ung kom Rachel Rastenni i lære som handskesyerske, men scenen trak, og i midten af 1930’erne begyndte hun at optræde som danser. 1936-37 optrådte hun som akrobatisk danserinde i Nykøbing-F-revyen og kom efter engagementer i Helsingørrevyen og på restaurant Prater til Zigeunerhallen, hvor hun optrådte med både dans og sang. I 1938 havde hun sin radiodebut i programmet Lettere Sange. Samme år fik den danske swingkonge Kai Ewans øre for hendes sangstemme, og i begyndelsen af 1940’erne medvirkede hun på en række Ewansindspilninger og optrådte desuden som jazzsangerinde med Bruno Henriksens orkester, Harlem Kiddies og sin egen swingtrio. I 1942 medvirkede hun i Lulu Ziegler-kabaretten og to år efter i Dagmarrevyen. Da den tyske besættelsesmagt i 1943 indledte jagten på de danske jøder flygtede hun til Sverige, hvor hun samarbejdede med T. Ehrlings orkestre og sang på kabaret og varieté.

Efter Anden Verdenskrig vendte Rachel Rastenni tilbage til Danmark, hvor hun indsang en lang række plader og optrådte i talrige radioudsendelser med populære viser og refrænsange. Ugebladet Se og Hør kårede hende som Danmarks populæreste sangerinde, og i 1958 modtog hun, som den første dansker nogensinde, en guldplade for en mio. solgte grammofonplader. Samme år vandt hun det danske Melodi Grand Prix med Jeg rev et blad ud af min dagbog. Hun modtog Ekstra Bladets humørmedalje og blev i 1981 tildelt Gramexprisen for sin indsats i dansk musikliv. I 1970’erne udvidede Rachel Rastenni sit repertoire med en række jødiske sange. Under Yom Kippur-krigen i Mellemøsten i 1973 indsang hun en støtteplade for Israel med jiddische og hebræiske sange; hun besøgte ofte landet og blev i 1975 indskrevet i Jerusalems såkaldte Gyldne Bog.

Rachel Rastenni var gift to gange, men levede alene, da hun i 1963 fik datteren Charlotte. Gennem hele sin karriere holdt hun en forsigtig distance til medierne, hun betragtede sit privatliv som helligt og forholdt sig ydmygt til den hyldest, hun var genstand for.

Beskrivelser og portrætter af Rachel Rastenni

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig