Faktaboks

Lilly Brændgaard
Lilly Brændgaard Hansen
Født
6. marts 1918, København
Død
2009
Arbejdsliv
Designer, fabrikant og butiksindehaver
Familie

Forældre: maler Martinus Julius Jacobsen (1892-1960) og syerske Ane Kathrine Lauridsen (1898-1973).

Gift 10. juli 1947 (b.v.) med tømrermester Svend Brændgaard Hansen, født 10. juli 1919 i København, søn af maskinarbejder Hans Peter Hansen og Ane Marie Brændgaard.

Børn: Ole (1936), Annemarie (1948), Christian (1953).

Lilly Brændgaard voksede op på Vesterbro i København som den ældste af seks børn. Faderen var maler og moderen, der var hjemmesyerske, blev alene med børnene. Lilly Brændgaard hjalp til, men indtjeningsmulighederne var dårlige, og for ikke at lide samme skæbne som moderen ville hun have en uddannelse. Som 14-årig kom hun i lære som syerske og tilskærer og ernærede sig som sådan, indtil hun som 28-årig åbnede eget kjoleatelier i Vejle i 1947. Hun var da ene med sin niårige søn, som hun havde fået i sit første ægteskab, men året efter giftede hun sig med den tømrer, der husede hendes første systue.

Lilly Brændgaard startede med at sy det tøj om, som folk kom med. Anden Verdenskrig betød varemangel, og der skulle stor opfindsomhed til, men det blev hurtigt kendt, at Lilly Brændgaard kunne noget specielt, og hun fik mange kunder. Hun designede selv og havde to syersker til syarbejdet. De første år gik fortrinsvis med at sy frakker, dragter og hverdagstøj, men Lilly Brændgaard drømte om det eksklusive. Efter ti år satsede hun på brudekjoler og dermed engangskunder. Hun havde handelstalent og sans for modestrømninger, men kernen i hendes succes var hendes store respekt for den enkelte kvinde, der skulle klædes på. Hun betragtede det som en kompliment at få lov til at sy til en brud, og hun bestræbte sig altid på at få bruden til at se ud som en drøm, så hendes udseende og sindsstemning smeltede sammen. Det er denne helt personlige stil inden for konfektion, som Lilly Brændgaard har formået at kanalisere ud til sine mange forretninger, og som gjorde, at hun i mange år var næsten eneherskende på markedet. Hun købte ejendomme og åbnede egne butikker, fordi hun satsede på, at virksomheden selv skulle klare både produktions- og salgsleddet. Butikspersonalet blev specielt uddannet, og Lilly Brændgaards mand stod for butikkernes indretning, som blev i samme stil. Firmaets motto: “Det ender med en Lilly-model,” lanceredes få år efter starten, og ingen har siden set anledning til at ændre det. I mange år var det udelukkende brude- og selskabskjoler, der fremstilledes, men fra sidst i 1970’erne blev der også syet tøj til andre af livets højtider som dåb og konfirmation. Det var også i dette årti, at eksporten tog til.

Da Lilly Brændgaard i 1997 fejrede 50-års jubilæum, havde firmaet ni forretninger i Danmark og 13 i Tyskland foruden en omfattende eksport til resten af Europa og Japan. Tre børn og tre børnebørn sørgede nu for den daglige ledelse, men Lilly Brændgaard designede stadig modeller, ligesom hun sad i virksomhedens bestyrelser. Hun var ikke bange for at lade andre komme til, når bare hun fik det sidste ord; således lod hun sin datter som kun 14-årig købe stoffer på de store udenlandske messer, fordi hun kunne sproget og gerne ville ind i firmaet.

Beskrivelser og portrætter af Lilly Brændgaard

  • Håndarbejde i skolen 2/1998.

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig