Faktaboks

Meta Belli
Født
7. september 1888, Grenå
Død
28. juli 1953, Århus
Arbejdsliv
Direktør
Familie

Forældre: uldhandler Jens Jensen og Dorthea Marie Olsen.

Gift 7. januar 1908 med cirkusdirektør Giovanni Alexander Leonard B., født 1874, død 1929 i København.

Bofælle 1934-48: cirkusdirektør Fredy Wachmann, født 1896, død 1948.

Meta Belli var datter af uldjyden Jens Jensen, der blev købmand i Grenå. I dette miljø var forretningssans en livsnødvendighed, hvilket senere kom Meta Belli til gode som leder af Cirkus Belli. Da Cirkus Belli i vinteren 1904 kom til Grenå, var hun i lære som typograf på Grenaa Avis. Hun blev betaget af Arthur B., en af de fire brødre, der drev cirkuset. Han forsøgte at overtale hende til at rejse med, men hun afviste i første omgang. Kort efter fulgte hun dog efter og debuterede som 16-årig med træskodans i hollandsk nationaldragt.

Meta Belli blev kastet hovedkulds ud i cirkuslivet med daglig træning og arbejde i stald og køkken. Om aftenen skulle hun i manegen og medvirke i bl.a. manøvrer og pantomimer. Artistfaget lærte hun af Amanda B., men nogen stor artist blev hun aldrig. Til gengæld var hun en dygtig rytterske. I 1908 giftede hun sig med Arthurs bror, Giovanni B., der arbejdede som rytter og klovn. Brødrene var tyske statsborgere, og under Første Verdenskrig blev de, ligesom en del af selskabets øvrige artister, indkaldt til krigstjeneste. Meta Bellis ægtefælle gik dog fri, da han led af tuberkulose. På grund af hans sygdom kom Meta Belli til at lede cirkuset i disse år. I dette arbejde fik hun støtte af sin broder Ejner Jensen, der arbejdede i manegen som 'Dummepeter'.

Efter krigens afslutning delte brødrene Belli sig. Ægtefællen gik i kompagni med broderen Alphonso B. og satsede på Danmark som rejseområde. Hvor de to brødre gjorde sig gældende som dygtige artister med heste som hovedinteresse, tog Meta Belli sig af det administrative. I 1923 fik cirkuset kgl. bevilling og kunne nøjes med at betale 20% i forlystelsesskat. Da ægtefællen døde i 1929 efter lange sygdomsperioder, købte Meta Belli Alphonso B. ud og stod nu som leder. 1930-32 gik hun i kompagni med den tyske artist W. Borchardt og købte det første telt med fire master i Danmark. Men samarbejdet fungerede ikke, og også Borchardt blev købt ud. Meta Belli drev derefter Cirkus Belli på egen hånd en enkelt sæson, fra 1934 med samleveren Fredy Wachmann som forretningsfører og senere direktør. Da Cirkus Schumann i 1938 måtte opgive Cirkusbygningen i nogle år, fordi de ikke kunne få deres bevilling fornyet, engagerede Cirkus Belli Ernst og Albert Schumann samt hele cirkusets hestebestand på 40 heste. Også 1940 og 1941 var Schumannerne engagerede hos Cirkus Belli, som i denne periode må betragtes som det førende danske cirkusselskab. Det vidner om cirkusets økonomiske formåen, at det i 1939 kunne engagere den amerikanske filmhelt Tom Mix, der dog afbrød samarbejdet, da Anden Verdenskrig brød ud. Da Wachmann døde i 1948, drev Meta Belli selskabet videre sammen med bl.a. broderen. Efter hendes død i 1953 blev cirkuset overtaget af et konsortium med bl.a. Volmer og Carl Bo Lind fra Karolinelund i Ålborg. Konsortiet magtede ikke at drive Cirkus Belli videre på det høje niveau, der var lagt under Meta Belli, og cirkuset blev 1955 opkøbt af Irene og Eli Benneweis.

Beskrivelser og portrætter af Meta Belli

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek, Nat.mus., Barlys Arkiv, Hvidovre.
  • Anders Enevig: Cirkus i Danmark, 1981.

Tilknytning til organisationer

  • Cirkus Belli

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig