Faktaboks

Marie Overgaard
Født
26. december 1945, Stepping sogn
Arbejdsliv
Forsker, overlæge, speciallæge, læge og akademiker
Familie

Forældre: proprietær Frede Dall Johansen (1917-94) og Maren Hougaard Johannesen (født 1919).

Gift 7. december 1968 med professor Jens O., født 27. november 1945 i Viborg, s. af overlæge Kristian O. og Ellen Kristine Cecilie Lauritsen.

Børn: Kristian (1970), Johannes (1971), Mikkel (1980).

Marie Overgaard nedstammer fra en gammel bondeslægt på Koldingegnen, der kan føres helt tilbage til landadelsslægten Griis i 1500-tallet. Hendes forældre, der kom fra gårde på egnen, slog sig efter deres giftermål 1944 ned i Sønderjylland på gården Tågerup. Her blev Marie Overgaard født og voksede op som eneste pige i en søskendeflok på fem. De første fire år gik hun i en lille forskole i den nærmeste landsby, og herefter blev hun sammen med sin storebroder sendt til Christiansfeld Private Realskole. I 1964 blev hun student fra Haderslev Katedralskole. Forældrene lagde megen vægt på, at hun fik en god skoleuddannelse og gerne inden for et andet område end landbrug. De støttede hende derfor, da hun i 1964 startede på medicinstudiet ved Århus Universitet. I 1968 blev hun gift med læge Jens O., og de har siden fulgt hinanden tæt også i deres faglige virke. I 1972 fik hun sin eksamen som læge og blev straks ansat som reservelæge på Radiumstationen ved Århus Kommunehospital, hvorved hun stiftede bekendtskab med onkologi, dvs. kræftbehandling. Herefter var hun ansat på en række afdelinger primært i Århusområdet.

I 1976 tog Marie Overgaard sammen med sin ægtefælle og deres to ældste sønner et år til Massachusetts General Hospital i Boston, USA. Her fik ægteparret styrket deres interesse for strålebehandling, og chefen på afdelingen professor H. Suit formåede at overføre sin entusiasme for anvendelsen af denne behandlingsform inden for onkologien til Marie Overgaard. Det lærerige år i Boston har hun siden anvendt i sit videre virke, således at hun i dag er en af de mest anerkendte onkologer i Danmark inden for strålebehandling. Ud over det rent faglige fik familien mange gode amerikanske venner, som de siden har holdt kontakten med. Efter hjemkomsten færdiggjorde Marie Overgaard i 1980 sin uddannelse som speciallæge i onkologi. I en periode var hun ansat som forsker under professor S. Kaae ved Århus Universitet. Efter at have været konstitueret overlæge i flere perioder blev hun i 1987 ansat som overlæge ved Onkologisk afdeling, tidligere Radiumstationen, og som klinisk lektor ved universitetet. I årene, der fulgte, styrkede hun sin position som specialist inden for strålebehandling af specielt brystkræft samt hoved- og halskræft og blev involveret i en lang række nationale og internationale grupper, bl.a. den danske brystkræftgruppe Danish Breast Cancer Cooperative Group (DBCG). Selvom strålebehandling i en periode ikke blev anset for nødvendig ved brystkræft, fastholdt hun sin tro på, at denne behandlingsform var vigtig, og hun sikrede, at der blev iværksat yderligere kliniske undersøgelser inden for området. Det har været medvirkende til, at DBCG nu har tilkendegivet, at strålebehandling bør indgå i behandlingen af brystkræft, og at den generelle behandlingsstrategi skal ændres. Også inden for behandlingen af hoved- og halskræft har Marie Overgaard haft en stor national og international betydning. I 1996 blev hun formand for Dansk Selskab for Hoved- og Halsonkologi. På Onkologisk afdeling har hun i dag det overordnede ansvar for strålebehandlingsafsnittet, som er et af landets største.

Kræftpatienternes ve og vel har været det, der har betydet mest for Marie Overgaard. Omsorgen for patienterne har en vigtig plads i hendes arbejde, og hun har derfor været meget afholdt af sine patienter. Ved siden af en stor undervisningsaktivitet har hun været medforfatter til mere end 100 artikler og 150 foredrag. Hun har bl.a. publiceret i det velansete tidsskrift The Lancet, ligesom hendes arbejde har resulteret i invitationer til en lang række internationale møder. Marie Overgaard har modtaget mange fornemme priser. I 1997 blev hun som den første kvinde tildelt den fornemste kræftforskningspris i Europa, The Federation of European Cancer Societies Clinical Research Award. Herudover har hun fået bl.a. Soroptimisternes Hæderspris 1997 og Danalim Prisen 1998. Hendes ægtefælle, der også har været meget aktiv både nationalt og internationalt, har gjort karriere som leder af Kræftens Bekæmpelses Afdeling for Eksperimentel Klinisk Onkologi og som professor ved Århus Universitet. I perioder har Marie Overgaard derfor måttet påtage sig en stor del af de familiære forpligtelser, hvilket dog ikke har hindret hende i selv at gennemføre et meget flot karriereforløb. Inden for det onkologiske område har flere og flere kvinder påbegyndt uddannelsen til speciallæger, og der er ingen tvivl om, at Marie Overgaard har været med til at stimulere denne udvikling.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig