Faktaboks

Kirsten Bendixen
Født
20. maj 1924, København
Død
6. oktober 1995, Frederiksberg
Arbejdsliv
Museumsinspektør, forsker og akademiker
Familie

Forældre: driftsbestyrer Aage Lorenzen (1897-1975) og Johanne Olsen (1897-1992).

Gift 5. marts 1951 med museumsassistent Erik B., født 16. april 1924 i Næstved, s. af bankdirektør Nikolaj Peter B. og Elna Kirstine Marie Christensen. Ægteskabet opløst 1967.

Børn: Ingegerd (1957).

Allerede i de tidligste barndomsår var Kirsten Bendixen fængslet af historie og arkæologi. Det var derfor naturligt, at hun efter nysproglig studentereksamen fra Aurehøj Statsgymnasium i 1943 valgte at læse historie ved Københavns Universitet, hvor hun afsluttede studiet med magisterkonferens i 1954. Fire år forinden havde hun fået universitetets guldmedalje for en afhandling om araberrigets betydning for Vesteuropas økonomi og kultur før år 840. I 1958 blev hun ansat ved Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling på Nationalmuseet, først som videnskabelig assistent og fra 1960 til 1991 som museumsinspektør.

Uanset at Kirsten Bendixen ikke direkte havde beskæftiget sig med mønter inden sin ansættelse ved museet, blev hun hurtigt en meget kyndig og såvel i indland som udland velanskreven mønthistoriker. Hun formidlede sine omhyggelige og omfattende numismatiske studier, dels gennem udstillinger, dels i et omfattende fagligt forfatterskab, fortrinsvis artikler, hvor mønterne indgik i en større historisk sammenhæng. Det var ikke mindst møntfundene fra kirkegulve og de store skattefund, der optog hende. Med artiklen Et møntfund fra Københavns belejring i Nordisk Numismatisk Årsskrift, 1961, publicerede hun den første udførlige beskrivelse af et møntskattefund fra 1600-tallet, det såkaldte Børsfund. Hendes indgående kendskab til danske mønter satte sig også frugt i bogen Danmarks Mønt, 1967, revideret udgave 1976, som er blevet den mest udbredte moderne fremstilling af emnet. Forskningsmæssigt banebrydende blev hendes arbejde med de såkaldte sceattas, der blev fundet ved arkæologiske udgravninger i Dankirke sydvest for Ribe og i selve Ribe fra slutningen af 1960’erne. Hendes bestemmelse af disse mønter og hendes stædige fastholdelse af sin opfattelse bidrog afgørende til den epokegørende ændrede datering af Ribes første tid til 700-tallet. Blandt de mange artikler, hun skrev om sceattas, kan fremhæves Mønter fra Dankirke i Nationalmuseets Arbejdsmark, 1972, og The Coins from the Oldest Ribe i Nordisk Numismatisk Årsskrift, 1994. En særlig interesse viste Kirsten Bendixen for medaljer. Hun publicerede en række artikler dels om forskellige aspekter inden for dansk og europæisk medaljekunst, især medaljer fra Renæssancen og moderne tid, dels om medaljører som fx Harald Salomon.

Kirsten Bendixen er den første danske kvindelige numismatiker, og hun må anses for en af de mest fremtrædende møntforskere i Danmark i perioden 1960-90. Selvom det faglige og kollegiale miljø var godt på Mønt- og Medaillesamlingen, følte hun, at hun avancementsmæssigt befandt sig i en mandsdomineret verden, og det gik hende på i de sidste arbejdsår.

Beskrivelser og portrætter af Kirsten Bendixen

  • Foto i Nationalmus.
  • Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad 4/1989.

Tilknytning til organisationer

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig