Faktaboks

Léonie Sonning
Anna Leontina (Léonie) Sonning
Født
1. maj 1887, Lund, Sverige
Død
16. marts 1970, København
Arbejdsliv
Legatstifter
Familie

Forældre: direktør Leif Rothberg (1848-1906) og Bele Hrej Suvalk (1849-1926).

Gift 30. maj 1923 med journalist Carl Johan S., født 19. april 1879 i Assens, død 9. marts 1937 på Frbg., s. af maler Søren S. og Victorine Cathrine Carlsen.

Léonie Sonning

Mæcenen Léonie Sonning er blevet kendt for at have stiftet Léonie Sonnings Musikpris, mens Sonningprisen blev testamentarisk stiftet af hendes mand og først uddelt af Léonie Sonning efter hans død. Med sin excentriske personlighed og selviscenesættelse vakte hun også kritik. Foto fra 1989.

Léonie Sonning
Af /Ritzau Scanpix.

Léonie Sonning var født i Sverige i en velhavende familie og fik et skoleforløb af europæisk tilsnit. Hun var på pension i Tyskland og klosterskole i Frankrig og læste senere litteratur- og kunsthistorie i England og Frankrig. Derpå uddannede hun sig til skuespillerinde. Hun gjorde imidlertid ikke erhvervsmæssigt brug af sin uddannelse efter sit giftermål i 1923 og levede en anonym tilværelse som husmoder.

Mæcenen Léonie Sonning

Det, der gjorde Léonie Sonning til en offentligt kendt person, var hendes virksomhed som mæcen. Til minde om Léonie Sonnings afdøde mand, der havde tjent en formue på det khb.ske ejendomsmarked, blev der oprettet et fond, som uddelte en pris til fremme af politik, kultur og kunst i Europa. Administrationen af fonden blev varetaget af Københavns Universitet, der også stod for selve prisuddelingen.

Sonningprisen

Den første modtager af Sonningprisen blev den engelske politiker W. Churchill i 1950. Derefter blev der fra 1959 foretaget en årlig prisuddeling.

Modtagerne var fremtrædende personligheder, så udvælgelsen, der blev foretaget af Léonie Sonning selv, vakte ikke kritik. Det gjorde derimod overrækkelsesceremonien. Den fik karakter af selviscenesættelse med et fokus, der gjorde Léonie Sonning til hovedperson på linje med den franske læge A. Schweitzer, den danske fysiker Niels Bohr, den engelske skuespiller L. Olivier, og hvem der nu ellers modtog prisen. Det faldt i høj grad offentligheden for brystet og nedkaldte voldsom kritik over Léonie Sonning. “Vi er trætte af at se fru Sonning gå mannequin i offentlighedens fulde projektørlys,” skrev Børge Outze således i en leder i Information i 1961.

Léonie Sonnings Musikfond

Modviljen blev ikke mindre, da Léonie Sonning i eget navn oprettede Léonie Sonnings Musikfond, der fra 1965 hvert år uddelte stipendier til skandinaviske musikstuderende og en hæderspris til en internationalt anerkendt kunstner.

Kritikken blev fulgt op af klager fra nogle af lejerne i de ejendomme, som Léonie Sonning ejede og selv administrerede, indtil hun i slutningen af 1960’erne overlod administrationen til fondene. Det var disse ejendomme, som var med til at finansiere priserne. De konkrete klagepunkter var småting, og flere lejere udtalte deres tilfredshed. Men det ændrede ikke ved det billede, som offentligheden dannede sig af Léonie Sonning som en person, der tog fra de fattige og gav til de rige for at bringe sig selv i centrum.

Priserne uddeles fortsat, fx modtog arkitekt Jørn Utzon i 1997 500.000 kr. for sin indsats for europæisk kultur, og blandt modtagerne af den prestigefyldte musikpris er bl.a. I. Stravinsky, L. Bernstein og Britten.

Beskrivelser og portrætter af Léonie Sonning

  • Foto i Det Kgl. Bibliotek.
  • Politiken 17. marts 1970.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig