Faktaboks

Karoline Petersen
Karoline Else Frederikke Petersen
Født
27. september 1924, Toftir, Nes sogn
Død
11. oktober 2006
Arbejdsliv
Forstander og minister
Familie

Forældre: skibsreder Andreas Hansen (1891-1974) og Sanna Frederikke Thorkildshøj (1876-1983).

Gift 4. april 1955 med sognepræst Peter P., født 1. december 1923 i Klaksvík sogn, s. af missionær Christian Alfred P. og lærer Karin Marie Elisabeth Nattestad.

Børn: Kári (1958).

“Den bedste hjælp er at få en ny start.” Disse ord kan tjene som motto for Karoline Petersens livsgerning. Som 17-årig blev hun ramt af tuberkulose og var syg i ti år, hvor hun i lange perioder var indlagt på sanatorium i Tórshavn og i Danmark. Det var især i denne livsfase, at hendes store interesse for sociale problemer og revalideringsarbejde opstod.

Ti år gammel blev Karoline Petersen efter eget ønske sendt til Tórshavn for at gå i realskole. Som ung drømte hun om at blive uddannet til læge, men sygdommen satte en stopper for videre skolegang. Derfor blev hun boende hjemme hos sine forældre og blev sin faders højre hånd, da hun overtog ansvaret for rederiets regnskaber efter sin moder. Her fik hun administrative erfaringer, som senere kom hende til gode. I 1955 blev hun gift og kom til at bo i Hvalvík, hvor hendes mand var sognepræst i 27 år. Som nygift gav hun sig i kast med et pionerprojekt, nemlig at afholde revalideringskurser for handicappede. Det skete i samarbejde med Vanlukkutryggingarráð Føroya (Færøernes Ulykkesforsikringsråd), som administrerede loven om invalideforsikring, der også indeholdt bestemmelser om hjælp til revalidering. Karoline Petersen var på kursus i Danmark for at kvalificere sig til dette arbejde. De første år foregik undervisningen på præstegården, hvor der var plads til fire kursister ad gangen. De blev oplært i forskelligt småhåndværk, bl.a. fremstilling af fiskekurve, arbejdshandsker og andre produkter, som der var brug for i fiskeindustrien, og som det var muligt at udføre i hjemmet. Derved kunne handicappede og andre invaliderede blive boende hjemme og skaffe sig en fortjeneste ud over pensionen. Varerne blev solgt gennem organisationen Alv, der ligeledes blev stiftet på ulykkesforsikringsrådets initiativ. Karoline Petersen var fra starten leder af Alv, som fik en ekspedition i Tórshavn, som stod for indkøb af råvarer og formidling af de færdige produkter, og senere også en butik, hvor handicappede og andre kunne få solgt strikvarer, håndlavede smykker og souvenirs.

I 1959 blev undervisningen flyttet til en stor mandskabsbygning på en nedlagt hvalstation, hvor der kunne være 15 elever ad gangen, og kursusvirksomheden blev udvidet med et bredere udvalg af håndværk, ligesom kursisterne kunne vælge at tage handelsmedhjælpereksamen. De fleste fik derefter beskæftigelse inden for kontorfaget, medens andre søgte videreuddannelse. I begyndelsen af 1960’erne tog Karoline Petersen nogle ældre handicappede og andre invalide i pleje på kursusstedet. De ville ellers være blevet sendt til Danmark på institution, fordi de ikke havde pårørende, som de kunne bo hos. Da dette projekt havde fungeret godt i nogle år, gjorde Karoline Petersen myndighederne opmærksom på behovet for et psykiatrisk plejehjem og tilbød samtidig at tage sig af driften af et sådant hjem. I 1965 blev Vistarheimið åbnet i Tórshavn med plads til ti beboere, og i 1976 kom dertil en afdeling i Runavík, ligeledes for ti beboere. Begge hjem kom under Karoline Petersens administration. I 1976 tog hun også initiativ til oprettelsen af den selvejende institution Hotel Tórshavn i København, som havde til formål at tilbyde logi til patienter, som blev sendt til behandling i Danmark, og til deres pårørende. Karoline Petersen var bestyrelsesformand for Hotel Tórshavn indtil 1986, da hotellet blev henlagt under det færøske sygehusvæsen.

Senere i livet har Karoline Petersen taget sig tid til at være politisk aktiv. Hun tilsluttede sig Framsóknarflokkurin (Fremskridts- og Fiskeripartiet), og 1988-89 var hun minister med ansvar for sociale og kommunale anliggender. Af hendes initiativer på det sociale område bør nævnes lov om lån og tilskud til beskyttede boliger, forbedrede muligheder for pensionisters selvindtjening og etablering af handicapråd og ældreråd. Omstændighederne gjorde, at Karoline Petersen fik mulighed for at leve sig ind i syge og socialt dårligt stillede menneskers vilkår. Med mod, beslutsomhed og organisatorisk talent lykkedes det hende at forbedre disse vilkår. Hendes indsats inden for den sociale sektor har været banebrydende og igangsættende.

Tilknytning til organisationer

  • Vistarheimið
  • Alv
  • Hotel Tórshavn
  • Fremsóknarflokkurin

Om den digitale udgave

KVINFO's logo
Fra 2001 til 2022 stillede KVINFO Dansk Kvindebiografisk Leksikon gratis til rådighed for befolkningen i den digitale udgave, der nu findes på lex.dk.
KVINFO's logo
Af .

KVINFO erhvervede de digitale ikke-kommercielle rettigheder til Dansk Kvindebiografisk Leksikon i 2001 og stillede værket til rådighed for offentligheden i en gratis online-udgave, hvor læserne fik mulighed for at søge på kryds og tværs i leksikonet.

Siden oktober 2022 har den digitale udgave været videreført på lex.dk, hvor man ved søgning tillige får resultater fra de øvrige værker på platformen. På lex.dk er mange af biografierne også blevet forsynet med fotos og illustrationer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig