Faktaboks

Michala Petri
Født
7. juli 1958, København
Arbejdsliv
Fløjtenist
Familie

Forældre: violinist Kanny Sambleben (født 1930) og pianist Hanne Elisabeth Petri (født 1929) .

Gift 4. juli 1992 med guitarist, lutspiller Lars Hannibal Knudsen, født 15. juli 1951 i Århus, s. af møbelarkitekt Peder K. og Margrethe Kristensen.

Børn: Agnete (1994), Amalie (1996).

Michala Petri

Michala Petri har spillet en hovedrolle i at give blokfløjten en renæssance, den ikke har oplevet siden instrumentets storhedstid i barokken. Med sin virtuose kunst har hun løftet det både elskede og hadede instrument op blandt de fineste solo- og ensembleinstrumenter. Hendes enorme tekniske kunnen har åbnet for virtuost artisteri, der har inspireret flere komponister til at komponere værker direkte til hende. Hun har således bidraget til, at både ny og gammel musik er kommet ud til et bredere koncertpublikum. Foto fra 1998.

Michala Petri
Af /Nf-Nf/Ritzau Scanpix.

Michala Petri var vidunderbarn, og hendes karriere stod meget tidligt skrevet i stjernerne. Forældrene var begge musikere og blev hurtigt klar over, at hun havde usædvanlige evner, fx kunne hun allerede som toårig høre forskel på de klaverværker af Händel, Mozart, Beethoven og P. Hindemith, som moderen spillede på flyglet. Som treårig fik Michala Petri en billig blokfløjte, som hun kunne lege med, men talentet udviklede sig hurtigt, og som femårig optrådte hun for første gang offentligt ved en musikkonkurrence for børn. Efter nogle års studier hos blokfløjtenisten Lothar Brockmann modtog hun som 11-årig og absolut yngste modtager nogensinde Jacob Gade-Prisen, der gav hende mulighed for at blive videreuddannet. På dispensation fra den normale aldersgrænse blev hun optaget på Staatliche Hochschule für Musik und Theater i Hannover hos professor F. Conrad, som hun studerede hos 1969-76. Sin videre musikalske udvikling har hun bl.a. fået i Michala Petri Trio, der foruden hende selv bestod af hendes moder, klaver og cembalo, og hendes yngre broder David, cello. Trioen blev dannet i 1972.

Som vidunderbarn har Michala Petri ikke haft en normal barn- og ungdom, men opvæksten i musikkens tjeneste ville hun ikke have undværet. Hverdagen har for en stor del bestået i øvning, sammenspil, planlægning af koncerter og en udstrakt turnévirksomhed. I begyndelsen var det vanskeligt for hende at stille krav til koncertarrangørerne, men efterhånden fik hun mere mod til at sige fra og få respekteret sine betingelser. Hun har lagt alverdens koncertsale for sine fødder, og hendes gennemførte professionelle holdning til musikken har sat hende i forbindelse med verdens førende musikere. Hun har bl.a. spillet sammen med fløjtenisten J. Galway, violinisten P. Zukerman, oboisten H. Holliger og jazzpianisten K. Jarrett, med hvem hun har indspillet to cd’er. Derudover har hun optrådt som solist sammen med bl.a. Academy of St. Martin-in-the Fields og English Chamber Orchestra.

Michala Petri har sammen med andre fremragende blokfløjtesolister i sidste halvdel af 1900-tallet givet blokfløjten en renæssance, den ikke har oplevet siden instrumentets storhedstid i barokken. Blokfløjtens anden rolle har været som pædagogisk børneinstrument, men Michala Petri har med sin virtuose kunst løftet det både elskede og hadede instrument op blandt de fineste solo- og ensembleinstrumenter. Hendes enorme tekniske kunnen har åbnet for virtuost artisteri, der har inspireret komponister som Vagn Holmboe og Aksel Borup-Jørgensen til at komponere værker direkte til hende. Hun har således bidraget til, at både ny og gammel musik er kommet ud til et bredere koncertpublikum. Hendes mange succeser i Danmark og udlandet har på intet tidspunkt truet med at spolere hendes vindende væsen og umiddelbare medmenneskelighed. Støtten har hun fået i familien, men sin egen indre styrke fandt hun på de mange rejser rundt i verden.

Michala Petri havde længe rollen som den lille pige med blokfløjten, og hun opnåede tidligt en folkelig succes, der i høj grad udsprang af begejstringen for vidunderbarnet. Den tekniske overlegenhed havde i mange år tendens til at dominere hendes spil og var indirekte med til at gøre det vanskeligt for hende at træde ud af pigerollen. I forbindelse med overgangen til et nyt pladeselskab i 1988 oplevede man imidlertid en ny Michala Petri, der i det ydre var i bedre overensstemmelse med sin alder. På omslaget til den første cd hos pladeselskabet RCA kunne man se en ung, moderne kvinde. Selv udtalte Michala Petri, at hun ønskede at ryste det puritanske image af sig og være sig selv. Forandringen indvarslede tillige en ændring i repertoiret, der begyndte at omfatte flere moderne værker. Hendes tekniske kunnen og store musikalske engagement forandrede sig ikke, men alligevel gav modningsprocessen en ekstra dimension til hendes i forvejen unikke kunstneriske formåen.

I 1992 blev Michala Petri gift med guitaristen Lars Hannibal, med hvem hun også har en omfattende koncertvirksomhed. Hun har indspillet langt over 30 plader og har på forlaget Wilhelm Hansen fået udgivet blokfløjtetransskriptioner af flere af barokmusikkens populæreste værker. Michala Petri har modtaget et utal af hædersbevisninger, deriblandt Jacob Gade-Prisen for anden gang i 1975, Musikanmelderringens Kunstnerpris 1976, Tagea Brandts Rejselegat 1981, Niels Matthiasens Mindelegat 1982 og Louis Halberstadts Æreslegat 1991. I 1995 blev hun ridder af Dannebrogordenen.

Beskrivelser og portrætter af Michala Petri

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Elisabeth Saugmann: Musikkens førstedamer, 1992. Politiken 29. november 1981.

Tilknytning til organisationer

  • Michala Petri Trio

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig