Faktaboks

Marie Kold
Født
23. september 1828, Jannerup sogn
Død
4. februar 1896, Vester Skerninge sogn
Familie

Forældre: skomagermester Mikkel Christensen K. (1790-1864) og Kirstine Marie Christensdatter Jannerup (1787-1861).

Gift 20. maj 1866 med højskoleforstander, gårdejer Jens Peter Lebæk, født 13. marts 1840 i Bovlund, Agerskov sogn, død 28. august 1915 i Vester Skerninge sogn, s. af lærer Andreas Jensen L. og Sindet Gaarde.

Børn: Andreas (1867).

Marie Kold blev født i almuekår i Thy. Familien flyttede fra landet til Thisted, da hun var barn. Her ernærede faderen sig som skomagermester og havde desuden en lille jordlod. Marie Kold kom tidligt ud at tjene, bl.a. på Holsteinsminde Børnehjem på Sjælland, hvor forstanderen og hans kone var meget tilfredse med hende. De blev dog nødt til at afgive hende til hendes broder Christen K., der 1852 startede sin bondehøjskole i Dalby på Nordfyn og havde brug for hende til at lede husholdningen og tage sig af de halvvoksne drenge og unge mænds praktiske behov. Hun blev i Dalby i ti år og fulgte dernæst med broderen i 1862 til større forhold på Dalum Højskole. Her ledede hun også husholdningen og underviste desuden unge piger om sommeren i husholdning og håndarbejde. Det fortælles, at da hun første gang ønskede at gifte sig, forbød broderen det. Han kunne ikke undvære hendes arbejdskraft. Da hun et par år efter igen præsenterede en frier, denne gang friskolelærer J.P. Lebæk fra Revninge, en af Christen K.s tidligere elever, gav han hende lov, men spurgte, hvad han så skulle gøre uden hende. “Gift du dig også,” sagde hun. “Med hvem,” spurgte han. “Med Stine, der arbejder i køkkenet,” svarede Marie Kold. Det gjorde han så, og begge ægteskaber blev efter sigende meget lykkelige.

I 1870 overtog Marie Kold sammen med sin mand Dalum Højskole efter broderens død. Ægteparret holdt pigehøjskole i 13 år. De startede med at have 102 elever og endte med kun at have 12, hvorfor de af økonomiske grunde måtte lukke skolen. Grunden til nedgangen var sandsynligvis, at de ikke længere havde Christen K. som trækplaster eller kurser for unge mænd, der kunne agitere for pigehøjskolen. Den samtidige pigehøjskole på Askov Højskole gik udmærket, da den havde kendte lærere og desuden karle på skolen om vinteren. I 1886 blev Dalum Højskole solgt til fynske gårdejere, der lod den fortsætte som landbrugsskole. Marie Kold og hendes mand flyttede til Vester Skerninge på Sydfyn, hvor de købte gården Bøjlsgaard. Her døde hun i 1896.

Marie Kold var en pioner på højskoleområdet, idet hun som den første underviste unge piger fra landet på kurser af op til tre måneders varighed. Hun var som mange senere højskolemødre en blanding af moder, lærerinde og husholderske for unge mennesker, skabte selv sin stilling og huskedes som meget dygtig og afholdt. Hun formåede også at indtage en ret ligeværdig position først over for en meget dominerende broder, senere ved siden af en beslutsom ægtemand.

Beskrivelser og portrætter af Marie Kold

  • Hanne Engberg: Historien om Christen Kold, 1985. Højskolebladet 7/1896.
  • Privatarkiv i Lokalhistorisk Arkiv for Egebjerg Kommune.

Tilknytning til organisationer

  • Dalum Højskole

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig