Faktaboks

Nathalia Ryge
Clothildis Nathalia Septima Ryge
Født
9. august 1816, København
Død
30. november 1895, København
Arbejdsliv
Skuespiller
Familie

Forældre: læge, skuespiller Johan Christian R. (1780-1842) og Christiana Friderica Bekker (1784-1819).

Gift 27. marts 1848 med kaptajn, greve Frederik Christian Joseph Ludvig Ahlefeldt-Laurvigen, født 11. september 1809 på Møllegård, Longelse sogn, død 20. juli 1851 i København, s. af oberst, greve Carl Christian A.-L. og Juliane Caroline Mattstedt.

Gift 26. juli 1853 med kommandør, greve Valdemar Holck, født 16. december 1818 i København, død 25. september 1900 samme sted, s. af kaptajn, greve Julius Carl Christian H. og Caroline Elisabeth Møller.

Som det fremgår af navnet Septima, blev Nathalia Ryge født som den syvende i rækken af den store romantiske heltefremstiller og læge J.C. R.s talrige børneflok, der alle blev “nummererede”. Tre af skuespillerens døtre valgte teatret som løbebane, en som syerske på skræddersalen og to som skuespillere.

Det var især Nathalia Ryge, datter af faderens første ægteskab, der var i besiddelse af et umiskendeligt talent foruden intelligens og et interessant ydre. Som faderen sværmede hun for de store heltekvad, og da hun endelig fik ham overtalt til at vejlede sig, valgte hun at debutere på Det Kgl. Teater som Valborg i Adam Oehlenschlägers Axel og Valborg i 1837. Det var imidlertid ikke de blide og bløde kvinder, der skulle blive hendes rollefag, men derimod verdensdamen med ulastelig elegance, stærke følelser og voldsomme lidenskaber. Disse egenskaber trådte tydeligt i karakter ved de næste debuter, som Miss Millner i E. Scribes Formynder og Myndling og som Harriet i Oehlenschlägers Tordenskjold. Hun fejrede i de følgende år store triumfer i den franske salonkomedie, hvor hun forstod at fremstille selv den almindeligste elskerinderolle med en ejendommelig og interessant karakteristik.

Fra faderen havde Nathalia Ryge foruden sit dramatiske talent også arvet sin gode talestemme, der havde den klang og smidighed, der fik konversationen til at flyde. Hun følte sig draget til teatret ved et vel nok sværmerisk og idealiseret kald, som til en tempeltjeneste. Det var fremstillingen af digterens ord, det ophøjede, det ædle, hun søgte i sin gerning. Men teater var andet og mere end dét, og dette andet skuffede og frastødte hende. Det fremgår også af et brev, hun senere skrev til skuespilleren Thomas Overskou: “Enhver har sin Forfængelighed, min var at udøve min Kunst for Enkelte, for de Indviede (...) Kunsten ærede og elskede jeg inderligt, men Stillingen var mig imod fra den første Aften.” Det var derfor med en vis lettelse, at hun i 1848, dagen efter at have stået på scenen for sidste gang som Fru Fortuna Vernon i H.P. Holsts Lykkens Hjul, giftede sig med en adelig kaptajn, men ægteskabet blev en skuffelse på trods af, at hun må have kendt greven gennem en del år. Han døde allerede i 1851, og et par år senere giftede Nathalia Ryge sig atter med en greve. Hun forblev således i et miljø, hvor skuespillere normalt ikke bevægede sig.

Beskrivelser og portrætter af Nathalia Ryge

  • Tegn. fra 1840 og 1841 af E. Lehmann i Teatermus. Mal. fra 1845 af E. Bærentzen.
  • Edvard Agerholm: Dr. Ryge, 1913. P. Hansen: Den danske Skueplads, 1889-96. Før og Nu, 1917.

Tilknytning til organisationer

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig