Faktaboks

Mette Gyde-Pedersen
Mette Kirstine Gyde-Pedersen
Født
18. juni 1898, Esbjerg
Død
26. januar 1962, Holbæk
Arbejdsliv
Bibliotekar og overbibliotekar
Familie

Forældre: gårdejer Peder G. P. (1862-1960) og Edel Gregersen (1857-1922).

Mette Gyde-Pedersen kom fra et grundtvigsk bondemiljø, som hun altid bevarede forbindelsen til, ligesom hun var tæt knyttet til søsteren Dorthea G.-P. Efter studentereksamen fra Esbjerg Gymnasium 1917, filosofikum fra Københavns Universitet året efter og et ophold på Askov Højskole 1919 blev hun bibliotekarelev i Esbjerg. I 1921 tog hun eksamen fra Statens Biblioteksskole og arbejdede derefter på bibliotekerne i Esbjerg, Silkeborg og Frbg. Sommeren 1928 var hun på studieophold i England. I 1930 blev Mette Gyde-Pedersen ansat ved Holbæk Centralbibliotek, hvor hun arbejdede så længe, hun levede, fra 1938 som overbibliotekar. Hendes forhandlings- og samarbejdsevner kombineret med hendes klare holdninger til biblioteksvæsenets faglige niveau, bevirkede, at Holbæk amt blev et forbillede med hensyn til opbygning af sognebiblioteker og bogforsyning fra centralbiblioteket. I den forbindelse organiserede hun et fælles ungdomsbibliotek, senere børne- og ungdomsbibliotek, som var noget helt specielt.

Men Mette Gyde-Pedersen har især har sat sine spor inden for det såkaldt opsøgende biblioteksarbejde. Ligesom hun fra starten var optaget af at skabe de bedste vilkår for biblioteksbenytterne på landet, lå det hende på sinde at skaffe mennesker, der ikke selv kunne komme på biblioteket, adgang til bøgerne. Hun fik organiseret biblioteksbetjening af hospitaler, sindssygehuse og sanatorier i området. I 1942 var hun med til at oprette Centralbiblioteket for Tuberkulosepatienter, og hun sad i bestyrelsen for forskellige faglige udvalg. Som lærer ved Statens Biblioteksskole 1939-46 leverede Mette Gyde-Pedersen en særdeles inspirerende undervisning i bibliotekernes sociale og kulturelle opgaver, og hun var medarbejder ved 2. udg. af Lærebog i Biblioteksteknik og dansk Biblioteksvæsen, 1945, og ved Folkebibliotekernes sociale Særopgaver, 1948. Til dette opsøgende arbejde hørte også samarbejdet med kasernen i Holbæk, og 1947-49 havde hun orlov for at opbygge og lede biblioteksbetjeningen af den danske brigade i Tyskland, der blev forbillede for den senere biblioteksbetjening af kaserner under forsvarets velfærdstjeneste. Som initiativrig chef og kollega huskes hun for sin seje energi, menneskelighed og personlige charme. Mette Gyde-Pedersen døde i 1962, kort efter at Holbæk Centralbibliotek omsider kunne tage tidssvarende lokaler i brug.

Beskrivelser og portrætter af Mette Gyde-Pedersen

  • Bogens Verden, 1962, s. 100-102.

Tilknytning til organisationer

  • Holbæk Centralbibliotek
  • Centralbiblioteket for Tuberkulosepatienter
  • Statens Biblioteksskole

Læs mere i Dansk Biografisk Leksikon

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig