Faktaboks

Lucie Ingemann
Lucie Marie Ingemann
Født
19. februar 1792, København
Død
15. januar 1868, Sorø
Arbejdsliv
Maler
Familie

Forældre: nationaløkonom Jacob Mandix (1758-1831) og Margaretha Elisabeth Hvistendahl (1756-1816).

Gift 30. juli 1822 med forfatter Bernhard Severin I., født 28. maj 1789 i Torkilstrup sogn, død 24. februar 1862 i Sorø, s. af provst Søren Sørensen og Birgitte Swane.

Lucie Ingemann
Selvportræt fra det tidlige 1800-tal.
Af .
En Havearbejder
"En Havearbejder" af Lucie Ingemann, ca. 1810-1844.
Af /Thorvaldsens Museum.

Lucie Ingemann blev 20 år gammel forlovet med forfatteren B.S. I., og ti år senere begyndte deres harmoniske, lykkelige ægteskab. I hjemmet ved Sorø Sø kom tidens digtere og kunstnere, bl.a. H.C. Andersen og Bertel Thorvaldsen, og Lucie Ingemann inviterede dem gerne indenfor i sit atelier. Lucie Ingemann var lige så optaget af kunst, som ægtefællen var af poesi og historie. Han respekterede hendes interesser og gav hende mulighed for at udvikle sine kunstneriske talenter, hvilket var et særsyn i denne periode.

Fra seksårs alderen tegnede Lucie Ingemann blomster, og hun søgte tidligt vejledning, bl.a. hos malerne C.F. Høyer og C.A. Lorentzen samt hos arkitekten og tegneren G.F. Hetsch. Egentlig undervisning fik hun fra 1817 af blomstermaleren C.D. Fritzsch. I 1824 og 1826 udstillede hun på Charlottenborgs Forårsudstilling. Motiverne var begge gange blomster, der indgik i en allegorisk sammenhæng, et udtryk for at hendes ambitioner rakte videre end det rene skønmaleri. Fra 1820’erne stammer nogle portrætter og en række prosaiske skildringer af bønder, bl.a. En Gartner som Thorvaldsen ejede. Midt i 1820’erne fik hun råd om figurtegning og perspektiv af maler og professor ved Kunstakademiet C.W. Eckersberg, og efter en studierejse til Berlin og Dresden i 1828 begyndte hun for alvor at male altertavler, hvilket skulle blive hendes egentlige virkefelt. Tilsyneladende søgte hun også råd hos Kunstakademiets anden professor J.L. Lund, der selv malede altertavler og havde forbindelse med de tyske malere, kaldet Nazarenere, hvis idealer og praksis lå tæt på Lucie Ingemanns. De havde senmiddelalderens og den tidlige renæssances kunst som forbilleder, og for dem var maleriets væsentligste mål at give religiøsiteten et udtryk, frem for at følge samtidens akademiske krav til komposition og figurtegning.

Det er i denne sammenhæng, at Lucie Ingemanns altertavler skal forstås. De angår det åndelige, troen og mysteriet. Hendes produktion er omfattende, men kun i få tilfælde findes tavlerne endnu i de kirker, der i sin tid fik dem som gave, fx Den genopstandne Kristus, Alsted Kirke 1833, Forklarelsen paa Bjerget, Nykøbing S. Kirke 1838, og Den himmelfarne Kristus, Slangerup Kirke 1850. Hun udførte desuden raderinger efter sine værker. Den kunstneriske vurdering af hendes arbejder, især altertavlerne, har aldrig været gunstig, hverken i samtiden eller eftertiden, hvor åndsfællesskab med tysk kunst nærmest blev et tabu. Ikke desto mindre må Lucie Ingemann regnes for professionel og en pioner blandt danske kvindelige kunstnere. I 1996 udgav B.S. Ingemann-Selskabet hendes erindringer Et lille Levnetsløb til Bernhard.

Beskrivelser og portrætter af Lucie Ingemann

  • Miniature fra ca. 1820 af Christian Hornemann på Fr.borgmus. Mal. fra ca. 1820 af Andreas Ludvig Koop. Tegn. fra ca. 1830 af Eline Agier på Bakkehusmus. Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Kate Fleron (red.): Kvinden i Danmark, 1942.
  • Privatarkiv i Sorø Amts Mus.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig