Faktaboks

Nele Poul Sørensen
Nele (Poul) Sørensen
Født
8. september 1915, Dresden, Tyskland
Død
2012
Arbejdsliv
Journalist, chefredaktør og kommunalpolitiker
Familie

Forældre: forfatter, læge Gottfried Benn (1886-1956) og Edith Osterloh (1878-1922) .

Gift 5. juni 1940 med grosserer Preben Topsøe, født 15. april 1916 i København, død 2. februar 1989 i Hørsholm sogn, s. af kaptajn Flemming T. og oversætter Hedvig Sofie Andersen. Ægteskabet opløst 1952.

Gift 7. januar 1957 med minister Poul S., født 25. juni 1904 i Roskilde, død 29. juni 1969 i Hornbæk sogn, Frederiksborg amt, s. af branddirektør, borgmester Jørgen Christian S. og Louise Dorthea Clorius.

Børn: Vilhelm (1944), Tine (1944).

Nele Poul Sørensen

Nele Poul Sørensen var blandt gæsterne, da Dronning Margrethe og Prins Henrik var med til at markere Berlingske Tidendes 250-års jubilæum på Københavns Universitet i 1999.

Af /Ritzau Scanpix.

Nele Poul Sørensen var datter af den kendte tyske forfatter og læge Gottfried Benn. Da moderen døde, blev hun som otteårig sendt til Danmark, hvor hun voksede op hos plejeforældrene Ellen og Chr. Overgaard i materielt gode kår, idet plejefaderen var mangeårig direktør for B & W. I 1933 blev hun student fra Aurehøj Gymnasium og året efter journalistelev ved det konservative dagblad Jydske Tidende i Kolding. I 1936 blev hun medarbejder ved Børn, hvorefter hun i 1942 blev redaktionssekretær ved Berlingske Tidende. To år senere flyttede hun til Berlingske Aftenavis, hvor hun især specialiserede sig i lægestof og socialt stof. Denne indsats blev i 1948 honoreret med den journalistiske udmærkelse Cavling-Prisen, som hun var den første kvinde til at modtage og den eneste indtil 1969, hvor Thyra Christensen fik den. Tildelingen skete “som anerkendelse af hendes talentfulde journalistiske arbejde og selvstændige initiativ i det forløbne år”. I forlængelse af den faglige interesse i læge- og sundhedsstof skrev hun bogen Det første Barn, 1947, der også udkom på svensk og norsk, samt Nerver, 1952.

I 1957 blev Nele Poul Sørensen medredaktør og 1961-77 ansvarshavende chefredaktør for ugebladet Søndags-B.T., der til 1987 blev udgivet af Det Berlingske Hus. Hun var den første ugebladsredaktør, der virkelig satsede på så aktuelt stof, som et sådant blads lange produktionstid tillader. Vægten blev i langt højere grad end tidligere lagt på journalistiske elementer og virkemidler, og nyheds- og debatstof blev et vigtigt indslag sammen med mange omfangsrige, dybtgående personinterview. Også billed- og trykkvaliteten blev kraftigt forbedret ved overgang til dybtryk. I sin redaktørtid samlede og oplærte hun en stor, dygtig redaktionel stab, og “Neles piger” gjorde sig siden gældende rundt om i dagspressen, ugepressen og på tv. Bladets oplag steg markant som følge af denne linie, men efterhånden begyndte andre ugeblade at efterligne stilen. Den oprindelige idérigdom, der væsentligst var Nele Poul Sørensens værk, blev ikke tilstrækkeligt fornyet, og bladet tabte føringen. I 1977 forlod hun posten som chefredaktør og var de næste ni år medarbejder ved Weekendavisen, der ligeledes udgives af Det Berlingske Hus. Derudover var hun 1978-82 medlem af Gentofte kommunalbestyrelse, valgt for Det Konservative Folkeparti, som hun var blevet tilknyttet gennem sit ægteskab med formanden Poul S. Nele Poul Sørensen, der havde bevaret forbindelsen med sin fader, udgav i 1960 biografien Mein Vater Gottfried Benn, hvori der indgår en beretning om hendes tidlige barndom. I 1987 overlod hun en samling af hans breve til Benn-arkivet ved kunstakademiet i Berlin.

Beskrivelser og portrætter af Nele Poul Sørensen

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig