Faktaboks

Maria Garland
Johanne Maria Nathalia Garland
Født
16. maj 1889, København
Død
26. oktober 1967, Flensborg, Tyskland
Arbejdsliv
Skuespiller og legatstifter
Familie

Forældre: forvalter Søren Christian Svendsen (1863-1901) og Selma Nathalia Gad (1863-1927).

Gift 1920 med politiinspektør Jean Louis Dalgas Mariboe, født 12. februar 1892 i Fredericia, død 7. juli 1937 i København, s. af planteskoleejer, redaktør Carl M. og Anna Elisabeth Belereuse. Ægteskabet opløst 1923.

Gift 6. maj 1931 (b.v.) med forfatter Ernst Ludwig Harthern-Jakobsen, født 7. september 1884 i Stade, Holsten, søn af fabriksejer Dagobert H.-J. og Johanna Frenkel. Ægteskabet opløst.

Navneforandring til Garland 1911.

Maria Garland

Maria Garland ejede en temperamentsfuld styrke i sit spil, der ytrede sig på flere måder, men oftest som en karakteristisk myndighed. Hun debuterede på Folketeatret i 1914 og var derefter ansat ved forskellige privatteatre i København og provinsen. Fra 1946 var hun ansat ved Det Kgl. Teater. På tegningen af Valdemar Møller ses hun i 1945 som klaverlærerinden Fru Ingeborg i Leck Fischers skuespil Moderhjertet på Folketeatret.

Maria Garland
Af /Det Kgl. Bibliotek.

Maria Garland blev uddannet på den private institution Dramatisk Læreanstalt og debuterede på Folketeatret i 1914. Derefter fulgte ansættelser ved forskellige privatteatre i København og provinsen, bl.a. Odense Teater, Casino, Århus Teater og 1937-46 igen på Folketeatret. Fra 1946 var hun ansat ved Det Kgl. Teater, hvor hun spillede en række af Ludvig Holbergs Magdeloneroller. Nævneværdig blandt disse er hendes Magdelone i Den Stundesløse, hvor hun med larmende begejstring tog imod frierens ønske om at tage hende på brysterne. Maria Garland ejede en temperamentsfuld styrke i sit spil, der ytrede sig på flere måder, men oftest som en karakteristisk myndighed. Denne kunne være negativ som småborgerlig egoisme i rollen som fru Mitzü i Bertolt Brechts Det gode menneske fra Sezuan, 1961, eller positiv som hos det altopofrende, men naive husfaktotum Martha Boman i H. Bergmans Swedenhielms, 1960. Den kunne også helt forvandle sig til fx grotesk, næsten Hitchcocksk dæmoni hos den pukkelryggede læge i Dürrenmatts Fysikerne, 1962, eller modsat til hjertevarm vitalitet i rollen som den gamle pige i García Lorcas Doña Rosita eller blomsternes sprog, 1964. Endelig kunne hendes styrke virke rystende som den nærmest patologiske galskab efter mænd hos den cerutrygende gårdejerske i Bjarne Henning-Jensens filmatisering af Martin Andersen Nexøs Ditte Menneskebarn, 1946.

Utallige er de roller, større eller mindre, som Maria Garland gennem årene spillede på teater, film, tv og radio. I en del af dem støttede hun sig på sin særegne “myndighed” som rutine, mens andre var mere gennemarbejdede, og fremstillingen havde større kunstnerisk vægtfylde. Ved siden af sit virke som skuespiller oversatte hun en række værker fra tysk, bl.a. L. Feuchtwangers Jøden Süss, 1928. Maria Garland modtog Teaterpokalen for sæsonen 1944-45 og blev 1952 udnævnt til ridder af Dannebrogordenen, i 1963 til ridder af 1. grad. I 1963 tildeltes hun Tagea Brandts Rejselegat. Efter hendes død indstiftedes Maria Garlands Mindelegat.

Beskrivelser og portrætter af Maria Garland

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Robert Neiiendam: Folketeatret 1845-1945, 1945.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig