Faktaboks

Margrete Wildenrath-Krabbe
Margrete von Wildenrath-Krabbe
Født
17. januar 1864, København
Død
17. juni 1929, Wassenaar, Holland
Arbejdsliv
Redaktør
Familie

Forældre: herredsfoged, politiker Christopher Krabbe (1833-1913) og billedkunstner Marie Dorothea Boesen (1837-1918).

Gift 3. oktober 1886 med billedkunstner Johan Peter Wildenrath, født 27. juni 1861 i Helsingør, død 18. juli 1904 i Istres, Frankrig, s. af oberst Frederik Sofus W. og Marie Antonie Elisabeth Bugge. Ægteskabet opløst 1899.

Gift 18. oktober 1906 med advokat, journalist Albertus Julius Hankes-Drielsma, født 24. oktober 1880 i Sappemeer, Holland, død 20. maj 1971 i Rotterdam, Holland, s. af Jacob H.D. og Rika Oppenheim.

Margrete Wildenrath-Krabbe voksede op i et embedsmandshjem, præget af familiens adelige afstamning og faderens virke som fremtrædende Venstrepolitiker. Da hun i 1886 giftede sig, fulgte hun med sin mand til Frankrig og arbejdede her som freelancejournalist. I en artikelserie i L’Indépendence Belge i 1899 tog hun afstand fra den “ganske unyttige Chauvinisme” blandt de danske nordslesvigere, hvilket vakte opmærksomhed i Tyskland. Samme år søgte hun efter sin skilsmisse et fast arbejde og kom i kontakt med udgiveren af Dannevirke i Haderslev J.H. Bjørnshauge, der tilbød hende redaktørstillingen. Hun rådførte sig med sin fader og tiltrådte stillingen nytår 1900. Ansættelsen af Margrete Wildenrath-Krabbe skete antagelig efter samråd med de tyske myndigheder, som Bjørnshauge på grund af bladets dårlige økonomi var under indflydelse af. Tyskernes pressepolitik gik ud på at forsøge at gennemtvinge en nationalt forsonlig redaktion af de danske blade. Kunne pressens nationale agitation stoppes, ville der falde ro over landsdelen, og udvisningspolitikken kunne ophøre, hed det sig. Den hidtidige redaktør var blevet fyret, fordi han nægtede at optage en artikel, der frarådede at sende børn på danske skoler nord for Kongeåen.

Sønderjyderne modtog Margrete Wildenrath-Krabbe mistroisk afventende og forsøgte at oplyse hende om forholdene i landsdelen og stillingens afhængighed af myndighedernes accept. Sikker på at kunne charmere både prøjsiske embedsmænd og danske nordslesvigere lod den elegante og selvsikre kvinde sig ikke belære, og snart var en bladfejde i gang. Margrete Wildenrath-Krabbes redaktion bar præg af myndighedernes tankegang: At nordslesvigerne selv ved uro og national agitation havde nedkaldt tyske repressalier over sig, og at disse ville forsvinde til gavn for dansk sprog og kultur, såfremt befolkningen faldt til ro. Hun afholdt sig heller ikke fra angreb på de danske ledere og den danske presse, og abonnenterne faldt hurtigt fra. Ved hendes tiltræden lå holdertallet på 1.800, da bladet gik ind godt ni måneder efter, var der 700 tilbage. Forinden havde Den nordslesvigske Folkebank opsagt et lån til Bjørnshauge, da man så, hvor det bar hen. Hemmeligt rejste de tyske myndigheder statsmidler, der via Creditbank Scherrebeck skulle anvendes til køb af bladet, men aktieselskabet bag den konkurrerende avis Modersmaalet bød over og blev derfor den nye ejer. For prøjsiske statsmidler påbegyndte Margrete Wildenrath-Krabbe i oktober 1900 et nyt blad under navnet Det gamle Dannevirke, der trods understøttelse gik ind knap tre år efter, da en retssag truede med at afsløre bladets økonomiske forhold. Selvom bladets abonnenter begunstigedes af myndighederne, samlede avisen næppe mere end 150 holdere.

Margrete Wildenrath-Krabbes fremfærd medførte en politisk storm imod faderen, der offentligt støttede hende. Hendes motiver lader sig vanskeligt afklare. Resultatet af hendes virke blev, at danskheden i Sønderjylland led skade for tyske penge. Hun kan dog før sin ansættelse oprigtigt have troet, at hendes gerning kunne være til gavn for sønderjyderne såvel som for Danmark, hvis forhold til Tyskland belastedes af de urolige forhold i landsdelen. Da også Det gamle Dannevirke var gået ind, rejste Margrete Wildenrath-Krabbe i 1903 på ny til Frankrig. Her mødte hun sin anden mand, der var korrespondent i Paris for en hollandsk avis. Hun virkede også selv som journalist og skrev desuden flere fransksprogede romaner, heriblandt Le Départ, 1909. Kort efter udbruddet af Første Verdenskrig udvistes hun af landet på grund af mistanke om, at hun stod i tysk tjeneste, og hun levede siden i Holland.

Beskrivelser og portrætter af Margrete Wildenrath-Krabbe

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • G. Japsen: Pastor Jacobsen fra Skærbæk og hans foretagender, 1980. A. Svensson: Redaktør J. Jessen, 1955-60. Franz von Jessen: Mit Livs Egne, Hændelser, Mennesker, 1943-46. Bladet Dannevirke 100 Aar, 1938. Niels Hjort: Krabbe-Affæren, 1905. Langs fjord og dam, 1998.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig