Faktaboks

Lise Hannestad
Født
15. oktober 1943, Holstebro
Arbejdsliv
Akademiker, forsker, doktor og professor
Familie

Forældre: overlæge Svend Erik Budolfsen (1916-87) og fysioterapeut Kirsten Elisabeth Larsen (1918-89).

Gift 13. januar 1968 med professor Niels H., født 3. august 1943 i Århus, s. af professor Knud H. og laborant Anne Sophie Hoeck.

Børn: Steen (1971).

Lise Hannestad blev født ind i et akademisk miljø, hvor der blev lagt vægt på skolearbejde og intellektuel virksomhed. Der var således aldrig tvivl om, at hun og lillesøsteren Elsebeth Budolfsen, der senere gjorde karriere i det private erhvervsliv, skulle søge mod en akademisk uddannelse. Forældrene og mormoderen var historisk interesserede, men interessen for oldtidshistorien var Lise Hannestads eget valg. Havde det været muligt alene at studere antikhistorie, havde hun gjort det, men i stedet blev det klassisk arkæologi. Hun tilbragte det meste af sin barndom i Århus, men flyttede til Hjørring, da hun var omkring 13 år. I 1962 blev hun nysproglig student fra Hjørring Gymnasium, og efter studier i klassisk arkæologi ved Århus og Københavns universiteter blev hun mag.art. ved Århus Universitet 1970. Fra 1971 var hun amanuensis, senere lektor og fra 1989 docent i klassisk arkæologi samme sted. Hun blev dr.phil. i 1983.

Lise Hannestads forskning bærer præg af den historiske snarere end den kunsthistoriske indfaldsvinkel. Overordnet set har hun interesseret sig for mødet mellem den græske kultur og andre kulturer, hvilket allerede ses af de første små bøger om græsk vasemaleris indflydelse på etruskiske vasemalere The Paris Painter, 1974, og The Followers of the Paris Painter, 1976. I doktordisputatsen Ikaros II, 1983, undersøgte hun grækernes møde med den nære Orient efter Alexander den Stores erobringer. 1989 udgav hun The Castellani Fragments in the Villa Giulia. Endvidere har hun i en lang række artikler til danske og internationale publikationer udfoldet interessen for græsk indflydelse på orientalske kulturer. Ved siden af sin forskning har Lise Hannestad også haft et mere populært forfatterskab, der bl.a. omfatter bøgerne Mad og drikke i det antikke Rom, 1979, og Etruskerne og deres kunst, 1982. Hun har arkæologisk felterfaring fra Bodrum i Tyrkiet, Failaka i Kuwait, Segermes i Tunesien og Kefaloniá i Grækenland, ligesom hun fra 1988 var medorganisator af et udgravningsprojekt på det vestlige Cypern. Siden 1994 har hun været dansk leder af en russisk-dansk undersøgelse af en græsk bosættelse blandt nomadestammer på Krim. Lise Hannestad har været indbudt som forelæser ved en lang række europæiske universiteter, og i 1988 var hun en af hovedtalerne ved den 13. klassisk arkæologiske verdenskongres i Berlin. Gennem årene har hun desuden været oplægsholder på en række ikke-faglige konferencer og møder.

Ved siden af den omfattende forskning har Lise Hannestad haft en lang karriere på det universitets- og forskningspolitiske plan. Fra 1972 har hun i flere perioder været medlem af Det Humanistiske Fakultetsråd ved Århus Universitet, herunder bl.a. af stipendieudvalget og forsknings- og planlægningsudvalget. I 1986 førte hendes erfaringer til, at hun blev medlem af Statens Humanistiske Forskningsråd, hvor hun sad indtil 1993, først i forretningsudvalget og 1990-92 som rådets første kvindelige formand. Hun var initiativtager til og medlem af styringsgruppen for rådets Hellenismeinitiativ og skrev i den forbindelse en række artikler til internationale konferencer. Nogle fik indfaldsvinklen grækerne og de andre, mens hun i andre bidrag analyserede det arkæologiske materiale ud fra et mentalitetshistorisk perspektiv. Endelig beskæftigede hun sig i en serie arbejder med handels- og håndværkshistorie, specielt fremstillingen og eksporten af keramik i og fra Athen i 600-tallet før vores tidsregning. Efter sin afgang som formand var hun 1992-96 medlem af Forskningspolitisk Råd, 1995-96 som konstitueret formand. Hendes erfaringer og personlige egenskaber var for begge råd til stor nytte. I sit arbejde demonstrerede hun en heldig kvindelig ledelsesstil, præget af fleksibilitet, åbenhed og venlighed, kombineret med præcise analytiske evner, dømmekraft og beslutsomhed.

I 1990’erne er Lise Hannestad blevet tildelt en række videnskabelige tillidshverv og medlemskaber, bl.a. indvalgtes hun 1991 i Videnskabernes Selskab. I 1993 var hun Carlsberg Fellow ved Churchill College i Cambridge, fra 1994 medlem af bestyrelsen for Det Danske Institut i Rom og fra 1995 af Analyseinstitut for Forskning samt medlem af Undervisningsministeriets arbejdsgruppe om fordeling af basismidler til forskning ved universiteterne. 1998 blev hun medlem af den danske UNESCO-nationalkommission. Lise Hannestad blev tildelt Lektor Marie Lønggaards Rejselegat i 1993.

Beskrivelser og portrætter af Lise Hannestad

  • Foto i Videnskabernes Selskab.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig