Faktaboks

Kristine Seligmann
Kirstine Sophie Seligmann
Født
27. august 1863, Vejle
Død
6. december 1940, Vejle
Arbejdsliv
Skolebestyrer, skoleleder og lærer
Familie

Forældre: garvermester Ludvig S. (1823-74) og Marie Sophie Magdalene Møller (1833-1912).

Kristine Seligmann voksede op i et borgerligt miljø i Vejle, men oplevede tidligt ændringer i den trygge tilværelse. Da hun var ti år, døde faderen, en dygtig og stræbsom garver, og efterlod moderen med seks børn i alderen fra et til 15 år. I 1882 begyndte Kristine Seligmann at undervise som mange af tidens unge ugifte kvinder fra det bedre borgerskab. Det første hold elever var fire drenge, som i Kristine Seligmanns hjem ved garveriet på Sønderbro blev forberedt til optagelse i latin- og realskolen. Hun havde på det tidspunkt ingen uddannelse, men var i besiddelse af så gode faglige og pædagogiske evner, at hun af adskillige forældre blev opfordret til at fortsætte sin undervisning.

I 1886 tog Kristine Seligmann lærerindeeksamen fra N. Zahles Skole. Da skolen vedblev med at vokse, flyttede den til lejede lokaler først i Vestergade, siden i Staldgårdsgade. I 1893 var elevtallet 35, og tre lærere var tilknyttet skolen foruden Kristine Seligmann og søsteren Johanne S. I begyndelsen var skolen kun for drenge, men i 1894 fik også piger adgang, og året efter opførtes egen skolebygning i Herslebsgade. Byggeriet blev finansieret af Kristine Seligmanns egne midler og af lån. Kirstine Seligmanns Skole, som den nu blev kaldt, startede med 62 elever. I 1892 blev den etårige forskolelærerindeuddannelse indført, og Kristine Seligmann udbyggede herefter skolen med kurser, hvor vordende lærerstuderende kunne forberede sig til optagelse på forskoleseminariet i Vejle, der blev indviet 1893. Fra 1904 dimitterede skolen til almindelig forberedelseseksamen, 1907 til mellemskoleeksamen og 1908 til realeksamen. I slutningen af 1920’erne blev den fællesskole på alle klassetrin. 1931-39 var der tillige knyttet en børnehave til skolen. Skolebygningens øverste etage var indrettet til bolig, og her flyttede Kristine Seligmann ind sammen med moderen og en yngre søster Ellen S., der var lærerinde på skolen fra 1884.

Kristine Seligmann levede sammen med Ellen indtil sin død i 1940 og i perioder også sammen med søsteren Johanne S. Kristine Seligmann, hvis hele virke var inspireret af N. F. S. Grundtvigs og Christen Kolds tanker, var fra 1913 medlem af menighedsrådet for Vor Frelser Sogn og fra 1915 af Vejle Valgmenighed. Hun drev skolen i 52 år, indtil hun trak sig tilbage i 1934. Året før havde hun modtaget Den Kgl. Belønningsmedaille i guld. Som bestyrer for byens største private skole blev Kristine Seligmann en institution i Vejle. Af tidligere elever beskrives hun som en lille og fin kvinde med en aristokratisk udstråling. Hun blev oplevet som streng, men samtidig venlig, retfærdig og ikke mindst omsorgsfuld. Selvom hun levede et tilbagetrukket liv, var hun kendt for at have sine meningers mod og klare standpunkter, og i byen stod der respekt om såvel hendes arbejde som hendes menneskelige væsen. I 1967 blev Kirstine Seligmanns Skole omdannet til en selvejende institution, og i 1982 kunne den fejre sit 100-års jubilæum.

Beskrivelser og portrætter af Kristine Seligmann

  • Chr. Kjeldsen: Vejles Skolehistorie, 1984. Kirstine Seligmanns Skoles 100-års jubilæum, 1982. Vejle Amts Avis 6. december 1940, 16. december 1940.

Tilknytning til organisationer

  • Kirstine Seligmanns Skole

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig